• Menu
  • Menu

Een bezoek aan de prachtige stad Siena

Tussen steden zoals Florence, Pisa en San Gimignano wordt de Toscaanse stad Siena vaak onterecht over het hoofd gezien. Siena, gelegen in het hart van Toscane, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Etrusken. Met zijn prachtige middeleeuwse architectuur, kronkelende straatjes en adembenemende uitzichten op het omliggende landschap, is Siena een stad die zeker niet mag worden gemist.

Duomo di Siena

Bij aankomst in Siena parken wij de auto in “Parking S. Caterina Siena“. Vanaf deze parkeerplaats nemen we de naastgelegen roltrappen naar het hoger gelegen stadcentrum. Naar Piazza del Duomo moeten we nog een klein stukje naar boven wandelen. Het is een steile maar korte wandeling naar Duomo di Siena, of te wel de kathedraal van Siena.

In 1229 werd gestart met de bouw van deze kerk onder leiding van de befaamde Gotische meester Nicola Pisano. Het duurde maar liefst 170 jaar voordat de kathedraal uiteindelijk voltooid was. Deze lange bouwperiode heeft ervoor gezorgd dat de kathedraal zowel van buiten als van binnen indrukwekkend is.

De kathedraal heeft een prachtige wit en zwart marmer gevel en is versierd met beelden en reliëfs van Bijbelse taferelen en heiligen. Binnenin zijn er enkele hoogtepunten die je niet mag missen, zoals de adembenemende bibliotheek Piccolomini. Deze bibliotheek is schitterend gedecoreerd met fresco’s van de beroemde kunstenaar Pinturicchio. Een ander hoogtepunt is de doopkapel, een meesterwerk gemaakt door enkele van de grootste kunstenaars uit de Renaissance.

Wijk van de schildpad

Na ons bezoek aan de kathedraal vervolgen we onze weg naar de wijk Castelvecchio, ook wel bekend als de schildpadwijk. Siena is opgedeeld in zeventien verschillende wijken, elk met zijn eigen unieke kenmerken, waaronder een eigen kerk, fontein en dier. Deze dieren spelen vooral een rol tijdens de jaarlijkse paardenraces.

Piazza del Campo

Daarna lopen we naar Piazza del Campo, dit grandioze plein is omringt met historische gebouwen en staat bekend om zijn unieke schelpvorm. Op dit plein vinden jaarlijks de paardenraces plaats tijdens de Palio di Siena, een traditioneel spektakel dat je, wanneer je in Siena bent, absoluut niet mag missen.

Eén van de bezienswaardigheden rondom het plein is de Torre del Mangia. Deze klokkentoren staat naast het Palazzo Pubblico en werd tussen 1338 en 1348 gebouwd door de gebroeders Rinaldo. Voor € 10,- is het is mogelijk om de toren te beklimmen. Helaas voel ik me nog niet helemaal fit vanwege een keelontsteking, dus besluit ik deze keer om niet naar boven te gaan. Als je wel de klim naar boven wilt maken, dan moet je rekenschap houden met een zeer smalle en steile klim naar boven. Maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig panorama van de stad.

Il Bandierino

We strijken neer op het terras van restaurant/pizzeria Il Bandierino, waar we kunnen genieten van een prachtig uitzicht over het plein. Het restaurant serveert traditionele Sienese en Toscaanse gerechten. Ondanks het feit dat we ons midden in het centrum bevinden, hoeven we niet de hoofdprijs te betalen voor ons eten. Houd er echter rekening mee dat dit restaurant, in plaats van coperto, standaard 20% servicekosten hanteert.

Wat is coperto? Coperto is een nominaal bedrag dat restaurants in Italië  in rekening brengen om de kosten van bijvoorbeeld het brood, de omslag en olijfolie te dekken. Deze traditie vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen het gebruikelijk was om je eigen eten mee te nemen naar een herberg. Om nog wat extra geld te verdienen aan de gasten, rekende de waard een klein bedrag per bord.

Fontebranda

Omdat ik lang niet fit ben, besluiten we na het eten terug naar de auto te lopen. Onderweg komen we langs Fontebranda, een van de grootste waterbassins in Siena. Fontebranda werd gebouwd in 1193. Het waterbassin bestaat uit drie verschillende bassins die vroeger verschillende functies hadden. Het eerste bassin bevatte drinkwater, het tweede bassin, gevoed door de overloop van het eerste, diende als drinkbak voor dieren, en het derde bassin werd gebruikt voor het wassen van kleding. Vanuit hier stroomde het water in het zogenaamde ‘schone riool’ en werd gebruikt door de vele verf- en looierijen in de buurt, evenals de molens net buiten de stadsmuren.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *