Net buiten de stad Piran wordt het beste zout van Europa geproduceerd. Wij bezochten de zoutpannen van Piran vanaf onze camping in Kroatië. De zoutpannen van Piran liggen in het natuurgebied Secovlje Salina Nature Park dat uit twee delen bestaat: Lera in het noorden waar nog steeds zout wordt gewonnen en Fontanigge in het zuiden waar je nog enkele overblijfselen vindt van de zoutwinning en verlaten gebouwen en woningen van de zoutpannenarbeiders die hier vroeger werkten.
De zoutpannen van Sečovlje zijn, naast de zoutpannen van Strunjan, een van de laatste zoutpannen in het Middellandse Zeegebied waar zout nog handmatig wordt gewonnen. Hier wordt nog steeds gebruik gemaakt van een traditionele methode die al honderden jaren oud is.
Zoutwinning op traditionele wijze
Om zeezout uit zeewater te winnen, worden lage muurtjes langs de zee gebouwd waar het zoute water in stroomt. De warmte van de zon zorgt ervoor dat het water verdampt, waardoor het zout aangroeit. Om het proces gaande te houden, wordt regelmatig extra zeewater toegevoegd aan het zoutbekken. Om de kwaliteit van het zout te waarborgen, wordt er dagelijks zout geoogst. Tijdens het productieproces gebruiken zoutboeren houten schrapers om het zout op te harken en op te scheppen.
Het succes van een zoutjaar hangt af van het weer, zoals stormen, windrichting en regen, wat invloed kan hebben op de zoutwinning. Deze traditionele techniek wordt tegenwoordig echter zelden meer gebruikt vanwege de risico’s. De mannen die aan het werk zijn, zijn eigenaren van de zoutvelden die zij beheren. Het duurt 10 jaar voordat er voor het eerst zout gewonnen kan worden, omdat er eerst een laag algen moet groeien waarop het zout kan kristalliseren. Vanwege de risico’s durven maar weinig mensen deze investering aan te gaan, waardoor veel zoutpannen zijn omgevormd tot unieke natuurgebieden.
Geen zout?
Het is misschien geen bijzonder spannende activiteit, maar zeker de moeite waard wanneer je in de omgeving bent. Ik vond het vooral interessant om meer informatie te krijgen over iets wat we dagelijks gebruiken, maar waar we eigenlijk maar weinig vanaf weten.
Wist je bijvoorbeeld dat het zout dat we allemaal in de keukenkastjes hebben staan geen echt zout is? Het wordt geproduceerd in een fabriek en er komt geen greintje natuurlijk zout aan te pas.
Aanvullende informatie
Entreeprijs 2024
Volwassenen: 1 april tot en met 31 oktober € 7,- 1 november tm 31 maart € 6,-
Familieticket: 1 april tot en met 31 oktober € 16,- 1 november tm 31 maart € 14,-
De zoutpannen zijn dagelijks te bezoeken. Kijk voor de actuele openingstijden op de website.
Het is ook mogelijk om een gids in te huren. De gids vertelt je anderhalf uur lang alles over de zoutpannen, waardoor je een veel beter beeld krijgt van wat je nu eigenlijk voor je ziet.
Wanneer je in de zomermaanden de zoutpannen wilt bezoeken, ga dan vroeg op de dag. Het kan er namelijk extreem warm worden! Zorg ervoor dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème en neem eventueel een paraplu of hoed mee voor extra bescherming tegen de zon.
Laat een reactie achter!