• Menu
  • Menu

Een dagtrip naar feestvierend Napels

Tijdens ons verblijf in Rome werd voetbalclub SSC Napoli na 33 jaar eindelijk weer landskampioen. Omdat Napels de afgelopen tijd helemaal in het blauw en wit is gehuld om de overwinning te vieren, besloten wij een bezoek te brengen aan de stad. Het was een geweldige ervaring om de feestelijke sfeer te proeven en te zien hoe trots de inwoners van de stad waren op hun voetbalteam. We hebben genoten van de festiviteiten en zijn blij dat we deze bijzondere gebeurtenis hebben kunnen meemaken.

Landskampioen & Diego Armando Maradona

SSC Napoli werd in 2023 voor de derde keer landskampioenschap. Eerder wisten ze in 1987 en 1990 de titel te veroveren onder leiding van de legendarische Diego Armando Maradona. Maradona maakte in 1984 de overstap van Barcelona naar SSC Napoli, waar hij uitgroeide tot de meest legendarische speler in de geschiedenis van de club. Zijn leiderschap en ongekende voetbalvaardigheden op het veld leidden tot het winnen van twee Serie A-titels (Italiaanse Eredivisie) en een UEFA Cup. Tot op de dag van vandaag wordt Maradona nog steeds gezien als een ware legende onder de Napoli-fans.

Parkeren in Napels

Vanaf Camping Village Fabulous rijden we in ongeveer 2 uur naar Napels en parkeren we onze auto bij Parking Garage Rinaldi, die zich dicht bij het centraal station bevindt. Wat we erg prettig vinden aan deze parkeergarage, is dat we onze sleutels niet hoeven af te geven. Bovendien geeft het ons een geruststellend gevoel dat niet zomaar iedereen de parkeergarage kan betreden. Wij betalen vooraf € 20,- voor de hele dag (alleen contact betalen).

Vis en Guccimarkt

Vanaf de parkeerplaats lopen wij via de toegangspoort Porta Nolana naar de levendige vismarkt op Via Cesare Carmignano. Na het verkennen van de vismarkt, lopen we verder richting de basiliek di San Pietro ad Aram. Rond deze imposante basiliek is kledingmarkt met talloze kraampjes vol namaakproducten van bekende merken.

L’Antica Pizzeria da Michele

Na ons bezoek aan de markt vervolgen we onze weg richting het oude centrum van de stad. Onderweg passeren we de beroemde pizzeria “L’Antica Pizzeria da Michele”. Helaas is het zo ontzettend druk dat we besluiten om elders een pizza te gaan eten. Als we zonder onze vierjarige kleuter Thijs waren geweest, zou ik achteraan in de rij hebben aangesloten. Maar met hem een uur tot anderhalf uur moeten wachten op een pizza is geen verstandig idee.

De Napolitaanse panaro

Tijdens de wandeling richting Via S. Gregorio Armeno en Via dei Tribunali valt ons oog op een bijzonder tafereel: een panaro wordt omhoog gehesen naar een balkon. Deze “balkonmand” wordt in het historisch centrum van Napels vaak gebruikt om boodschappen en andere spullen naar boven te brengen. Dit is een handige oplossing voor Napolitanen die in huizen zonder lift wonen, zodat ze niet steeds de trap op en af hoeven te lopen.

Via S. Gregorio Armeno

In de straat Via S. Gregorio Armeno, ook wel bekend als de kerststraat van Napels, worden diverse terracotta figuurtjes en andere accessoires verkocht voor in de kerststal. Naast de traditionele kerststalfiguren, vind je hier ook terracotta beelden van beroemdheden, zoals zangers, politici, voetballers en zelfs de paus. Tijdens ons bezoek aan deze straat hebben wij een prachtig terracotta beeld van Freddie Mercury gekocht voor schoonmoeders.

Via dei Tribunali & Pulcinella

Via dei Tribunali is één van de oudste straten van Napels en vormt het hart van het historische centrum. Hier vind je talloze restaurantjes, souvenirwinkels, kerken en niet te vergeten het beroemde beeld van Pulcinella. Het is een levendige en kleurrijke straat waar je de authentieke sfeer van Napels kunt proeven.

Pulcinella is een personage uit het theater dat in de 16e tot 18e eeuw populair was. Hij draagt een wit pak, een zwart masker en heeft een lange neus. Pulcinella staat bekend om zijn komische en clowneske gedrag en zijn vaardigheid om zichzelf te redden uit gevaarlijke situaties. Hij wordt vaak gezien als een symbool van de gewone man en zijn strijd om te overleven in een harde wereld.

Pizzeria del Portico

Omdat het bij L’Antica Pizzeria da Michele ontzettend druk was en we toch echt onze zinnen hebben gezet op een authentieke Napolitaanse pizza, besluiten we na het lezen van de positieve recensies aan te schuiven bij Pizzeria del Portico.

De pizzeria bevindt zich naast het beeld van Pulcinella en tegenover de kerk “Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco”. Deze kerk heeft een indrukwekkend hypogeum, dat ik absoluut wil bezoeken tijdens ons verblijf in augustus.

De versierde straten van Napels

Quartieri Spagnoli & het plein van Maradona

Na het eten wandelen we richting Quartieri Spagnoli, ook wel bekend als de Spaanse wijk. Deze wijk werd in de 16e eeuw gebouwd tijdens de Spaanse overheersing en diende als huisvesting voor de Spaanse troepen en hun families. In het verleden stond deze wijk bekend om het geweld, maar tegenwoordig is het één van de meest gezellige wijken van Napels. Ook is de Spaanse wijk erg bekend geworden door het Maradona-plein. Onderweg naar het bekende Maradona-plein scoren wij voor Thijs een voetbalshirt van Maradona en een kleine voetbal.

Het Maradona-plein

Op het plein Via Emanuele de Deo bevindt zich een immense muurschildering van Maradona. Deze schildering werd in de vroege jaren 90 in slechts 3 dagen en nachten gemaakt door Mario Filardi. Eind jaren 90 plaatsten de bewoners van de tweede verdieping van het gebouw waar de muurschildering zich bevindt, een illegaal raam in het gezicht van Maradonna. Daarna vervaagde de muurschildering, maar in 2016 besloot Salvatore Iodice geld in te zamelen om de muurschildering te herstellen. Toen er genoeg geld was opgehaald en de gemeente toestemming had gegeven, begon hij met de restauratiewerkzaamheden. Inmiddels waren er nieuwe bewoners op de tweede verdieping komen wonen die ook grote fans van Maradona bleken te zijn. Zij stemden ermee in om luiken voor het illegale raam te plaatsen, zodat het gezicht van Maradona hersteld kon worden. De Argentijnse streetart-kunstenaar Bosoletti heeft in 2017 het gezicht van Maradona op een meer realistische manier bijgewerkt.

Een prachtige dag in Napels

Na ons bezoek aan Quartieri Spagnoli besluiten we terug te lopen naar de auto. We hebben vandaag ontzettend genoten en vinden Napels een prachtige stad. Er is nog zoveel te ontdekken en we kijken dan ook enorm uit naar ons verblijf hier in augustus.

Streetart van Maradona in Napels

Meer lezen over Napels?

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *