• Menu
  • Menu

Perugia – de hoofdstad van Umbrië

Perugia, de hoofdstad van de regio Umbrië, is een prachtige stad vol met interessante bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten. Een wandeling door het historische centrum van Perugia is als een reis terug in de tijd. Terwijl je door de straatjes slentert, zul je versteld staan van de vele kerken, pleinen en historische gebouwen die de stad sieren.

Met de roltrap naar boven & Rocca Paolina

Bij aankomst in Perugia parkeerden wij de auto in parkeergarage “Parcheggio Saba Piazza Partigiani”. Op een paar meter van deze parkeergarage nemen we de roltrap naar het hoger gelegen stadscentrum.

Met de roltrap komen we door fort Rocca Paolina. Dit fort werd halverwege de 16e eeuw gebouwd als symbool van de pauselijke overheersing van Perugia. Paus Paulus III liet zijn architect een heel deel van de stad verwoesten ongeveer zo’n 100 huizen, kerken en kloosters verdwenen en in hun plaats werd het enorme fort gebouwd. Het fort werd grotendeels verwoest door de inwoners van Perugia in 1860.

Eenmaal aangekomen op Piazza Italia genieten we van het prachtig uitzicht over het omringende heuvellandschap en wandelen we binnen enkele minuten naar het historisch centrum.

Het historisch centrum rond Piazza IV Novembre

Terwijl we onderweg zijn naar Piazza IV Novembre, strijken we neer op het terras van Caffè Blu voor een overheerlijke panini belegd met een lokale salami en pecorino kaas, vergezeld van een verfrissende Aperol Spritz.

Na de lunch lopen we verder richting Piazza IV Novembre, het kloppend hart van Perugia. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden op het plein is het Palazzo dei Priori, een imposant gotisch paleis dat dienst doet als stadhuis. Het paleis herbergt ook de Galleria Nazionale dell’Umbria, een kunstmuseum waar je werken van Italiaanse meesters zoals Perugino en Pinturicchio kunt bewonderen.

Het middelpunt van het plein wordt gevormd door de Fontana Maggiore, een iconische fontein die werd gebouwd tussen 1275 en 1278 om de komst van water in het stadscentrum te vieren via het aquaduct van Perugia. Om de fontein te verfraaien, werden Nicola Pisano en zijn zoon Giovanni gevraagd om 48 reliëfs te ontwerpen. Twaalf van deze reliëfs vertegenwoordigen de maanden van het jaar, elk vergezeld van hun bijbehorende sterrenbeeld. Daarnaast werden er scènes geplaatst met Romeinse legendes, de fabels van Aesopus, de levens van heiligen, personificaties van de wetenschappen en de kunsten.

En mis vooral de Duomo di San Lorenzo niet, ook wel bekend als de kathedraal van Perugia. Een prachtige kathedraal waar je het mausoleum van paus Benedictus XI kunt bezichtigen. De bouw van de kathedraal begon al in de 10e eeuw, maar het werd meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid in de loop van de geschiedenis.

Pozzo Etrusco

Na een bezoek aan de Duomo lopen we verder naar Pozzo Etrusco. De ingang van de oude waterput vinden we op Piazza Danti. Deze Etruskische put is een indrukwekkend voorbeeld van de ingenieuze technologie die door de Etrusken werd gebruikt om water op te slaan en later werd omgevormd tot een put om een diepe waterader te bereiken. De put is gebouwd in de 2de helft van de 3de eeuw voor Christus en heeft een totale diepte van ongeveer 37 meter en een maximale diameter van 5,6 meter. Wanneer je op de glazenbrug staat en omhoog kijkt zie je dat het eerste deel van de put gemaakt is van travertijnblokken, vergelijkbaar met de blokken die worden gebruikt voor de Etruskische muren van de stad.

Via dell’Acquedotto

We vervolgen onze weg richting Via dell’Acquedotto. Het aquaduct is gebouwd tussen 1254 en 1277 en loopt ongeveer 5 km, van de berg Pacciano tot de Maggiore-fontein om het historische centrum van Perugia van water te voorzien.

Baci-chocolaatjes

Naast het verkennen van de historische bezienswaardigheden en het genieten van de culturele festivals, heeft Perugia ook veel te bieden op het gebied van culinair genot. Umbrië staat bekend om zijn heerlijke gerechten en de stad Perugia is een paradijs voor fijnproevers. Probeer zeker de lokale specialiteiten zoals pasta met truffels, porchetta (geroosterd varkensvlees) en de beroemde Baci Perugina-chocolade. Je vindt de Baci chocoladefabriek op zo’n 10 minuten van Perugia (adres: Viale S. Sisto, 207/C, 06132 Perugia).

Tijd over?

Terwijl je in Perugia bent, is het ook de moeite waard om de omliggende gebieden te verkennen. Maak een uitstapje naar het schilderachtige Assisi, de geboorteplaats van Sint Franciscus!

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *