• Menu
  • Menu

Sopron, een prachtig stadje net over de grens in Hongarije

Sopron is een prachtige stad gelegen in het westen van Hongarije, vlakbij de Oostenrijkse grens. We ontdekten deze stad per toeval toen we op zoek waren naar een appartement in de omgeving van Neufeld an der Leitha (een half uur ten zuiden van Wenen). Sopron bleek de ideale uitvalsbasis om Wenen, Bratislava en Boedapest te verkennen.

In 1921 vond er een referendum plaats waarbij de inwoners van Sopron mochten kiezen tussen aansluiting bij Oostenrijk of bij Hongarije. Met meer dan 70% van de stemmen koos Sopron ervoor om bij Hongarije te blijven. Oostenrijk had graag gezien dat Sopron (in het Duits: Ödenburg) de hoofdstad van Burgenland zou worden.

De vuurtoren van Sopron (tűztorony)

Het symbool van Sopron is de 58 meter hoge vuurtoren, die op de ruïnes van de Romeinse stadsmuren uit de 13e eeuw is gebouwd. Het ronde balkon van de toren biedt een prachtig uitzicht over het stadscentrum, waarbij je bij helder weer zelfs de Alpen kunt zien liggen. De bewakers die ooit in de vuurtoren dienden, hadden een veelzijdige taak. Ze waarschuwden de inwoners van Sopron als er ergens brand was, als een vijand naderde of als vreemden wijn de stad wilden binnenbrengen. De vuurtoren was dus niet alleen een beeldbepalend monument, maar ook een belangrijk onderdeel van de verdediging van de stad.

Tot 1829 waren de bewakers van de stad ook verantwoordelijk voor de muzikale entertainment in de stad. Ze traden op tijdens feestdagen, bruiloften en begrafenissen. De toren is het beste te bewonderen vanaf de Grote Markt.

Entreeprijs: 1400 Ft – € 3,70.

Grote markt (Fő tér)

De gebouwen rond de grote markt zijn gebouwd in de 13de eeuw en onveranderd sinds de 16de eeuw. Alle gebouwen op het plein zijn monumenten, in het midden staat het standbeeld van de Heilige Drie-eenheid.

Bezienswaardigheden rond het plein:

  • Het stadhuis (Városháza) adres: Fő tér 1
  • De apotheek (Patika-ház) adres: Fő tér 2
  • Gambrinus-huis (Gambrinus-ház) adres: Fő tér 2
  • Provinciehuis (Vármegyeháza) adres: Fő tér 5.

Geitenkerk (Kecske-templom)

Een van de meest bekende kerken in de stad is de Kecske-templom. Deze kerk bevindt zich op de Grote Markt, tegenover de Vuurtoren. De Franciscaner monniken bouwden deze kerk in 1280. De kerk was vroeger niet alleen een gebedshuis, maar ook een vergaderruimte. In de 17e eeuw werden er parlementsvergaderingen gehouden en kroningen vonden hier plaats. Op 15 mei 1622 werd Anna Eleonóra, de tweede vrouw van koning Ferdinand, hier gekroond. Op 8 december 1625 werd III. Ferdinand en op 9 december 1681 Magdalene Eleonor, de echtgenote van Leopold I, hier gekroond.

HOME Appartment

We verbleven voor 7 nachten in een studio die net buiten het centrum van Sopron lag. De studio bevond zich op de begane grond van een kleine woonflat en was voorzien van alle gemakken. Zo beschikte de keuken over een oven, magnetron en koel-vriescombinatie en was er een woon-/slaapkamer en een badkamer met wasmachine aanwezig.

Het terras van de studio was klein (ongeveer 3 m2), maar bood wel de mogelijkheid om buiten te zitten. Daarnaast hadden we ook de beschikking over een eigen parkeerplaats, wat erg handig was. Al met al was het een comfortabel verblijf en zouden we deze studio zeker aanbevelen aan anderen die op zoek zijn naar een accommodatie in Sopron.

Booking.com


Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *