• Menu
  • Menu

Bassano del Grappa – de stad van keramiek en grappa

Vanaf het Gardameer bezochten wij de stad Bassano del Grappa. Onze timing was een beetje slecht waardoor we vlak voor riposo (Italiaanse siësta) aankwamen. We parkeerden onze auto in Parcheggio interrato “Il Ponte” net buiten de ZTL-zone en wandelden langs de waterkant richting Ponte degli Alpine.

Ponte degli Alpine

Ponte degli Alpine, ook wel bekend als de Ponte Vecchio, heeft door de jaren heen heel wat verwoestingen meegemaakt, maar het ontwerp is altijd hetzelfde gebleven. De eerste brug werd in het begin van de 13e eeuw gebouwd en werd in 1567 verwoest door een overstroming. Met de hulp van de beroemde architect Andrea Palladio werd direct begonnen met de wederopbouw, die in 1569 werd voltooid.

Bijna 200 jaar later, in 1748, werd de brug opnieuw verwoest door een overstroming. Na de overstroming werd de brug volledig hersteld. In 1813 werd de brug opnieuw getroffen door een ramp, dit keer door een brand die was aangestoken door Eugenio de Beauharnais, de stiefzoon van Napoleon. Na acht jaar werd de brug opnieuw hersteld.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Ponte degli Alpini beroemd omdat het Italiaanse leger op weg was naar de frontlinie, slechts enkele kilometers verwijderd van Bassano del Grappa. De brug overleefde de Eerste Wereldoorlog, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw zwaar beschadigd door een bom. De huidige brug, gebouwd in 1948, is 58 meter lang en 11 meter hoog en kreeg de naam Ponte degli Alpini dankzij de hulp van de Alpini, de berginfanterie van het Italiaanse leger. Ponte degli Alpine is het symbool van de stad Bassano del Grappa en er is zelfs een oud volkslied aan gewijd.

Vanaf de brug liepen we in de richting van Piazza Libertá. Helaas was onze timing niet ideaal, omdat de meeste winkels gesloten waren vanwege riposo. Toen we aankwamen op Piazza Libertá, waren ze ook bezig met het afbreken van de markt.

Bottega del caffè Dersut

Daarom zijn we gaan lunchen bij Bottega del caffè Dersut, een espressobar met een uitstekende menukaart. Naast smakelijke piatti freddi en panini’s bieden ze hier ook verrukkelijke salades en poke bowls aan.

Keramiek

Op de weekmarkten rondom het Gardameer is er een overvloed aan beschilderd keramiek te vinden. Veel van dit keramiek wordt gemaakt in de omgeving van Bessano del Grappa. Als je op Google Maps zoekt naar “ceramica”, vind je verschillende fabriekswinkels. Tijdens onze terugreis hebben we Nove Ceramiche Srl bezocht, gelegen aan Via Martini 30, 36055 Nove. Het is zeker de moeite waard om deze winkel te bezoeken als je op zoek bent naar unieke, handgemaakte keramiekstukken.

Grappa

Grappa is een Italiaanse brandewijn die wordt geproduceerd door het distilleren van de restanten van druiven na de wijnbereiding. De drank bevat doorgaans tussen de 35% en 60% alcohol. Soms worden fruitsiropen toegevoegd om de smaak zachter en zoeter te maken. Grappa mag alleen worden geproduceerd in Italië, San Marino of het Italiaanse deel van Zwitserland.

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van grappa en de rol die Bassano del Grappa daarin speelt. Een van de verhalen gaat over een Romeinse soldaat uit de 2e eeuw v.C. die in Bassano grappa zou hebben gemaakt met gestolen instrumenten uit Egypte. Dit verhaal is hoogstwaarschijnlijk niet waar omdat de distillatiemethoden uit die tijd niet geschikt waren voor het maken van grappa.

Bij de Ponte degli Alpini vind je Grapperia Nardini, de oudste distilleerderij van Italië. Hier kun je genieten van verschillende soorten grappa en meer te weten komen over de geschiedenis en productie van deze populaire drank.

Lees meer

Na onze maaltijd besloten we om terug te gaan naar de auto en verder te rijden naar de Militaire Begraafplaats Monte Grappa, waar 22.910 militairen hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *