• Menu
  • Menu

Een dag naar San Gimignano

San Gimignano is een beroemde stad in het binnenland van Toscane, met een klein centrum dat gemakkelijk in één dag te combineren met het naburige Volterra. Wat deze stad zo bijzonder maakt, is dat de skyline bijna onveranderd is gebleven sinds de middeleeuwen.

Stad van de torens

Parkeren in San Gimignano kan een uitdaging zijn, maar we hadden geluk omdat er nog enkele parkeerplekken beschikbaar waren op parkeerplaats “Parcheggio P3“. Vanaf deze parkeerplaats kun je gemakkelijk naar het historische centrum van de stad gaan via een lift of trap. San Gimignano staat ook wel bekend als het Manhattan van de Middeleeuwen, waar families in de 12e eeuw met elkaar concurreerden door torens te bouwen. Hoe hoger de toren, hoe meer aanzien en respect ze kregen.

Van de oorspronkelijk 72 torens waren er in de 16de eeuw nog maar 25 over. Het exacte aantal torens dat nu nog overeind staat, is onduidelijk. Verschillende websites spreken elkaar tegen, Wikipedia spreekt over 13 torens en de Italiaanse over 16. Maar hoeveel het er ook zijn, het is een prachtig gezicht.

Wil je een mooi uitzicht op San Gimignano?  Google Maps locatie Belvedere San Gimignano

Piazza del Duomo

Vanaf de parkeerplaats lopen we in de richting van Piazza del Duomo, waar de kathedraal “Cattedrale di Santa Maria Assunta” staat. Deze prachtige kathedraal uit de 12e eeuw herbergt schitterende fresco’s, maar oogt aan de buitenkant niet heel spectaculair. Als je de kerk wilt bezoeken, kun je gebruik maken van een audiogids, waarvan de prijs is inbegrepen bij de entree.

Aan de overkant van de kerk bevindt zich Palazzo Vecchio del Podesta, mogelijk het oudste paleis van de stad, met een imposante toren.

Torre Grossa is met een hoogte van 54 meter de hoogste toren van San Gimignano. De bouw van deze toren werd voltooid in 1311 en het is de enige toren in San Gimignano die je kunt beklimmen. Ondanks de 218 traptreden is de toren redelijk eenvoudig te beklimmen, zelfs met kinderen. De entreeprijs bedraagt € 9,-.

Koop hier je combinatie ticket met Torre Grossa

Gelateria Dondoli

Een bezoek aan Gelateria Dondoli mag absoluut niet ontbreken tijdens je verblijf in San Gimignano. Deze al 30 jaar bestaande ijssalon heeft door de jaren heen talloze prijzen in de wacht gesleept.

Adres: Piazza Della Cisterna 4

Winkelstraat van San Gimignano

Vanaf de ijssalon lopen we naar “Via San Giovanni”, een prachtige lange winkelstraat met diverse salumeria’s, souvenirwinkels en keramiekwinkels.

San Gimignano in het klein

Vlakbij deze winkelstraat bevindt zich een klein museum genaamd SanGimignano1300. In dit kleine museum bewonderen we een gedetailleerde miniatuurversie van hoe San Gimignano eruitzag in het jaar 1300. Naast een indrukwekkend schaalmodel van de stad, worden er ook kleine scènes uit het dagelijks leven in de middeleeuwen tentoongesteld.

Adres:  Via Costarella 3

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *