• Menu
  • Menu

Ostia Antica – oude havenstad van Rome

Op een kwartier rijden van Camping Village Fabulous vindt je Ostia Antica. Ostia Antica was ooit de belangrijkste havenstad van het Romeinse rijk aan de monding van de rivier de Tiber. Daarnaast diende Ostia als een belangrijk handelscentrum en toegangspoort tot Rome. Tegenwoordig een enorm archeologisch park met verschillende opgravingen.

Een stukje geschiedenis

De stad werd gesticht in de 4e eeuw voor Christus en bereikte zijn hoogtepunt tijdens de 2e en 3e eeuw na Christus. Het had een bloeiende haven, waar allerlei handelswaar werd verhandeld, waaronder graan, olie, wijn en luxegoederen. De stad was ook de thuisbasis van een diverse bevolking, waaronder Romeinse burgers, handelaren, zeelieden en slaven. Tijdens het hoogtepunt van Ostia telde de stad maar liefst 100.000 inwoners.

Ostia Antica was een goed georganiseerde stad met een uitgebreid stratenplan, openbare gebouwen, tempels, theaters, badhuizen en woonhuizen. Veel van deze gebouwen zijn goed bewaard gebleven en geven een goed beeld van het dagelijks leven in het oude Rome.

Havenstad zonder zee

Op de kaart kun je zien dat Ostia niet meer aan de zee ligt. De haven raakte namelijk geleidelijk aan verzand en de zee trok zich terug. Gedurende de eeuwen die volgden, raakte de havenstad langzaam ontvolkt en verviel uiteindelijk tot ruïnes in de middeleeuwen.

Amfitheater

Eén van de meest opmerkelijke gebouwen in Ostia Antica is het amfitheater, dat werd gebruikt voor gladiatorengevechten en andere vormen van entertainment. Het theater kon tot 3.000 toeschouwers huisvesten en is een van de best bewaarde amfitheaters uit de Romeinse tijd. Daarnaast zijn er ook de thermale baden van Neptunus, de tempel van Augustus en het Forum van Ostia.

Decumano massimo

De Decumanus is de belangrijkste straat van Ostia Antica, waar je kunt wandelen langs de overblijfselen van winkels, viskramen, magazijnen en het oude theater.

Audiotour

Om alles te kunnen zien in deze stad, moet je er rekening mee houden dat je gemakkelijk een hele dag kwijt kunt zijn. Zelfs de kortste wandelroute door Ostia Antica duurt ongeveer 3 uur. Wij zijn geen echte geschiedenisliefhebbers en hoeven niet alle ins en outs te weten, maar we vinden het wel leuk om een wandeling te maken door het archeologisch park. Mocht je dat nou wel zijn dan is het absoluut aan te raden om de ruïnes te bezoeken met een gids. Op deze manier komt alles wat je ziet pas echt goed tot leven en krijg je een volledig beeld van het leven in deze stad. We bezochten ook het park op de eerste zondag van de maand, wanneer de toegang gratis is. Anders zouden we de € 19,- per persoon voor de entree echt te duur hebben gevonden.

Aanvullende informatie

Openingstijden

  • 8:30 – 16:30 uur (25 oktober – 28 (of 29) februari, laatste toegang om 15.30 uur);
  • 8:30 – 17:15 uur (1 maart – 31 maart, laatste toegang om 16.15 uur);
  • 8:30 – 19:00 uur (1 april – 30 september, laatste toegang om 18.00 uur);
  • 8:30 – 18:30 uur (1 oktober – 24 oktober, laatste toegang om 17.30 uur).

Geopend van dinsdag tot zondag
Gesloten op maandag, 25 december

Website

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *