• Menu
  • Menu

Wandelroute door Rome

Vanaf Camping Village Fabulous namen we de bus en metro naar metrostation Spanga, het beginpunt van onze wandeling door Rome. In deze blog neem ik jullie mee langs verschillende hoogtepunten van Rome die je gemakkelijk in één dag kunt bezoeken.

Spaanse trappen

Metrostation Spagna bevindt zich op loopafstrand van de Spaanse trappen. Dit is overigens niet de officiële naam, dat is de ‘Scalinata della Trinità dei Monti’. Oftewel, de trappen van de Heilige drie-eenheid van Monti (de bergen). De trappen bestaan dan ook niet voor niets uit drie plateaus met in totaal 135 treden.

De Spaanse trappen zijn een geweldige plek om te genieten van het uitzicht en mensen te kijken. Maar wees je ervan bewust dat het niet is toegestaan om er te eten of te drinken. Ook het uittrekken van je schoenen na een lange wandeling is verboden. Als je betrapt wordt, riskeer je een boete van maar liefst €250,-.

Trevifontein

Vanaf de Spaanse Trappen is het ongeveer een 10 minuten wandelen naar de beroemdste fontein van Rome, de Trevifontein. Oorspronkelijk was het ontwerp van de beroemde kunstenaar Bernini, maar het duurde nog vijftig jaar voordat de fontein eindelijk werd gebouwd. Uiteindelijk werd de architect Nicola Salvi ingeschakeld om het ontwerp te herzien en de kosten te drukken. De bouw van de fontein duurde maar liefst dertig jaar, van 1732 tot 1762.

Volgens de mythe zal je ooit terugkeren naar Rome als je een muntje met je rechterhand over je linkerschouder in de fontein gooit. Het geld dat in de fontein wordt gegooid, gaat naar een goed doel. Elk jaar wordt er maar liefst 1,5 miljoen euro in de Trevifontein gegooid.

Het Pantheon

We gaan verder met onze wandeling naar het Pantheon. Het Pantheon is een van de meest indrukwekkende Romeinse bouwwerken ter wereld en heeft de tand des tijds goed doorstaan. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een tempel, maar wordt nu gebruikt als een Rooms-Katholieke kerk. Het meest opvallende kenmerk van het Pantheon is het dak, met de oculus in het midden van de koepel. Hoewel deze opening een diameter van 9 meter heeft, wordt vaak beweerd dat het nooit regent in het gebouw vanwege een bovennatuurlijk fenomeen. Echter, tijdens hevige regenbuien regent het wel degelijk in het Pantheon. Om overtollig water af te voeren, zijn er zelfs roosters geplaatst onder de oculus.

Piazza Navona

Na ons bezoek aan het Pantheon vervolgen we onze weg naar het prachtige Piazza Navona. Dit plein heeft een ovale vorm omdat het gebouwd is op de resten van een Romeins atletiekstadion. Op het plein staat de indrukwekkende Fontana dei quattro fiumi, oftewel de Vierstromenfontein van Bernini. In het midden van de fontein staat een Egyptische obelisk en de vier rivieren die worden uitgebeeld zijn de Donau, Ganges, Nijl en Rio de la Plata.

Tijd voor lunch!

Eerder deze vakantie hebben we al eens genoten van een heerlijke maaltijd bij Trentaquattro Roma XXXIV. Omdat het restaurant op slechts enkele minuten afstand van Piazza Navona ligt, hebben we besloten om hier nog een keer te gaan eten. Adres: Via della Pace 26.

Campo de’ Fiori

Na het eten lopen we verder richting Campo de’ Fiori. Letterlijk vertaald betekent Campo de ‘Fiori ‘veld van bloemen’, een naam die is afgeleid van de middeleeuwen toen het gebied nog een weide vol met bloemen was. Tegenwoordig vind je hier een gezellige markt met een ruime keuze aan groenten, fruit en kruiden. Ook zijn er genoeg kraampjes waar je souvenirs kunt kopen.

Moordplek Julius Caesar en kattenopvang

Na het genieten van een heerlijke fruitbeker op Campo de’Fiori, vervolgen we onze wandeling naar Largo Argentina, de plek waar Julius Caesar op bloederige wijze werd vermoord. Op dit plein wonen veel katten, die verzorgd worden door het naastgelegen kattenasiel. In juni 2023 is Largo Argentina weer opengesteld voor het publiek. Het historische plein is nu elke dag te bezichtigen, behalve op maandag. De entree bedraagt € 5,-.

Monument van Victor Emanuel II

Na onze wandeling gaan we verder naar het indrukwekkende monument van Victor Emanuel II, ook wel bekend als de ‘suikertaart’. Gelegen op het Piazza Venezia, is dit opvallende witte monument gebouwd ter ere van de eerste koning van Italië, Vittorio Emanuele II. Het herdenkt de eenwording van Italië in 1861 en de kroning van Victor Emanuel II als de eerste koning van Italië. Hoewel het monument ter ere van hem is, ligt hij niet hier begraven, maar in het Pantheon.

Een van de meest bekende bezienswaardigheden rond het monument is het graf van de onbekende soldaat. Het graf is te herkennen aan de eeuwige vlam en de bewaking door twee militairen. Dit oorlogsmonument, bestaande uit het graf van een onbekende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, eert alle onbekende gesneuvelde soldaten.

We wilden graag het panoramadak van het monument bezoeken, maar helaas konden we de ingang niet vinden. Na onze reis ontdekten we dat de lift te bereiken is via het café aan de achterkant van het monument. – volgende keer beter –

Forum Romanum

Vanaf de Suikertaart lopen we in de richting van metrostation Colosseo. Tijdens deze wandeling komen we langs het Forum Romanum. Het Forum Romanum was het belangrijkste openbare plein in het oude Rome en diende als het politieke, religieuze en sociale centrum van de stad. Het was oorspronkelijk een moerassig gebied dat in de 7e eeuw voor Christus werd drooggelegd door de Etrusken. In de loop der jaren werden er tal van tempels, basilieken, monumenten en openbare gebouwen opgericht, waardoor het Forum Romanum uitgroeide tot een indrukwekkend complex van architectonische meesterwerken.

Tegenwoordig zijn er nog steeds overblijfselen te zien van het Forum Romanum, waaronder de ruïnes van de Tempel van Saturnus, de Boog van Titus en de Basilica Julia. De oude ruïnes van het Forum Romanum kan je ook vanaf de straatkant bekijken. Alleen met een entreeticket kan je ook daadwerkelijk door de ruïnes heen lopen. 

Colosseum

Het eindpunt van onze wandeling is het Colosseum, het bekendste bouwwerk van Rome. Dit imposante amfitheater werd in het jaar 80 na Christus gebouwd en bood plaats aan meer dan 50.000 toeschouwers. Hier werden de beroemde gladiatorengevechten gehouden, maar ook andere evenementen zoals jachtpartijen, zeeslagen en toneelstukken vonden hier plaats. 

Als je van plan bent om het Colosseum te bezoeken, is het belangrijk om je tickets ruim van tevoren online te boeken. Deze tickets zijn namelijk erg populair en vaak snel uitverkocht. Als je ter plaatse tickets wilt kopen, is het aan te raden om dit te doen bij de ingang van het Palatijn. Hier is de wachtrij meestal korter dan bij het Colosseum zelf.

*Disclaimer: In dit artikel vind je affiliate link naar Get Your Guide. Als je via deze link een boeking maakt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt Hellinga op reis om te blijven groeien.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *