• Menu
  • Menu

Havenstad Ancona – mooi van lelijkheid

Op een bewolkte vrijdagochtend bezochten wij de stad Ancona. Een havenstad op slechts een uur rijden van camping Camping Mar y Sierra. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het lastig vind om Ancona te beschrijven. Het is een stad die zowel mooi als lelijk is, en die tegenstelling maakt het juist zo interessant.

Zonder enige voorbereiding begaven we ons naar het centrum van Ancona. We parkeren onze auto in de parkeergarage Parcheggio Stamira onder het Piazza Sandro Pertini en lopen vervolgens richting Mercato delle Erbe.

Mercato delle Erbe

Achter een drukke winkelstraat vol bekende Europese merken ligt de verborgen schat genaamd Marcato delle Erbe. Dit marktgebouw werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwd door arbeiders van de nabijgelegen scheepswerf. Zij gebruikten het metaal van onbruikbare schepen voor de constructie van dit marktgebouw. Op de markt kun je voornamelijk verse vis vinden, maar je kan er ook terecht voor vlees, kaas, groente en fruit.

Fontana delle Tredici Cannelle 

Een klein stukje verderop vind je één van de meest bekende fonteinen van Ancona. Deze fontein is prachtig versierd met 13 bronzen maskers die saters en faunen uitbeelden, samen met een groot standbeeld van een ridder te paard (het wapenschild van Ancona). Helaas was de fontein tijdens ons bezoek in renovatie, dus konden we hem niet in werking zien. Maar als de renovatie voltooid is, is het zeker de moeite waard om wat water uit de fontein te drinken. Volgens de legende moet je namelijk water uit deze fontein drinken als je naar Ancona terug wilt keren.

Porto Antico

We lopen vanuit het historisch centrum via Teatro delle Mus richting de haven. Daar liggen gigantische cruiseschepen klaar om naar verschillende bestemmingen, waaronder Griekenland, Albanië en Montenegro, te vertrekken. Thijs is enorm onder de indruk van deze imposante schepen, dus besluiten we bij Lievito Mare wat eten en drinken te halen en dit op de stoep op te eten terwijl we genieten van het uitzicht op de cruiseschepen.

Arco di Traiano

In de haven van Ancona staat de indrukwekkende triomfboog van keizer Trajanus, die maar liefst 14 meter hoog is. Na twee grote overwinningen in Dacië (het huidige Roemenië) gaf keizer Trajanus in 115 de opdracht aan architect Apollodorus van Damascus om deze triomfboog te bouwen in de haven. Op de triomfboog stonden oorspronkelijk drie bronzen beelden van de keizer, zijn vrouw en zijn zus. Het idee was dat elk schip dat de haven aandeed, de keizer en de triomfboog zou zien. Helaas zijn deze beelden niet meer te bewonderen. In 848 plunderden de Saracenen Ancona en namen de bronzen beelden mee.

Tien eeuwen later werd de triomfboog opgenomen in de stadsmuur van Ancona als poort van de vesting. Halverwege de 19e eeuw werd de stadsmuur echter afgebroken, waardoor de triomfboog nu weer vrij staat en goed te bezichtigen is. Een bezoek aan deze bijzondere triomfboog is dan ook zeker de moeite waard tijdens een bezoek aan Ancona.

Arco Clementino

In de haven van Ancona bevindt zich ook een tweede triomfboog genaamd Arco Clementino. Deze boog werd in 1738 gebouwd ter ere van Paus Clemens XII. Het oorspronkelijke plan was om een beeld van de paus boven op de boog te plaatsen, zodat hij eerder zichtbaar zou zijn dan het beeld van Keizer Trajanus voor iedereen die Ancona binnenkwam. Helaas bleek het marmeren beeld te zwaar en werd het uiteindelijk geplaatst op Piazza del Plebiscito.

Santa Maria della Piazza

Na ons bezoek aan de haven lopen we dezelfde weg terug naar de prachtige kerk van Santa Maria della Piazza, gelegen op het gelijknamige plein, Piazza Santa Maria. Deze kerk is één van de oudste kerken in Ancona, gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw op de fundamenten van een vroegchristelijke kerk uit de 4e eeuw. Op de vloer van de kerk zijn glasplaten geplaatst, waardoor je de overblijfselen van de vroegchristelijke kerk kunt bewonderen. In de crypte van de kerk zijn enkele fresco’s uit de 8e/9e eeuw en vloermozaïeken uit de 4e en 6e eeuw te zien. Een indrukwekkend stukje geschiedenis dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Ancona.

Piazza del Plebiscito

Thijs heeft inmiddels het slenteren door de stad wel een beetje gehad. Dat terwijl hij gewoon heel lui in de buggy kan zitten, besluiten we toch langzaam richting de auto te lopen en iets voor hem op te zoeken. We lopen terug via Piazza del Plebiscito. Voor de kerk, Saint Domenico, staat het beeld van de Paus staat, dat bedoelt was voor Arco Clementino.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *