• Menu
  • Menu

Een middag in Bratislava

Na een bezoek aan de paasmarkt van Wenen rijden wij door naar Bratislava. Vanaf Wenen is het ongeveer een uur rijden naar Bratislava. Bij aankomst parkeren wij onze auto in IPP Park – Hrad een parkeergarage naast het kasteel van Bratislava.

Als je slechts een middag hebt, zijn er enkele must-see bezienswaardigheden die je niet mag missen. Een goed startpunt is het kasteel van Bratislava. Vanaf hier wandel je eenvoudig naar het centrum van de stad, dat bekend staat als de “oude stad”. Hier vind je prachtige oude gebouwen, smalle geplaveide straten en schilderachtige pleinen.

Bratislavský hrad – Kasteel van Bratislava

Het kasteel van Bratislava, ook wel bekend als Bratislavský hrad, is een bekend historisch monument. En één van de meest prominente bezienswaardigheden in de stad Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Het kasteel is gelegen op een heuvel boven de Donau, en domineert daarmee de skyline van Bratislava.

Het is een van de oudste bewoonde kastelen in de regio, met sporen van nederzettingen die teruggaan tot de prehistorie. Door de eeuwen heen is het kasteel meerdere malen herbouwd en verbouwd, waardoor er een mix van verschillende architectonische stijlen te zien is. Het kasteel diende oorspronkelijk als residentie voor verschillende heersers en koningen. Waaronder de Hongaarse koning Sigismund van Luxemburg en de Habsburgse keizerin Maria Theresia. Na de val van het Habsburgse rijk in 1918 verloor het kasteel zijn functie als koninklijke residentie en raakte het in verval. In de jaren 1950 werd begonnen met een uitgebreide renovatie en restauratie van het kasteel, waardoor het zijn oorspronkelijke grandeur terugkreeg. Tegenwoordig bevindt binnen in zich het nationaal museum.

Vanaf het kasteel van Bratislava heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Donau. 

Dóm sv. Martina – St. Maartenskathedraal

De St. Maartenskathedraal is de grootste kathedraal van Bratislava. En staat bekend als de plek waar de Hongaarse monarchen tussen 1563 en 1830 werden gekroond. Wat deze kathedraal echt opvallend maakt, is dat de kerktoren is ingebouwd in de oude stadsmuren. Met een hoogte van 85 meter steekt de torenspits boven de skyline van de oude stad uit. Binnen in de kathedraal zijn de overblijfselen van de heilige Johannes de Barmhartige te vinden, die in het begin van de 7e eeuw overleed.

Michalská staat & de Michaelspoort

Michalská is een bruisende straat in het historische centrum vol met leuke cafeetjes en gezellige restaurants. We strijken neer bij The Farmhouse Restaurant, een eetgelegenheid waar traditionele Slowaakse gerechten worden geserveerd die met liefde in eigen keuken zijn bereid. Een absolute aanrader is de Farmhouse Mushroom Pot!

Aan het einde van de straat bevindt zich de Michaelspoort, de enige overgebleven stadspoort. Vroeger had de stad een stadsmuur met vier poorten, maar deze muur is inmiddels afgebroken. De Michaelspoort stamt uit de 14e eeuw en is met zijn imposante hoogte van 51 meter bekend herkenningspunt van de stad.

Stará radnica – het oude stadhuis

Wanneer we onze maagjes hebben gevuld, vervolgen we onze weg door het historische centrum en bereiken we uiteindelijk het oude stadhuis. Het stadhuis is gebouwd in de 14e eeuw in gotische stijl, maar heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan. Het gebouw heeft een karakteristieke toren die een hoogte van 45 meter bereikt en een prachtig uitzicht biedt over de stad. Het oude stadhuis was eeuwenlang het centrale bestuurscentrum van de stad. Het diende als locatie voor vergaderingen van de stadsraad en andere belangrijke evenementen. Het gebouw heeft ook dienst gedaan als gerechtsgebouw en gevangenis. Tegenwoordig is het oude stadhuis een toeristische attractie en herbergt het het Bratislava City Museum

Čumil – Man at work

Het meest gefotografeerde standbeeld van heel Bratislava is het standbeeld van de rioolwerker Čumil. Dit iconische standbeeld werd in 1997 geplaatst en heeft sindsdien vele bezoekers aangetrokken. Om het standbeeld te beschermen tegen schade, werd later het bord ‘Man at work’ toegevoegd. Dit was nodig omdat mensen voortdurend over het standbeeld reden of erover struikelden. De betekenis van de naam Čumil is “Gluurder”, al is het nog altijd niet helemaal duidelijk wat de maker van het standbeeld precies bedoelde. Sommigen denken dat het standbeeld een rioolwerker voorstelt die uitrust van zijn werk, terwijl anderen denken dat hij zo vrolijk kijkt omdat hij onder de rokjes van voorbijlopende dames kan gluren. Volgens de legende brengt het aanraken van zijn hoofd geluk en het aanraken van zijn neus zou binnenkort tot zwangerschap leiden.

Hviezdoslavovo námestie – Hviezdoslav plein

Wanneer we Čumil hebben geaaid lopen we verder naar het Hviezdoslavovo námestie plein. Hviezdoslavovo námestie is een van de mooiste pleinen in Bratislava. Dit langwerpige plein is niet alleen bekend om zijn diverse standbeelden, waaronder die van Hans Christian Andersen, maar het eindigt ook bij het prachtige nationale theater van Slowakije. Naast het opvallend grote standbeeld van de Slowaakse dichter Pavol Országh Hviezdoslav vind je hier ook diverse kraampjes waar je leuke souvenirs kunt kopen.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *