• Menu
  • Menu

Grotten van Frasassi met kinderen

Op slechts een uur rijden van Camping Mar y Sierra bevinden zich de adembenemende Grotten van Frasassi. Een bezoek aan deze prachtige grotten is een absolute must tijdens een vakantie in Le Marche.

Tickets en parkeren

Je hebt de mogelijkheid om tickets voor een bezoek aan de grotten online vooraf te kopen of bij de ticketbalie op de gratis parkeerplaats van de grotten. Wij kozen ervoor om ter plaatse tickets te kopen voor een Engelse rondleiding bij de ticketbalie op de parkeerplaats. We hebben ongeveer een half uur gewacht voordat we met de shuttlebus naar de ingang van de grotten werden gebracht. Er zijn verschillende talen beschikbaar voor de rondleiding.

Ontdekking van de grot

De eerste ingang naar de grotten werd ontdekt door een boer in juni 1948. In de jaren 50 en 60 werden er meerdere toegangen gevonden door leden van de Italiaanse Alpinistenvereniging (Club Alpino Italiano) uit de naburige steden Jesi en Fabriano.

In 1971 deden speleologen tijdens een klimtocht een bijzondere ontdekking. Ze vonden een opening in de berg Vallemontagna die uitkwam in de ‘Grotta Grande del Vento’, oftewel de grote grot van de wind.

Later werd ook Abisso Ancona ontdekt, nu het eerste gedeelte van de grot. Abisso Ancona is een enorme holte van 180 meter lang, 120 meter breed en 200 meter hoog! Ter vergelijking: de Duomo van Milaan zou in deze holte passen. Het gehele grottencomplex beslaat in totaal zo’n 13 kilometer.

Bezoek aan de grot met kinderen onder de 12 jaar

Tijdens ons bezoek was Thijs 3,5 jaar oud en we vonden de tour erg leuk om te doen. In het begin was Thijs nog erg geïnteresseerd in de grot en de gids, maar na ongeveer een half uur begon hij meer op te gaan in zijn eigen wereldje. Ik heb voornamelijk naar de gids geluisterd en foto’s gemaakt terwijl Michel met Thijs op zoek ging naar monsters in de grot. Ze hebben hun fantasie goed gebruikt en het was erg leuk om te zien hoe Thijs opging in het avontuur.

Terwijl je wandelt door deze grot, bewonder je de stalactieten en stalagmieten die door de jaren heen unieke vormen en namen hebben gekregen. Je ziet onderweg de beer, het kasteel van de feeën, de Niagara-waterval en reuzen. De obelisk in de grot heeft zelfs de bijnaam ‘zwaard van Damocles’ gekregen vanwege zijn indrukwekkende grootte.

De route leidt je ook langs de grot van de vleermuizen, de grote grot van de wind en de grot van de oneindigheid, waar zwavelhoudend water stroomt. De totale rondleiding duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten en je wandelt over een 1,5 kilometer lang pad met af en toe een trap.

De blauwe en rode route

Als je op zoek bent naar meer uitdaging en niet reist met kinderen onder de 12 jaar, dan zijn er nog andere opties beschikbaar. Kies bijvoorbeeld voor de blauwe of rode route.

De blauwe route duurt ongeveer 2 uur en omvat kleine en korte beklimmingen. Deze route gaat verder waar de route met kinderen onder de 12 jaar eindigt, namelijk bij de ‘Sala Infinito’, oftewel de oneindige ruimte.

Als je nog meer wilt zien en ervaren, dan is de 3 uur durende rode route een goede keuze. Bij deze route ben je gezekerd en loop je langs een 30 meter hoge kloof. Ook zijn er enkele stukken waarbij je op handen en knieën moet kruipen.

Aanvullende informatie

De grot heeft een constante temperatuur van 14 graden Celsius, wat het hele jaar door hetzelfde blijft. Tijdens de zomermaanden kan het echter wat koeler aanvoelen, dus het wordt aangeraden om een sweatshirt of trui mee te nemen. Toch hebben wij persoonlijk ervaren dat een T-shirt met korte mouwen ook prima te dragen is in de grot.

Voor bezoekers die beperkte mobiliteit hebben, is het goed om te weten dat de grot toegankelijk is tot aan het begin van de tweede kamer, ook wel bekend als kamer 200.

Entreeprijs:
Volwassen en kinderen va 14 jaar: € 18,-
Ouder dan 65 jaar: € 15,-
Kinderen 6-14 jaar: € 12,-

Voor de actuele openingstijden verwijs is naar de website van de grotten, de openingstijden veranderen nog al eens.

Adres parkeerplaats “Grotte di Frasassi – Parcheggio e Biglietteria”: Parco Naturale Regionale Gola della Rossa e di Frasassi, Località “La Cuna” 60040, Genga AN, Italië

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *