• Menu
  • Menu

Dolomieten – wandeling door de Lagazuoi tunnels

Tijdens ons verblijf in de Dolomieten maken we een wandeling door de tunnels van Lagazuoi. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond Lagazuoi zich midden in de frontlinie. De Italianen groeven lange tunnels door de berg van onder naar boven om de positie van de Oostenrijkse soldaten op te blazen.

Een stukje geschiedenis

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het Lagazuoi-gebergte in het centrale deel van het front in de Dolomieten, waar de Italiaanse troepen en de Kaiserjagers (Oostenrijkse soldaten) tegenover elkaar stonden in een vijandige Alpenomgeving. In 1915 raakte Italië betrokken bij de Eerste Wereldoorlog en koos de kant van Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland tegen het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en Duitsland. Kort nadat Italië bij de oorlog betrokken raakte, trokken de Oostenrijks-Hongaarse troepen, die in aantal minder waren dan het Italiaanse leger, zich terug naar de bergtoppen. De hoge ligging zorgde voor strategische uitkijkposten. De tunnels werden gebouwd met het idee om een grote hoeveelheid explosieven onder de subtop van de Piccolo Lagazuoi-berg te brengen en deze vervolgens op te blazen om zo de Oostenrijkse troepen, die de Piccolo Lagazuoi bezetten, te verjagen. Door de geschiedenis van de berg zijn de Lagazuoi-tunnels eigenlijk een openluchtmuseum midden in een berg!

De Lagazuoi-kabelbaan

Vanuit San Giovanni in het Ahrntal rijden we in iets meer dan een uur naar de parkeerplaats van de Lagazuoi-kabelbaan. Nadat we onze auto hebben geparkeerd, kopen we twee enkele kaartjes voor de kabellift naar boven. De berglift beschikt over twee grote gondels die elk tot wel 50 personen per keer kunnen vervoeren. In enkele minuten brengt de kabelbaan ons van 2.107 meter naar een hoogte van 2.732 meter, net onder de top van de berg Lagazuoi.

One way ticketRetour
Ticket prijs 2024VolwassenKinderen <16VolwassenKinderen <16
05-06-24 t/m
20-10-24
€ 18,50€ 12,50€ 26,50€ 17,50
Prijs augustus€ 21,-€ 14,-€ 29,-€ 19,-
Kinderen t/m 8 jaar oud gratis

Wandeling naar het kruis op de top van Piccolo Lagazuoi

Na het nemen van de kabelbaan vanaf de Falzaregopas naar boven, wandelen we eerst naar de top van Lagazuoi. Het is slechts een korte wandeling van ongeveer 15 minuten naar het kruis. Je kunt kiezen voor een aangelegd pad langs de bergrand, dat ook toegankelijk is voor rolstoelen en buggy’s, of voor een wat uitdagendere route over de berg. Het maakt niet uit welke route je neemt, beide bieden een fantastisch uitzicht.

In vergelijking met de majestueuze Dolomietentoppen rondom, is de Piccolo Lagazuoi met een hoogte van 2.778 meter een relatief lage berg en biedt daardoor een fantastisch panoramisch uitzicht op onder andere de Tofane (3.244 m), de Cunturines (3.064 m), de Marmolada (3.343 m) en de Sorapiss (3.205 m).

Berghut Rifugio Lagazuoi

Wil je voor je wandeling nog even een hapje eten? Dan kun je bij berghut en restaurant Rifugio Lagazuoi, vlak naast het bergstation, genieten van een hapje en een drankje. De berghut wordt sinds de opening in 1965 gerund door dezelfde familie.

Uitkijkpunten

Terwijl we teruglopen vanaf de top van Piccolo Lagazuoi en langs het bergstation van de kabelbaan, merken we een aantal openingen in de bergwand op. Nieuwsgierig besluiten we een kijkje te nemen. In de grotten zien we diverse wapens en kijkgaten. Zowel deze locatie als de top van Piccolo Lagazuoi zijn populair bij toeristen. Als we besluiten richting de tunnels te gaan, laten we de drukte achter ons.

Wandeling door de tunnels

De afdaling naar de ingang van de tunnels begint naast het bergstation van de kabelbaan. Vlak voordat we de tunnels ingaan, lopen we nog door een stuk gerestaureerde loopgraaf.

Het startpunt van de Lagazuoi-tunnels is een groot houten luik dat verborgen zit in de rotsen. We zetten onze hoofdlampen op en stoppen een extra zaklamp in onze broekzak. Via steile trappen dalen we af de tunnel in. Dan is het tijd om de berg te verkennen.

De volledig gerestaureerde Lagazuoi-tunnel is een atypische Via Ferrata die meer dan 1 km door de berg loopt. De tunnel is volledig uitgerust met kabels en technisch niet erg veeleisend. De donkere en vochtige omgeving wordt af en toe onderbroken door spectaculaire ramen die uit de rotsen zijn gehouwen.

De wandeling door de pikdonkere tunnel duurt uiteindelijk 1,5 uur. De treden zijn van verschillende grootte en gaat op sommige stukken steile naar beneden. In de tunnel komen wij een spitsing tegen, hier houden wij links aan.

In de tunnel zien we regelmatig informatiebordjes met een code die je in de app kunt invoeren voor meer informatie over de geschiedenis van de plek. Delen van de tunnel zijn ingericht zoals de soldaten hier vroeger leefden, met slaapplekken en opslagplaatsen voor munitie.

Afdalen langs de bergflank

Wanneer we de tunnels verlaten, wandelen we via enkele smalle stukjes naar route 402, die terug leidt naar de Falzarego-pas. Eenmaal terug bij de auto kijken we nogmaals omhoog. Ik kan bijna niet geloven dat wij zojuist, samen met onze zoon Thijs, die tijdens de wandeling bijna 6 jaar oud is, helemaal door deze enorme berg zijn afgedaald. Ik ben ontzettend trots op ons mannetje!

Praktische informatie over onze wandeling

Onderschat niet de zwaarte van de wandeling. Ondanks dat we van boven naar beneden wandelen, is het echt een uitdagende tocht. De treden in de tunnels zijn ongelijk en van verschillende hoogtes. Ze zijn ook glad, dus je moet goed oppassen waar je je voeten neerzet. Ik zou deze wandeling niet aanraden voor elke 5-jarige. Gelukkig is Thijs erg energiek en houdt hij van wandelen en avontuur. Maar voor andere kinderen zou ik zeker nog een paar jaar wachten.

Start- en eindpunt van de wandeling: parkeerplaats van de Lagazuoi-kabelbaan
Route: CAI 402, 401
Afstand: 6,85 km
Duur: 4,5 uur incl. pauzes

Let op: voor de wandeling door de tunnels heb je echt een lamp nodig. Het is het beste om een hoofdlamp te gebruiken, zodat je je handen vrij hebt om de staalkabels vast te houden. Tijdens onze wandeling kwamen we verschillende mensen tegen die een helm droegen, maar wij vonden dit niet nodig. Als je echter langer bent dan ongeveer 1,85 meter, moet je echt opletten om je hoofd niet te stoten.

Eerste wereldoorlogmuseum

Voor we weer naar ons appartement rijden bezoek ik het nabijgelegen oorlogsmuseum, Forte Tre Sassi. Dit museum is gevestigd in een voormalig fort dat tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst deed als verdedigingswerk. Het fort is gebouwd in de rotsen en biedt een indrukwekkend uitzicht op de omgeving. In het museum ligt de focus ligt op de gevechten die plaatsvonden in de Dolomieten. Bezoekers kunnen hier onder andere wapens en uniformen bekijken, evenals foto’s en documenten die een beeld geven van het leven van soldaten tijdens de oorlog.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *