• Menu
  • Menu

Culinair genieten in Orvieto

Orvieto, een juweel van een stad gelegen in Umbrië, heeft al eeuwenlang reizigers betoverd met zijn rijke geschiedenis, adembenemende architectuur en betoverende landschap. Neergestreken op een heuveltop, biedt deze middeleeuwse stad een onvergetelijke mix van prachtige pleinen, charmante steegjes en boeiende bezienswaardigheden. Tijdens onze reis naar dit betoverende stadje werden wij ondergedompeld in de magie van Orvieto en ontdekten wij de vele schatten die Orvieto te bieden heeft.

Met de funicolare naar het centrum

Vanaf de gratis parkeerplaats namen wij de funicolare naar het centrum. De tickets voor de funicolare kosten € 1,50 en zijn verkrijgbaar bij het barretje vlak voor de ingang. De funicolare brengt je in enkele minuten naar het hoger gelegen stadcentrum.

Pozzo di San Patrizio

De halte van de funicolare is vlak bij onze eerste stop: Pozzo di San Patrizio. Pozzo di San Patrizio is een 16de-eeuwse waterput die werd gebouwd in opdracht van Paus Clemens VII. Het doel was om Orvieto van voldoende drinkwater te voorzien tijdens belegeringen of in tijden van gebrek.

Wat de Pozzo di San Patrizio zo bijzonder maakt, is zijn unieke structuur. De put heeft een dubbele wenteltrap die in tegenovergestelde richting draait, waardoor mensen die water moesten halen elkaar konden passeren zonder elkaar te hinderen. De ingenieuze constructie, die werd ontworpen door Antonio da Sangallo de Jongere, is een uitstekend voorbeeld van de architectonische en technische kennis van die tijd.

De wenteltrappen, die bestaan uit 248 treden, leiden naar een diepte van maar liefst 62 meter. De trappen zijn omgeven door een schacht met 72 boogvensters die zorgen voor natuurlijk licht.

Torre del Moro

Via de lange winkelstraat “Corso Cavour” lopen we richting het centrum van de stad. We komen uit bij de imposante Torre del Moro, met 46 meter één van de hoogste torens in Orvieto. Na een klim van 250 traptreden worden we beloond met adembenemende vergezichten.

De Torre del Morro werd oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw als een verdedigingstoren om de stad te beschermen tegen vijandige invallen. Dankzij zijn strategische positie op een heuvel bood de toren een uitstekend uitzicht op de omringende gebieden, waardoor eventuele naderende vijanden tijdig werden opgemerkt.

Wat de Torre del Morro zo uniek maakt, is zijn perfect bewaard gebleven architectuur. Naast zijn defensieve functie diende de toren ook als een statussymbool voor de heersende adellijke families van Orvieto. Door de jaren heen waren de eigenaren van de toren onder andere de Monaldeschi della Cervara-familie en de Berosi-familie. Elke familie voegde zijn eigen decoratieve elementen toe aan de toren.

Houten souvenirs

Terwijl we onderweg zijn naar het centrum van de stad, komen we langs een leuk souvenirwinkeltje waar ze met de hand houten naambordjes en andere items maken. Michel besluit een houten bord van Abarth te kopen en Thijs kiest een naambord uit. Wanneer we het naambordje ophalen blijkt dat Thijs zijn naam is geschreven als Thiys, dit komt doordat de letter J niet in het Italiaanse alfabet zit.

Restaurant Il Miglio

Na het beklimmen van alle traptreden, besluiten we dat het tijd is om iets te gaan eten. We vinden een gezellig plekje op het terras van Il Miglio, een restaurant dat bekend staat om zijn heerlijke lokale gerechten.

Ik kies voor de umbricelli al ragu di cinghiale, een lokale pastasoort met een ragu van wilde zwijn. Het is een smaakexplosie in mijn mond en ik geniet er enorm van. Michel daarentegen gaat voor de lasagne, die zo verrukkelijk is dat we zelfs een tweede portie bestellen. Thijs, gaat zoals gewoonlijk, voor de pizza marinara. Naast dat ze hier heerlijke Spritz serveren, vergeet niet de Orvieto Classico-wijn te proeven!

Il Miglio is absoluut een aanrader voor iedereen die op zoek is naar authentieke, smaakvolle gerechten in een gezellige ambiance.

Duomo di Orvieto

Na de heerlijk lunch lopen we verder richting Duomo di Orvieto. De Duomo di Orvieto, ook wel bekend als de kathedraal van Orvieto, is één van de meest indrukwekkende gotische kathedralen ter wereld en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Het duurde meer dan drie eeuwen om dit meesterwerk te voltooien, met de bouw die begon in 1290 en eindigde in 1607. Het resultaat is een combinatie van verschillende architectonische stijlen, maar het meest opvallend is de gotische invloed. De gevel van de kathedraal is versierd met prachtige mozaïeken en beelden die bijdragen aan de verfijnde esthetiek van het gebouw. Binnenin de Duomo di Orvieto is het net zo adembenemend als aan de buitenkant. Eén van de meest beroemde kunstwerken is de “Laatste Oordeel” fresco van Luca Signorelli, die bekend staat om zijn realistische weergave van de menselijke anatomie.

Een ander hoogtepunt van de kathedraal is de Capella di San Brizio, een kapel gewijd aan de heilige Brizio, de patroonheilige van de stad. Het is versierd met een aantal prachtige fresco’s die het leven van Christus en het Laatste Oordeel uitbeelden. Deze fresco’s, geschilderd door Luca Signorelli en Fra Angelico, behoren tot de mooiste voorbeelden van de Renaissance-kunst in Italië.

Warm!

Na ons bezoek aan de kathedraal besluiten we terug te lopen naar Pozzo di San Patrizio, waar we de funicolare weer nemen naar de parkeerplaats. Aangezien het inmiddels bijna 40 graden is, besluiten we onderweg nog een verfrissend ijsje te kopen.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *