• Menu
  • Menu

Een kijkje in mijn cameratas!

Als wij op reis zijn slepen we heel wat camera apparatuur mee om de mooiste foto’s te maken. Ik heb een overzicht gemaakt van wat wij meenemen op reis.

Samsung S22 Ultra

Met de telefoons van nu kun je ook echt mooie foto’s maken, ik maak dan ook de meeste foto’s met mijn telefoon, want deze heb ik altijd bij mij.

De Samsung Galaxy S22 Ultra heeft een 108 megapixel-hoofdcamera en 12 megapixel-groothoeklens maar liefst 2 telecamera’s van 10 megapixel.

Let bij met maken van foto’s met een telefoon wel op het volgende:

  • Voldoende licht
  • Een schone lens
  • Tijd: neem tijd om een mooie foto te maken. Zo hoef het onderwerp niet altijd in het midden (de omgeving kan een foto mooier maken). En verander je positie, loop naar het object toe of juist verder af en verander eens je hoogte!
  • Hou je telefoon zo stil mogelijk (liefst met 2 handen horizontaal)
  • Gebruik de Pro stand

Wil je foto’s na de vakantie afdrukken of een fotoboek maken, dan raad ik je wel aan om deze foto’s met een camera te maken.

Lumix DC-FZ1000 MKII

Jaren heb ik gefotografeerd met de Nikon D5100 een spiegelreflexcamera met een 18-55, 55-200 en 70-300 lens. Na jaren trouwe dienst ben ik onlangs overgestapt naar de Lumix DC-FZ1000 MKII, een bridge camera.

Deze camera heeft een groot zoombereik, hoge beeldkwaliteit en een allround vaste lens. Dat laatste was van mij echt een MUST want ik wilde niet langer, op onmogelijke plekken, een lens wisselen.

Een bridge camera is een camera die zich onderscheidt van de compact camera’s door zijn uiterlijk, dat op een spiegelreflexcamera lijkt, en sterke zoomlens.

De Panasonic Lumix DC-FZ1000 MKII heeft een Leica DC Vario-Elmarit lens (25-400 mm). Deze lens heeft 16x optische zoom en een diafragmabereik van f/2.8 tot f/4.0 waarbij het minimum diafragma op f/11 kan worden gezet, ideaal voor landschapsfoto’s. Door het grote zoombereik is het mogelijk dat je het onderwerp uit beeld verliest, maar dankzij de Zoom Compositie Assistent functie heb je het onderwerp met één druk op de knop weer snel in beeld.

Met de continu-opname kan deze camera maximaal 12 foto’s per seconde maken. Ook kun je kiezen voor de 4K Foto modus, hiermee maak je een korte filmopname waarbij je achteraf afzonderlijke foto’s kunt halen. Deze foto’s hebben een resolutie van 8MP JPEG. Ook kun je achteraf het scherpstellen nadat de foto genomen is. Erg handig met kinderen!

De accu heeft een lange levensduur en is op te laden via AC of USB. Met een volle acculading schiet je circa 440 foto’s. Als je de elektronische viewfinder gebruikt kun je ongeveer 290 foto’s schieten, daarom is een 2de batterij voor mij echt een must.

Wat ik ook erg belangrijk vind is dat je foto’s kunt bekijken en downloaden vanaf de mobiele telefoon. Panasonic heeft hiervoor een speciale app. De “Panasonic Image App”.

Outdoorcamera

Een outdoorcamera is niet alleen voor de sportievelingen maar ook erg leuk om mee te nemen naar het strand of het zwembad.

Wij gebruiken hiervoor de Ricoh WG-70, dit is een 16 megapixel compact camera geschikt voor onderwaterfotografie en algemeen gebruik.

De body waterbestendig tot 14 meter diep, schok- en valbestendig tot 1,6 meter, vriesbestendig tot -10°C en drukbestendig tot 100 kgf. Met de LED-verlichting rond de lens kun je egaal belichte macrofoto’s maken. Ook kun je LED-verlichting gebruiken als zaklamp wanneer de camera uit is.

Via wifi kun je verbinding met je telefoon maken om afbeeldingen te downloaden of de camera op afstand te bedienen.

Een Ricoh onderwatercamera is al verkrijgbaar vanaf € 279,-.

Samsung Gear 360 camera

De Samsung Gear 360 is een balvormige 360- gradencamera die het mogelijk maakt je gehele omgeving te filmen en te fotograferen. Door twee 180 graden camera’s wordt alles opgenomen en hoef je niets meer te missen. De foto’s hebben een resolutie van 30 megapixels en filmen kan in 4K Ultra HD. De onderkant van de camera is plat zodat je de camera makkelijk kan neerzetten op platte ondergronden. Daarnaast is de camera vuil- en spatwater dicht.

De camera is te besturen met de knopjes op de camera, maar ook met een Samsung telefoon door middel van bluetooth. Op je telefoon kun je met de app foto’s makkelijk delen en bewerken. Wil je beelden in realtime zien? Dat kan met de VR-birl van Samsung.

Helaas is de Samsung Gear 360 camera niet meer verkrijgbaar. Op Coolblue vind je genoeg andere 360 camera’s!

Polaroid Zip mobiele printer

Dit is natuurlijk geen camera maar een kleine printer. De Polaroid Zip mobile printer geeft je de mogelijkheid om van je telefoon foto’s te printen op fotopapier. Via de app kan met foto’s bewerken voordat je ze print. In de printer wordt 2×3 inch (5×7,5cm) Zink fotopapier gebruikt. De afdrukkwaliteit is niet heel hoog en het afdrukken van de foto duurt ongeveer 1 minuut. Ik gebruik deze fotoafdrukken vaak op ansichtkaartjes voor het thuisfront.

Mobiele/pocket printers zijn al verkrijgbaar vanaf € 100,-.

DJI Mini 2 drone

Al heel lang stond een drone op mijn verlanglijstje, in januari 2023 heb ik een drone aangeschaft. Na lang vergelijken heb ik uiteindelijk de DJI Mini 2 Fly More Combo gekocht. Dit is een superlichte, professionele cameradrone die geschikt is voor videografen die nieuw zijn in de wereld van drones. De drone heeft een 12 megapixel camera waarmee je haarscherpe foto’s en 4K video’s met 30 fps kunt maken. De DJI Mini 2 ondersteunt zowel JPEG- als RAW-beelden en je kunt alles heel eenvoudig overbrengen op je laptop of smartphone, heel handig als je op vakantie bent.

Door de het gewicht van de drone (onder de 250 gram) zit je niet gelijk vast aan allerlei cursussen en dergelijk waardoor het een leuke beginnersdrone is. Je moet je wel als eigenaar van een drone bij het RDW registreren. Voor € 24,- per jaar krijg je een exploitantnummer en een deel van dit nummer moet zichtbaar vastgeplakt worden aan de buitenkant van de drone.

Ik kocht bij Bol.com de DJI Mini 2 Fly More Combo

Actioncam of GoPro?

Na de aanschaf van een drone heb ik iets nieuws toegevoegd aan mijn wensenlijstje. Namelijk een actioncam of GoPro. Het lijkt mij namelijk leuk om ook beelden te kunnen maken wanneer het gebruik van een gewone camera even niet mogelijk is. Bijvoorbeeld wanneer we van een rodelbaan gaan, maar ook wanneer we een stuk fietsen. Zo willen wij namelijk een elektrische fietshuren bij de Amalfikust.

Welke actioncam/GoPro raad jij aan? Laat een reactie achter!

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *