• Menu
  • Menu

Paestum – oude Griekse tempels in Cilento

Paestum is een klein stadje in Campanië , gelegen aan de Tyrreense kust. Deze historische plek staat bekend om zijn oude Griekse tempels en archeologische vondsten. Onze reis naar Paestum in de zomervakantie van 2023 was een warme ervaring (zie: heet – ruim 40 graden). Maar ondanks de warmte zeker de moeite waard om te bezoeken.

Een cultureel meesterwerk

Bij het betreden van het archeologisch park zien we gelijk twee majestueuze tempels staan. De Grieken begonnen ongeveer 2500 jaar geleden met de constructie van de tempels van Poseidonia, die later door de Romeinen Paestum werden genoemd. De grootste en oudste tempel was gewijd aan Hera, de koningin van de Griekse goden.

Naast de Tempel van Hera zijn er nog twee andere tempels: de Tempel van Athena (ook wel de Tempel van Ceres genoemd) en de Tempel van Neptunus. Elk van deze tempels heeft zijn eigen unieke architectonische kenmerken en biedt een glimp van de grootsheid van de Griekse beschaving.

De ruïnes van Paestum werden pas in 1752 herontdekt toen Koning Karel IV van Bourbon opdracht gaf voor de aanleg van een weg naar het zuiden. Deze werkzaamheden brachten talloze andere overblijfselen van het rijke verleden aan het licht.

Heilige weg

Alle gebouwen waren gelegen langs de Via Sacra, de heilige weg. Deze geplaveide weg strekte zich uit over een indrukwekkende lengte van 12 kilometer. Naast de drie nog bestaande tempels, zien we tijdens een wandeling langs deze weg ook de overblijfselen van een amfitheater en enkele huizen met prachtige mozaïeken vloeren.

Het archeologisch museum

Naast de tempels biedt Paestum nog meer historische schatten, je kunt namelijk ook een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum van Paestum. Hier kun je verschillende werken bewonderen die variëren van prachtig gebeeldhouwde sarcofagen en relieken tot verfijnd aardewerk en prachtige fresco’s. Het pronkstuk van het museum zijn de fresco’s van de graftombe van de duiker. Zelf hebben we het museum niet bezocht, want het was echt ongelofelijk warm!

Aanvullende informatie

Openingstijden
Het park is dagelijks geopend van 08:30 – 19:30 (laatste toegang om 18:30 uur).

Parkeren
We parkeerden onze auto voor slechts een paar euro op parkeerplaats “Parking da Matteo Zona Archeologica“. Vanaf hier is het slechts een korte wandeling van enkele minuten naar de ingang van het park.

Website

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *