• Menu
  • Menu

Tips voor een citytrip naar Fez!

Fez is één van de vier koningssteden in Marokko en staat bekend om zijn indrukwekkende Medina, die tevens de grootste ter wereld is. De Medina van Fez is een doolhof van straten en steegjes waar auto’s niet kunnen komen.

Dar Nejma

Tijdens ons verblijf in Fez hebben wij gekozen voor het prachtige hotel “Dar Nejma” dat zich in de Medina bevindt. Deze riad is een ware parel, met prachtig ingerichte kamers, een sfeervolle binnenplaats en een dakterras met adembenemend uitzicht over de stad.

Bab Bouljoud

De Blauwe Poort, ook wel bekend als Bab Bouljoud, is de belangrijkste westelijke toegangspoort tot Fez el Bali, de medina van Fez. Deze stadspoort werd gebouwd in 1916 en kreeg zijn naam vanwege de prachtige kobaltblauwe mozaïeken waarmee hij bedekt is. Wanneer je onder de poort door loopt, moet je zeker eens achterom kijken, want aan de binnenkant is de poort groen gekleurd. Het blauw symboliseert Fez en daarom is het karakteristieke aardewerk uit Fez ook blauw van kleur. Het groen daarentegen staat symbool voor de islam. Zodra je onder de poort door bent, bevind je je meteen in de smalle steegjes van het hart van de oude medina.

Place Seffarine

Het Seffarineplein is beroemd om zijn traditionele ambachtslieden die hier al eeuwenlang hun vak uitoefenen. Seffarine betekent ‘koperslagers’ in het Marokkaans-Arabisch, en het plein is vernoemd naar de koperslagers die hier hun ambacht beoefenen. Het is een van de meest bruisende en levendige pleinen in Fez. Op Place Seffarine kun je de traditionele ambachten in volle glorie aanschouwen. Koperslagers zijn vakmensen die met hamers en stalen gereedschappen koperen potten, schalen en andere voorwerpen maken. Het geluid van hun hamers die op het koper slaan, vult de lucht en zorgt voor een unieke sfeer op het plein. Naast koperslagers zijn er ook andere ambachtslieden te vinden, zoals zilversmeden, tinbewerkers en houtbewerkers. Je kunt hun vaardigheden bewonderen en zelfs enkele van hun handgemaakte producten kopen als souvenirs.

De leerlooierijen

Verscholen tussen de oude steegjes en gebouwen van Fez bevindt zich de verborgen schat van de stad: de leerlooierij van Chouara. Deze leerlooierij is niet alleen de grootste, maar tevens de bekendste van de drie leerlooierijen in Fez. Hier worden stukken leer zorgvuldig bewaard en geverfd in grote stenen putten, elk gevuld met een unieke verfkleur. Het leer wordt hier niet alleen verwerkt tot kledingstukken, maar ook tot textiel, handtassen, jassen en andere prachtige producten die zowel in de stad zelf als daarbuiten te koop zijn. We hebben zelf meerdere paren leren slippers en een prachtige poef gekocht in Fes. Deze producten zijn hier veel goedkoper dan in Marrakech.

Pas op voor de intense geur die je kunt tegenkomen tijdens een bezoek aan een leerlooierij. Om de geur wat te verzachten, kun je vaak voor een klein bedrag een bosje munt kopen om onder je neus te houden.

De oude stadsmuur en begraafplaats Bab Guissa

Rondom de oude stadsmuur en begraafplaats Bab Guissa worden de kleurrijke huiden uit de leerlooierijen te drogen gelegd. Vanaf deze plek heb je tevens een adembenemend uitzicht over de stad.

Het koninklijk paleis

Het koninklijk paleis of Dar el Makhzen beslaat een indrukwekkende oppervlakte van 80 hectare. Helaas is dit complex streng beveiligd en niet toegankelijk voor het publiek. Gelukkig kun je op de Place des Alaouites wel de imposante hoofdingang bewonderen en prachtige foto’s maken van de elegante gouden poorten.

Nejjarine Museum – houtenkunst en ambacht

Het museum, dat gevestigd is in een prachtig gerestaureerd fondouk (karavanserai), is een eerbetoon aan de vakmanschap en cultuur van de Marokkaanse houtbewerkers. Sinds de opening in 1998 is het museum uitgegroeid tot een belangrijke plek om het vakmanschap van de houtbewerkers uit Fez te bewonderen. Het gebouw zelf is een meesterwerk van architectuur, met gedetailleerd houtsnijwerk, prachtige mozaïeken en traditionele Marokkaanse decoraties. Het museum is een van de beste voorbeelden van traditionele Marokkaanse ambachtskunst.

Al Attarine Madrasa

De Al Attarine Madrasa is een koranschool gelegen in de oude medina. Het werd in de 14e eeuw gebouwd en staat bekend om zijn prachtige architectuur en decoratieve kunstwerken. De madrasa werd opgericht door Sultan Uthman II Abu Said, die regeerde over de Mariniden-dynastie. Het diende als een belangrijk educatief centrum voor islamitische studies en bood tevens onderdak aan studenten.

De naam “Attarine” is afgeleid van het Arabische woord “attar”, wat “kruidenhandelaar” betekent, vanwege de nabijheid van een kruidenmarkt. De architectuur van de Al Attarine Madrasa is werkelijk adembenemend en verfijnd. De binnenplaats is rijkelijk versierd met prachtige mozaïeken, houtsnijwerk en gekalligrafeerde inscripties.

Madrassa Bou Inania

Madrassa Bou Inania is een islamitische school die werd gebouwd in de 14e eeuw tijdens het bewind van de Meriniden-dynastie. De madrassa is vernoemd naar Sultan Abu Inan Faris, die de opdracht gaf tot de bouw ervan. De architectuur van Madrassa Bou Inania wordt beschouwd als een meesterwerk van islamitische kunst en ambacht en is werkelijk prachtig. Het gebouw heeft een typisch Marokkaanse stijl, met adembenemende mozaïeken, gedetailleerd houtsnijwerk en uitgebreide versieringen.

Zodra je de binnenplaats van de madrassa betreedt, word je begroet door schitterende tegels en marmeren zuilen. Madrassa Bou Inania fungeerde als een religieuze school waar studenten islamitische wetenschappen, theologie en Arabische literatuur bestudeerden. Daarnaast bood het ook huisvesting voor de studenten. De lessen werden gegeven in de gebedsruimtes en kamers rondom de binnenplaats.

Naast de educatieve functie diende Madrassa Bou Inania ook als een religieus centrum. Het beschikt over een prachtige moskee met een minaret, waar gelovigen hun gebeden konden verrichten.

Daguitstappen vanuit Fez

Vanuit Fez hebben wij verschillende dagtochten gemaakt. We hebben twee dagtochten gemaakt, naar Chefchaouen en naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis.

Chefchaouen

Chefchaouen ligt op ongeveer 3 uur rijden van Fez en is een absoluut hoogtepunt dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Fez! Of je nu een rondreis maakt door Marokko of alleen Fez bezoekt, een bezoek aan de blauwe stad van Marokko is zeker de moeite waard.

De medina van Chefchaouen is volledig in het blauw geschilderd, waardoor het een van de meest fotogenieke steden van Marokko is. Wij hebben genoten van het dwalen door de smalle steegjes, het bezoeken van de lokale markten en het proeven van heerlijke lokale gerechten. Het was een onvergetelijke ervaring om de unieke sfeer van Chefchaouen te ervaren.

Meknes, Moulay Idriss en Volubilis

Onze andere dagtocht bracht ons naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis. Meknes is, samen met Fez, Rabat en Marrakech, één van de koningssteden van Marokko. In Meknes ontdekten we de historische bezienswaardigheden, waaronder de indrukwekkende stadspoorten en ondergrondse gevangenis Quara.

Vervolgens bezochten de Volubilis, deze door de Unesco opgenomen historische stad behoort tot de best bewaarde Romeinse nederzettingen ter wereld. We sloten onze dag af in Moulay Idriss. Het stad is lange tijd verboden terrein geweest voor niet-moslims, pas in 1916 werden de eerste niet-moslims toegelaten tot deze heilige stad. Tot op heden zijn nog niet alle delen van Moulay Idriss toegankelijk voor alle toeristen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de moskee, het mausoleum of de Koranschool te bezoeken.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *