• Menu
  • Menu

Dolomieten – met de eitjeslift naar Forcella del Sassolungo

Het was mij bekend dat de Dolomieten in het hoogseizoen druk bezocht worden door mensen van over de hele wereld. Maar ik had niet verwacht dat het zó ontzettend druk zou zijn. Toen we op onze tweede dag in de Dolomieten de eitjeslift Forcella del Sassolungo wilden nemen. Ontdekten we al snel dat er geen enkele parkeerplaats in de nabijheid van de lift meer vrij was. Enigszins teleurgesteld rijden we via de Passo Sella verder naar een nabijgelegen waterval, Cascate Schiavaneis.

Weer geen parkeerplaats

Na ons bezoek aan de Cascate Schiavaneis, vervolgen we onze weg naar Passo Pordoi. Waar we van plan zijn om een hapje te eten en de kabelbaan naar boven te nemen. Helaas zijn alle parkeerplaatsen ook hier vol. Daarom besluiten we terug te rijden richting Forcella del Sassolungo in de hoop onderweg een leuk restaurant tegen te komen. Uiteindelijk belanden we bij Ristorante Pian Schiavaneis, waar we genieten van een heerlijke maaltijd voordat we onze weg vervolgen naar Forcella del Sassolungo. Gelukkig is er nu wel een parkeerplaats vrij! We parkeren de auto, ruilen onze slippers in voor wandelschoenen en kunnen eindelijk de berg op gaan.

Telecabine Forcella del Sassolungo

De Sassolungo-eitjeslift is een unieke lift die dateert uit de jaren 50. Deze lift is totaal niet te vergelijken met de moderne gondels of stoeltjesliften die je overal in de bergen ziet. De lift is heel klein en biedt alleen ruimte om te staan. Het instappen gaat ook anders: we moeten op de aangewezen gele kruizen staan en als er een eitje nadert, geeft de liftbediende ons een seintje om in het eitje te springen. Nadat Michel en ik in het eitje zijn gestapt, wordt Thijs snel aangegeven en sluiten de liftmedewerkers het bakje.

Thijs vindt het maar saai zo’n klein eitje, hij is net te klein om god van het uitzicht te kunnen genieten en besluit om op de grond te gaan zitten. Na 15 minuten komen we op 2685 meter hoogte uit het bakje en genieten we van het adembenemende uitzicht! De reis omhoog is werkelijk fantastisch! Hoewel Michel het daar niet helemaal mee eens is, vanwege zijn hoogtevrees en de schommelingen van de lift, blijft deze lift toch een uitdaging voor hem.

Wist je dat Sasso Lungo als enige berg in deze streek geen deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoedlijst? Dit komt door de aanwezigheid van de lift, wat voor UNESCO reden is om de Sasso Lungo niet toe te voegen aan het Italiaanse werelderfgoed.

Wauw wat een uitzicht!

Terwijl Michel in de schaduw zit en Thijs een toren van stenen bouwt, besluit ik om een stukje verder af te dalen naar een ander uitkijkpunt. Aangekomen bij het uitkijkpunt, neem ik plaats op een grote steen om te genieten van het uitzicht. Ondertussen stuur ik Michel een berichtje dat ik sneeuw ben tegen gekomen en dat het hier heerlijk waait, wat veel aangenamer is dan waar hij zit. Hierdoor besluiten Michel en Thijs om naar mij toe te komen, zodat ook zij kunnen genieten van de sneeuw en het uitzicht.

Rifugio Toni Demetz

Na de rondwandeling genieten we van een aperitivo op het terras van Rifugio Toni Demetz met prachtig uitzicht, voordat we weer met de kabelbaan naar beneden gaan.

Hikes vanaf Rifugio Toni Demetz

Vanaf Rifugio Toni Demetz kun je onder de stoeltjeslift door naar beneden wandelen of een alternatieve route via de achterkant van de berg nemen en zo rechtsom teruglopen naar de parkeerplaats. De wandeling die ongeveer parallel aan de stoeltjesliften naar beneden loopt, is ongeveer 2,5 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van 480 meter. Deze route wordt beschouwd als zwaar vanwege het gemiddelde dalingspercentage van 30%.

De afdaling via de achterkant duurt ongeveer 3,5 uur en heeft een afstand van ongeveer 10 kilometer. Tijdens deze tocht kom je langs verschillende berghutten, zoals de Langkofelhütte en de Emilio Comini Hütte.

Aanvullende informatie

Openingstijden
De lift is geopend van 08:15 tot 17:00 in de periode van 20 juni tot en met 13 oktober
Prijs volwassenen
Enkele reis € 23,- / retour € 30,-
Prijs kinderen tot 16 jaar
Enkele reis € 16,- / retour € 21,-

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *