• Menu
  • Menu

De hoogepunten van Assisi

Gelegen op een heuvel, biedt Assisi adembenemende uitzichten op het omringende landschap van glooiende heuvels en wijngaarden. Maar wat Assisi zo bijzonder maakt, is de nauwe band met de heilige Sint Franciscus van Assisi. Als je door de smalle straatjes loopt, zul je overal verwijzingen naar deze heilige vinden.

Met de roltrap naar boven

Vanaf ver zien we Assisi al liggen, gebouwd op de flanken van de Monte Subasio. Als we aankomen in Assisi parkeren wij onze auto in de parkeergarage “Parcheggio Saba Porta Nuova“. Vanaf hier nemen we de verschillende roltrappen naar Porta Nuova, één van de stadspoorten van Assisi. Vanaf Porta Nuova lopen we over de Via Borgo Aretino naar het historisch centrum. Vanaf deze weg heb je een prachtig uitzicht op het omringende landschap.

Basilica di Santa Chiara

Eenmaal aangekomen op Piazza Santa Chiara besluiten Thijs en ik de basiliek te bezoeken. De Basiliek van Santa Chiara werd gebouwd ter ere van Sint Clara van Assisi, één van de belangrijkste volgelingen van Sint Franciscus van Assisi. De basiliek, die dateert uit de 13e eeuw, belichaamt de eenvoud en spirituele idealen van Sint Clara.

De architectuur van de Basiliek van Santa Chiara is elegant en ingetogen, wat perfect past bij de spiritualiteit van de heilige. Het exterieur is voornamelijk gemaakt van roze stenen, kenmerkend voor de regio Umbrië. De gevel is eenvoudig en heeft een roosvenster, terwijl het interieur een typisch gotische stijl heeft met hoge gewelfde plafonds en prachtige fresco’s.

In de crypte onder het hoofd altaar vind je het graf van Sint Clara. Deze plek is van grote spirituele betekenis voor pelgrims en gelovigen van over de hele wereld. Het graf is versierd met prachtige marmeren beelden en wordt vaak omringd door bloemen en kaarsen. Ook zijn hier een aantal relieken van de heilige Franciscus te bewonderen, zoals kleding en haarlokken.

Wanneer wij weer buiten komen vinden we Michel in de schaduw van de bomen die het plein omzomen.

De klokkentoren op Piazza del Comune

Via de oude Romeinse poort lopen we richting het Piazza del Comune het middelpunt van Assisi. Op het plein bezoeken we Tempio di Minerva, deze Romeinse tempel is behouden gebleven doordat het, net als het Pantheon in Rome, een christelijke kerk is geworden.

Wanneer we de kerk uitlopen ziet Thijs een bordje richting een trap wijzen, het blijkt de entree te zijn van Torri del Popolo. Samen besluiten we de 47 meter hoge klokkentoren te beklimmen. De toren is dagelijks geopend van 10:00 – 18:00 en de entree bedraagt € 5,-.

Basiliek van Sint Franciscus

Vanaf Piazza del Comune lopen we in ongeveer 15 minuten via de “Via S. Paolo” naar de Basilica di San Francesco te wandelen. Deze indrukwekkende basiliek is één van de meest beroemde religieuze bestemmingen van heel Italië.

De basiliek, die in de 13e eeuw werd gebouwd, bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke kerken: de bovenste kerk is versierd met fresco’s van beroemde kunstenaars uit de gotische periode, zoals Giotto. In de onderste kerk vind je het graf van Sint Franciscus. Het graf is versierd met prachtige marmeren beelden en is een belangrijke bedevaartsoord voor gelovigen.

Na ons bezoek aan de basiliek is het de hoogste tijd voor een ijsje, het is inmiddels bijna 40 graden en tijd om langzaam terug te lopen naar de auto.

Geboorteplaats van Franciscus

Op de terugweg slaan we vlak na het Piazza del Conume rechts af waar we een beeld van de ouders van Sint Franciscus zien staan. Het wordt aangenomen dat Sint Franciscus hier is geboren. Het ouderlijk huis van Franciscus vind je hier ook maar is inmiddels verbouwd tot kerk, de Chiesa Nuova.

Lekkernijen uit Assisi

Assisi staat ook bekend om zijn heerlijke eten. Proef lokale specialiteiten zoals porchetta (geroosterd varkensvlees), umbricelli pasta met zwarte truffels en heerlijke wijnen. Vergeet niet om een fles olijfolie of truffels mee naar huis te nemen als culinaire souvenirs van je bezoek aan Assisi.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *