• Menu
  • Menu

Een dagtrip naar Essaouira

Tijdens ons verblijf in Marrakech hebben we samen met Zouhir van Viaggiare con Zouhir een dagtrip naar Essaouira gemaakt. ’s Ochtends rond 8 uur werden we opgehaald bij Café de France op het Djemaa el Fna plein door onze gids Zouhir.

Geiten in arganbomen

Op weg naar Essaouira komen we langs een klein dorpje genaamd Ounagha. Hier kun je een uniek spektakel bewonderen: bomen vol met geiten! Deze geiten zijn echte acrobaten en klimmen in de bomen om van de heerlijke arganvruchten te smullen, waar ze dol op zijn!

Arganolie

Later maken we een tussenstop bij “Afous Argan” een kleine arganolie-coöperatie die volledig wordt gerund door vrouwen. Arganolie wordt gewonnen uit de vruchten van de arganboom, die voornamelijk in Marokko groeit. Deze boomsoort is uniek voor dit gebied en de olie die uit de vruchten wordt geperst, staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen en cosmetische eigenschappen. In de arganolie”fabriek” worden de arganvruchten met de hand geoogst en vervolgens gedroogd in de zon. Daarna worden de vruchten geopend om de noten te onthullen, waar de arganolie in zit. De noten worden vervolgens met de hand gepeld en de zaden worden eruit gehaald. Deze zaden worden vervolgens koud geperst om de olie te verkrijgen. 

Zandstrand

Voordat we naar de het centrum van de stad rijden, maken we een korte tussenstop bij het 2 kilometer lange zandstrand om te genieten van het warme water van de Atlantische Oceaan. Houd er rekening mee dat als je ervoor kiest om hier in bikini te zonnen of te zwemmen, je je bewust moet zijn dat je je bevindt in een moslimland en mogelijk de aandacht kunt trekken.

De haven en vestingmuur

De haven werd in de 18e eeuw aangelegd en diende als een belangrijk knooppunt voor de handel in goederen zoals specerijen, hout, textiel en zilver. Essaouira was een belangrijke tussenstop voor schepen die op weg waren naar de Atlantische Oceaan.

Een van de meest opvallende kenmerken van de haven is de Skala de la Ville, een ford met vestingmuur die werd gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten. Naast de vele kanonnen heb je vanaf het fort ook een prachtig uitzicht over de stad.

Vismarkt

De haven is ook beroemd om zijn vismarkt, waar lokale vissers hun vangst van de dag verkopen. Verse vis zoals sardines, tonijn en zeebrasem worden hier rechtstreeks uit de boten verkocht. Dit trekt niet alleen toeristen aan, maar ook lokale bewoners die graag verse vis kopen voor hun maaltijden.

Zelf kochten wij voor 195 dirham aan vis, 55 dirham aan kreeft en betaalden wij 10 dirham voor het schoonmaken van de vis. Aangezien Michel geen visliefhebber is haalden wij voor hem voor 78 dirham vlees bij de slager. Voor alle vis en vlees, inclusief patat, salades, drinken en het bereiden van de vis en vlees waren wij 538 dirham met 5 personen kwijt. Dit komt neer op zo’n 50 euro.

Medina

Na de lunch lopen we verder door de medina, deze staat bekend om zijn charmante blauw-witte gebouwen, smalle straatjes en levendige souks. De autovrije medina werd in de 18e eeuw gebouwd door de Fransen en werd oorspronkelijk ontworpen als een vestingstad. Het werd al snel een belangrijke handelspost, vooral voor de handel in hout, en groeide uit tot een welvarende stad.

Sinaasappels persen

Het voordeel van een dagtrip met gids is dat je soms dingen kunt doen die je anders niet zou kunnen doen. Wij mochten bijvoorbeeld zelf sinaasappels persen in een kraam.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *