• Menu
  • Menu

Een dagtrip naar het meer van Bled

Tijdens onze zomervakantie in Karinthië brachten wij een bezoek aan het bekendste en misschien wel het mooiste meer van Slovenië, het meer van Bled. Mijn laatste bezoek aan Bled was in 2011 en aangezien we niet ver van Bled verbleven, besloten we om aan het eind van de ochtend in juni 2022 naar Bled te rijden.

Het meer was nog steeds net zo adembenemend als ik me herinnerde! Het meer van Bled ligt in een schilderachtig berglandschap en wordt gekenmerkt door een charmant eilandje met een pittoresk kerkje erop.

De kerk van Bled

De kerk op het eiland is een absolute must-see tijdens een bezoek aan Bled. Ik bezocht de kerk in 2011, toen ik een fietstocht rond het meer maakte vanaf Camping Sobec. Om het eiland te bereiken, kun je een traditionele pletna boot nemen (prijs: €10-15 per persoon), die vertrekt vanaf verschillende punten rondom het meer. Deze boten worden al sinds 1590 gebruikt op het meer van Bled. Als alternatief kun je ook zelf een boot huren en naar het eiland roeien.

Eenmaal op het eiland aangekomen, is het een traditie om drie keer aan de bel te trekken en een wens te doen. Dit geeft een extra betekenisvolle ervaring aan je bezoek. Daarnaast is het mogelijk om tegen betaling de kerktoren te beklimmen, wat een prachtig uitzicht biedt over het meer en de omgeving.

Fietsen rond het meer

In Bled is het mogelijk om een (elektrische) fiets te huren waarmee je rondom het meer kunt fietsen. Zelf huurde ik in 2011 fietsen op Camping Sobec, gelegen op ongeveer 4 kilometer afstand van het meer. Als je geen tussenstops maakt, kun je in ongeveer 1 uur een volledige ronde om het meer fietsen.

Het kasteel van Bled

Een bezoek aan het kasteel van Bled, ook bekend als Blejski Gradof, mag absoluut niet ontbreken tijdens je verblijf. Dit kasteel, dat dateert uit de 11e eeuw, is het oudste kasteel van Slovenië. Gelegen op een imposante rots, biedt het kasteel een adembenemend uitzicht over het meer van Bled. Naast het panoramische uitzicht, herbergt het kasteel ook een interessant museum waar je meer te weten kunt komen over de rijke geschiedenis van het kasteel, de voormalige bewoners en de betoverende omgeving.

Entreeprijs 2023
Volwassenen: € 11,-
Studenten: € 7,-
Kinderen tot 14 jaar: € 5,-

Openingstijden
dagelijks geopend
november – maart van 08:00 tot 18:00 uur
mei – juni, september-oktober: 08:00 – 20:00
juli-augustus: 08:00 – 21:00 uur

website van het Blejski Grad.

Vintgar Gorge

Eén van de hoogtepunten in de omgeving van Bled is de Vintgar Kloof. Deze prachtige kloof bevindt zich op slechts een kwartier rijden van Bled en is absoluut een bezoek waard. De Vintgar Kloof is ontstaan doordat de rivier de Radovna door de steile hellingen van de Hom en Bort stroomde, wat heeft geleid tot een indrukwekkend natuurlijk fenomeen. De kloof is 1,6 kilometer lang en op sommige punten wel 250 meter diep. Het hoogtepunt van de kloof is de prachtige waterval genaamd Slap Šum, die het einde van de kloof markeert. Het verkennen van de Vintgar Kloof kan op verschillende manieren. Afhankelijk van welke route je kiest, duurt een bezoek aan de kloof ongeveer 1,5 tot 2 uur. Vergeet vooral niet om je camera mee te nemen, want je zult gegarandeerd foto’s willen maken van dit prachtige natuurspektakel.

Entreeprijs 2023
Volwassenen: € 10,-
Studenten: € 7,-
Kinderen 6 t/m 15 jaar: € 3,-

Openingstijden
De openingstijden verschillen nog al per maand. Kijk daarom op de website van de kloof voor de actuele openingstijden.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *