• Menu
  • Menu

Een week in het groene Umbrië

In augustus van 2023 verbleven wij week in een prachtig vakantiehuis in San Gemini in het zuiden van Umbrië. Umbrië is een van de mooiste regio’s van Italië. En staat bekend om zijn betoverende landschappen, rijke historie en authentieke charme. Gelegen in het hart van Italië, wordt Umbrië vaak overschaduwd door het bekende Toscane. Maar voor degenen die op zoek zijn naar een minder ontdekte bestemming met dezelfde indrukwekkende schoonheid en culturele schatten, is Umbrië een fantastische bestemming. Van middeleeuwse stadjes en charmante dorpjes tot glooiende heuvels bedenkt met wijn- en olijfgaarden heeft Umbrië voor ieder wat wils.

Perugia

Perugia, de hoofdstad van de regio Umbrië, is een stad vol geschiedenis, kunst en culinaire hoogstandjes. Gelegen op een heuveltop, biedt Perugia een adembenemend uitzicht over de omgeving. De stad is bekend op mijn middeleeuwse straatjes, imposante verdedigingsmuren en indrukwekkende architectuur. Perugia is niet alleen een prachtige stad maar heeft ook levendige en dynamische sfeer. In deze stad vind je ook een van de oudste universiteiten van Europa, wat zorgt voor een bruisend studentenleven.

Wist je dat de beroemde 'Baci' chocolade uit Perugia komt? Je kan zelfs een rondleiding volgen door de chocoladefabriek op zo'n 10 km ten zuid-westen van Perugia

Assisi

Waarschijnlijk is Assisi de bekendste en meest toeristische stad van Umbrië. Assisi is wereldwijd bekend als de geboorteplaats van de heilige Franciscus. Deze middeleeuwse stad trekt jaarlijk duizenden pelgrims en toeristen vanwege zijn spirituele en historische betekenis. Assisi wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes, oude stenen gebouwen en schitterende uitzichten op het omringende landschap.

Spello

Even ten zuiden van Assisi ligt het charmante Spello. Een verborgen juweeltje dat vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen die naar Umbrië reizen. Dit pittoreske stadje, omringd door prachtige heuvels en groene landschappen, ademt een sfeer van rust en authenticiteit. Lokaal staat het stadje bekend om zijn bloemenpracht, vooral tijdens de “Infiorata” waarbij de straten bedenkt worden met kleurrijke bloemenmozaïeken.

Marmore waterval

Met een hoogte van maar liefst 165 meter is de Marmore waterval de hoogste in heel Italië. De waterval is gelegen in een weelderig groen landschap. Omringd door de majestueuze bergen van de Apennijnen en is een plek die garant staat voor adembenemende uitzichten. Het is een waar spektakel om te zien hoe het water met kracht naar beneden stort en een spoor van mist en regenboogkleuren achterlaat.

De Marmore waterval biedt ook talloze activiteiten zoals kajakken, raften en canyoning. 

Orvieto

Bekend om haar rijke historie, architectuur en ongerepte schoonheid, trekt Orvieto jaarlijk talloze bezoekers van over de hele wereld aan. Gelegen op een vulkanische heuveltop, biedt het pittoreske stadje adembenemende panoramische uitzichten over het omringende platteland, met glooiende heuvels bedekt met wijngaarden en olijfbomen. De oude stad is een doolhof van smalle geplaveide straatjes, versterkte muren en indrukwekkende pleinen. Maar Orvieto staat niet alleen bekend om haar prachtige architectuur. Het is ook beroemd om haar sublieme wijnen en heerlijke gastronomie. Of je nu wilt genieten van een glas beroemde Orvieto Classico-wijn, de lokale delicatesse “porchetta” wilt proeven of gewoonweg wilt verdwalen in de middeleeuwse charme van deze bijzondere stad, Orvieto zal beslist een blijvende indruk op je achter laten!

Vergeet niet Pozzo di San Patrizio te bezoeken! Een metersdiepe waterput uit 1527.

Spoleto

Spoleto lift net als Orvieto boven op een heuveltop en is omringd door groene valleien en majestueuze bergen, waardoor het een werkelijk adembenemend uitzicht biedt. De stad zelf is een mix van oude en moderne architectuur, met middeleeuwse straatjes, historische kerken en charmante pleinen. De Ponte delle Torri is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Spoleto maar helaas mag je sinds de aardbeving die plaatsvond in 2016 niet meer over de brug wandelen.

Todi

Todi is een charmant stadje wat bekend staat op mijn middeleeuwse uitstraling, met smalle straatjes, met kinderkopjes en historische gebouwen. Een hoogte punt van Todi is de indrukwekkende kathedraal van Todi, die hoog boven de stat uittorent en een mix van gotische en romaanse architectuur vertoont. Deze kathedraal heeft ook een schitterend roosvenster uit 1515 en vind je op het Piazza del Popolo. Het plein is omgeven door diverse palazzi, zoals het Palazzo dei Piori en één van de oudste gemeentehuizen van Italië. Ook vind je hier Gran Caffè, waar je overheerlijk kaneelijs kunt kopen!

Oudste olijfboom van Umbrië

In Bovara staat de oudste olijfboom van Umbrië en een van de oudste olijfbomen van Italië: de olijfboom van Sant’Emiliano. Deze olijfboom is na schatting in het jaar 304 geplant en heeft een stamomtrek van 9 meter, een hoogte van 5 meter en een kroonomtrek van ruim 8 meter. De stam is niet meer heel, maar diep gespleten en verdeeld zoals bij zeer oude olijfbomen gebeurt door het torsieproces.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 comment