Tijdens de voorjaarsvakantie van 2022 hebben wij een schitterende wandeling gemaakt door de Slufter. Het was een geweldige ervaring om de natuur in deze tijd van het jaar te verkennen. We hadden onze buggy meegenomen, maar achteraf gezien hadden we deze beter in de auto kunnen laten. Thijs heeft namelijk slechts ongeveer 300 meter van de 7 km in de buggy gezeten.
De Slufter
De Slufter is een prachtig en uniek gebied dat in directe verbinding staat met de Noordzee. Het gebied heeft een interessante geschiedenis, want na meerdere mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd er in het begin van de 20e eeuw besloten om het open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water komt te staan, dus het is aan te raden om laarzen te dragen tijdens een bezoek.
Een groot deel van de Slufter wordt gebruikt als broed- en rustgebied voor vogels. Rondom het vogelbroedgebied vind je drijfzand, wat het gebied nog unieker maakt. Het is dan ook een echte aanrader voor vogelliefhebbers en natuurfotografen. Het gebied is bovendien een belangrijk onderdeel van het Nationaal Park Duinen van Texel en biedt diverse wandelroutes voor bezoekers.
Vanaf de parkeerplaats Zanddijk/Slufterweg kun je via de Sluftertrap of helling naar de Slufter lopen. Het eerste deel van de route is verhard, waardoor het uitzichtpunt rolstoeltoegankelijk is. Onderaan de duin namen wij de gele route (half-verhard natuurpad) richting het strand. Helaas stond een groot deel van de route onder water, waardoor we zigzaggend richting de Sluftermonding gingen. Na een wandeling van ongeveer 2 kilometer kwamen we aan bij het drijfzand en het vogelbroed- en rustgebied. Vanaf daar liepen we linksom richting de hoge duin. Vanaf de hoge duin is het, afhankelijk van de waterstand, nog een klein stukje lopen naar de zee. De wandeling vanaf de parkeerplaats naar het strand en weer terug is ongeveer 7 kilometer.
Drijfzand
In het begin van 2020 hebben meerdere wandelaars vastgezeten in het drijfzand van de Slufter. Om dit gevaar te voorkomen heeft Staatsbosbeheer borden geplaatst om wandelaars te waarschuwen. Het herkennen van drijfzand is gelukkig vrij eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is naar je voetsporen kijken. Zodra deze zich direct met water vullen, loop je waarschijnlijk in drijfzand. Als je dit merkt, kun je het beste direct omkeren en een andere route zoeken. Hoewel het in films anders lijkt, kun je gelukkig niet helemaal kopje onder zinken in drijfzand. Je lichaam blijft namelijk altijd tot ongeveer je middel drijven, vandaar de naam drijfzand.
Laat een reactie achter!