• Menu
  • Menu

Militaire begraafplaats Monte Grappa – de rustplaats van 22.910 militairen

Tijdens onze reis vanaf het Gardameer hebben wij een bezoek gebracht aan de prachtige stad Bassano del Grappa. Helaas kwamen wij net voor de riposo (Italiaanse siësta) aan, wat onze timing een beetje slecht maakte. Desondanks hebben wij genoten van een wandeling door de stad en een heerlijke lunch bij Bottega del caffè Dersut. Na deze pauze zijn wij doorgereden naar de indrukwekkende militaire begraafplaats op de Monte Grappa.

28 haarspelbochten

Vanaf Basano del Grappa is het maar 25 kilometer rijden naar de begraafplaats. Echter, vanwege de 28 haarspeldbochten op de route, kost het bijna een uur om er te komen Op sommige plekken is de weg ook erg stijl, logisch als je na gaat dat je over een afstand van nog geen 30 kilometer, 1500 hoogtemeters klimt.

Cimetière militaire du Monte Grappa

Het monument ligt op 1775 meter hoogte waardoor je bij helder weer een prachtig uitzicht hebt. Wij waren hier half september en het weer was een beetje bijzonder. Op het ene moment schijnt de zon en kunnen we kilometers ver kijken. En het andere moment staan we midden in de een mist wolk en zien we geen hand voor ogen. We waren op dat moment de enige bezoekers, dat maakte het een hele bijzondere ervaring! Boven op een berg, zonder andere toeristen, tussen de mist wolken op deze immense plek.

Thijs is vlak voor aankomst in slaap gevallen. Wij parkeren de auto nog voor het restaurant, als hier geen parkeerplaats meer vrij is rij dan door naar de parkeerplaats achter het restaurant. Met Thijs slapend in de buggy lopen wij in ongeveer 10 minuten naar boven.

22.910 militairen

Terwijl Thijs rustig ligt te slapen, besluiten we om beurten het monument te beklimmen. Het noordelijke deel van de begraafplaats herbergt de graven van 10.295 Oostenrijks-Hongaarse militairen, waarvan er slechts 295 geïdentificeerd zijn. Op het zuidelijke deel liggen 12.615 Italiaanse militairen begraven, waarvan er 2.283 geïdentificeerd zijn. De lichamen van de geïdentificeerde soldaten zijn op alfabetische volgorde geplaatst en worden bewaard in aparte nissen, bedekt met een bronzen plaat.

Monte Grappa tu sei la mia patria

De noordelijke en zuidelijk deel worden met elkaar verbonden door de Via Eroica. Langs de Via Eroica staan ​​aan weerszijden zeven gedenkstenen waar alle namen van de veldslagen op vermeld staan. Aan het einde van de weg vind je de woorden “Monte Grappa, tu sei la mia patria” wat betekent “Monte Grappa, jij bent mijn vaderland”.

Generaal Gaetano Giardino

In het ossuarium bevindt zich tevens het graf van generaal Giardino. Hoewel de generaal de oorlog overleefde, werd hij later begraven tussen zijn soldaten.

Meer lezen over de Eerste Wereldoorlog?

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *