• Menu
  • Menu

Grotte del Passetto – de vissersgrotten van Ancona

Na ons bezoek aan de haven en het historisch centrum van Ancona besloten we om door te rijden naar de Grotte del Passetto. We parkeerden onze auto op een parkeerplaats in een straat in de buurt van het oorlogsmonument “Monumento ai Caduti”.

Monumento ai Caduti

Het monument ter ere van de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog werd aan het einde van de jaren 1920 ontworpen door de architect Cirilli. Het monument heeft een cirkelvormige vorm en bestaat uit acht gecanneleerde zuilen die eindigen op Dorische kapitelen. In het midden staat een klein altaar dat is versierd met helmen, zwaarden en symbolen van verdediging en aanval. Op de bovenste rand van het monument staat een citaat van de bekende dichter Giacomo Leopardi.

Beatissimi voi,
Ch’offriste il petto alle nemiche lance
Per amor di costei ch’al Sol vi diede
(All’Italia, dai Canti di Giacomo Leopardi; vv. 84-86)

Parco del Passetto

Vanaf de parkeerplaats lopen wij door Parco del Passetto, een prachtig park met diverse speeltoestellen. Thijs heeft hier heerlijk kunnen spelen. Vervolgens lopen wij naar Sentiero della Spiaggiola (zie Google Maps), waar de trap begint die naar beneden leidt naar Grotte del Passetto.

Grotte del Passetto

Deze grotto’s zijn oorspronkelijk gebouwd in de 19e eeuw om kleine vissers- en plezierboten te beschermen tegen de elementen en om wat verkoeling te bieden tijdens de warme zomerdagen. Gedurende de jaren zijn de grotten van generatie op generatie doorgegeven en hebben ze vele veranderingen en verbeteringen ondergaan. Tegenwoordig zijn de meeste grotten uitgerust met moderne faciliteiten zoals elektriciteit, drinkwater, een gasfornuis en sommige hebben zelfs kleurrijke poorten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de grotten nu ook veel gebruikt worden als zomerhuisjes of als opslagplaatsen voor vissersbenodigdheden.

In totaal zijn er ongeveer 400 grotto’s te vinden in Ancona, verdeeld over drie verschillende gebieden. Een paar grotto’s zijn te vinden aan de voet van de Scalinata del Passetto. Deze grotto’s zijn bereikbaar via de trap van het monument, of in de zomermaanden via een lift of een steil pad ongeveer 50 meter links van de lift. Een andere bekende grotto is de Grotta Azzurra, die bereikbaar is via het Sentiero della Grotta Azzurra wandelpad vanaf Via Panoramica. Deze drie grotto’s zijn tevens de enige grotto’s langs de Adriatische kust.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *