• Menu
  • Menu

Een dagtrip naar Turijn vanaf het Gardameer

Wij bezochten Turijn op woensdag 29 mei 2019 vanaf camping Altomincio Family Park bij het Gardameer. Vanaf onze camping was het ruim 3 uur rijden naar Turijn, dus vertrokken wij vroeg in de ochtend naar Turijn. Was dat het waard? Daar zijn onze meningen over verdeeld.

De stad is 2000 jaar oud en daarmee is Turijn één van de oudste steden van Italië. Leuk om een keer gezien te hebben, maar Turijn staat niet in onze top 20 van mooiste steden.

Eenmaal aangekomen in de stad parkeerden wij de auto bij Porta Nouva (Parkeerplaats: Parcheggio Torino Porta Nuova – Parkinstation). Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar de Duomo, de meeste highlights liggen op loopafstand van elkaar waardoor je in 1 dag best veel van Turijn kan zien.

Duomo

De kathedraal van Turijn dateert uit de 15de eeuw en het enig overgebleven gebouw uit de Renaissance. De kathedraal is gewijd aan Sint Johannes de Doper. In de kathedraal wordt de lijkwade van Turijn bewaard, het doek waar volgens de overlevering het lichaam van Jezus in werd gewikkeld na zijn kruisiging. Of dit echt de lijkwade van Jezus was, geen idee, aan de echtheid wordt namelijk getwijfel.

Porta Palatina

Vanaf de duomo lopen we in een paar minuten naar de Porta Palatina. Deze poort dateert uit de tijd van Keizer Augustus rond de 1ste eeuw na Christus. In die periode was de Porta Palatina één van de belangrijkste gebouwen van de stad. Het was toen één van vier poorten in de muren die Turijn omringden. De Porta Palatina is de enige poort die bewaard is gebleven.
Voor de poort staat een beeld van Julius Caesar.

Porta Palazzo

Als we bij Julius Caesar zijn uitgekeken lopen we naar de grooste markt van Europa. Bij Porta Palazzo vind je echt alles! Elke dag staan er ongeveer 1000 kraampjes met groente, fruit, kruiden, kleding en nog veel meer. Perfect om wat heerlijke eetbare souvenirs mee naar huis te nemen.

Palazzo Reale

Vanaf de markt is het een kleine kilometer lopen naar het Palazzo Reale. Het rijk gedecoreerde 17e eeuwse Koninklijk Paleis deed tot de vereniging van Italië, in 1861, dienst als residentie van de koninklijke familie van Savoye. Van de 17de tot de 19de eeuw bouwden de vorsten van Savoye 21 grote kastelen en paleizen als een krans om Turijn.

Palazzo Carignano

Onderweg naar het Mole Antonelliana komen we langs Palazzo Carignano. Het 17e eeuwse Palazzo Carignano is één van de mooiste gebouwen van Turijn. In dit paleis werd de toekomstige koning Carlo Alberto en Vittorio Emanuele II geboren. Rond om het paleis zijn verschillende leuke kleine cafeetjes. Dus is het tijd voor een welverdiende Aperol Spritz!

Mole Antonelliana

Nadat we heelijk hebben geluncht en van een Aperol hebben genoten lopen we verder naar het bekendste gebouw van Turijn. Mole Antonelliana werd in 1897 gebouwd en was met zijn 167 meter op dat moment het hoogste gebouw ter wereld. Met de lift kun je een bezoek brengen aan het panoramaterras.

Vind je Turijn te ver rijden vanaf het Gardameer? Milaan en Venetië zijn een goed alternatief!

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *