• Menu
  • Menu

Een middag naar Ascoli Piceno in het zuiden van Le Marche

In de ochtend vertrekken we vanaf Camping Mar y Sierra in het noorden van Le Marche naar Ascoli Piceno. Omdat het bijna 2 uur rijden is vanaf de camping en het vandaag weer erg warm is met temperaturen van boven de 35 graden, besluiten we eerst een verfrissende duik te nemen in de Adriatische Zee.

Ponte Nina

Halverwege onze reis maken we een tussenstop bij het prachtige strand van Ponte Nina. Dit is een absolute aanrader als je met kleine kinderen reist! Het water is ondiep, waardoor je wel 10 meter de zee in kunt lopen zonder dat het water echt dieper wordt. Bovendien kun je gratis langs de straat parkeren en genieten van de schaduw.

Na een uur willen we eigenlijk niet weg, maar we besluiten door te rijden naar Ascoli Piceno. Thijs vindt het zwemmen namelijk veel te leuk!

Parkeren in Ascoli Piceno

Eenmaal aangekomen in Ascioli Piceno parkeren wij de auto in parkeergarage “Parking Saba – Torricella – Ascoli Piceno”. Deze parkeergarage ligt net buiten het oude centrum. Vanaf hier lopen we via de houten voetgangersbrug naar de lift die ons naar de kruising van Via Dante Alighieri – Lungo Castellano Sisto V brengt.

Piazza Arringo

Wanneer je de lift verlaat en rechtdoor loopt, kom je uit bij Piazza Arringo. Dit plein is het oudste monumentale plein van de stad en wordt omringd door verschillende belangrijke gebouwen.

Een van deze gebouwen is de Cattedrale di Sant’Emidio, de oudste kathedraal van de stad. Tijdens de renovatie van de kathedraal in 1967 is er in de crypte overblijfselen gevonden die aantonen dat de kathedraal rond de 4e eeuw op een heidense tempel is gebouwd. Helaas was de kathedraal tijdens ons bezoek gesloten, maar als je de kans hebt om deze van binnen te bekijken, moet je dat zeker doen! De pastorie met het ciborium en de koepel zijn werkelijk prachtig.

Tijdens ons bezoek aan deze plek was er een markt waar we een prachtig tafelkleed en een badhanddoek hebben kunnen vinden.

Piazza del Popolo

Vanaf Piazza Arringo loop je binnen enkele minuten naar het beroemdste plein van de stad, Piazza del Popolo, ook wel bekend als het plein van het volk. Dit plein vormt het hart van de stad en wordt omringd door diverse monumenten, restaurants en cafés en een prachtige overdekte zuilengalerij.

Het Palazzo dei Capitani del Popolo met zijn indrukwekkende klokkentoren domineert het plein. Dit gebouw werd aan het einde van de 13e eeuw gebouwd om het gemeentebestuur te huisvesten.

Tijd voor verkoeling!

Vandaag was het eindelijk te warm om iets te doen. Dus besluiten we om een ijsje en een smoothie te kopen bij een gelateria die verborgen zit achter de zuilen. We genieten van ons ijsje in de schaduw van Loggia dei Mercanti, aan de linkerkant van het gotische portaal van Chiesa di San Francesco op Piazza del Popolo. Nadat we ons ijsje hadden gegeten ging Thijs languit op het koude marmer liggen. Voor ons een teken om terug te lopen naar de auto, hij heeft het gehad met de warmte en wij ook wel.

De ANWB beschrijft Ascoli Piceno als een levendige en aangename stad met een ontspannen sfeer. Echter, eerlijk gezegd viel de stad ons een beetje tegen. Afgezien van de markt, was het erg rustig in de stad en waren veel winkels gesloten tijdens de riposo (Italiaanse siësta). Hoewel we enkele pleinen en kerken hebben bezocht, had de stad nog veel meer te bieden, maar het was simpelweg te warm om verder te verkennen.

Tips!

We willen graag opnieuw het zuiden van Le Marche bezoeken. Als je tips hebt, laat ze dan achter in een reactie.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *