• Menu
  • Menu

Urbino, een prachtige stad in het noorden van Le Marche

Panoramisch uitzicht over Urbino

Wanneer je op Google zoekt naar Urbino, zul je als eerste honderden foto’s van dezelfde plek tegenkomen: het “Punto Panoramico di Urbino”. Hoewel deze foto’s overal op Google en in reisgidsen van Le Marche te vinden zijn, kon ik het niet laten om, ondanks de hitte, ook deze iconische foto te maken.

Op de dag dat we Urbino bezochten, was het ontzettend warm. Michel en Thijs besloten daarom om de stad niet te verkennen. Na ons bezoek aan het “Punto Panoramico di Urbino“, ging ik alleen de stad in terwijl Michel en Thijs achterbleven in de speeltuin bij Piazzale Roma, bij het monument van Raffaello Sanzio – beter bekend als Rafaël, een beroemde kunstschilder en architect uit de hoogrenaissance.

Als je Urbino wilt bezoeken, moet je rekening houden met grote hoogteverschillen en het is daarom aan te raden om zo vroeg mogelijk te komen, vooral voor de warmste tijd van de dag. Helaas verloopt niet altijd alles volgens plan, vooral niet met kinderen.

Vanwege de hitte wilden wij onze auto zo dicht mogelijk bij het uitzichtpunt en het centrum parkeren. Daarom raden wij Parcheggio Viale Buozzi aan, een parkeerplaats tussen de bomen net buiten de ZTL-zone.

Rafaël

Vanaf de speeltuin achter Piazzale Roma heb ik een wandeling gemaakt richting Piazza delle Repubblica en onderweg kwam ik langs Casa Natale di Raffaello. Dit historische pand is het geboortehuis van de beroemde kunstenaar Rafaël en wordt beschouwd als één van de meest belangrijke bezienswaardigheden van de stad.

Rafaël’s meest bekende werken, waaronder de School van Athene, hangen in het Vaticaan museum.

Ook Italië’s meest bekendste motorcoureur Valentino Rossi komt uit Urbino.

Piazza delle Repubblica

Dit plein is het hart van de stad en ligt tussen twee heuvels. Het is de plek waar de vijf hoofdstraten samenkomen: Via Mazzini, Via Cesare Battisti, Via Vittorio Veneto, Corso Garibaldi en Via Raffaello.

Rondom het plein vind je niet alleen de universiteit van de stad, maar ook diverse eetgelegenheden en winkels. Zo heb ik hier een leuke magneet van Rafaël gevonden voor mijn verzameling en een fantastische Minion-duikbril voor Thijs.

Het plein is een bruisende plek waar je de lokale bevolking kunt ontmoeten en de sfeer van de stad kunt proeven. Het is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van een drankje op een van de terrassen terwijl je mensen kijkt.

Cattedrale di Santa Maria Assunta

Om Michel en Thijs niet te lang te laten wachten, besloot ik nog een klein stukje richting Palazzo Ducale te lopen. Onderweg bezocht ik de prachtige kathedraal van Urbino, de Cattedrale di Santa Maria Assunta. Deze kathedraal werd oorspronkelijk gebouwd in de 10e eeuw en herbouwd in de 15e eeuw, naar een ontwerp van Francesco di Giorgio Martini. In de 18e eeuw werd de kathedraal grotendeels herbouwd door architect Giuseppe Valadier, in opdracht van paus Pius VII.

Bar del Tribunale

Op het moment dat ik besloot om terug te lopen, kreeg ik een telefoontje van Michel. Hij vroeg of ik onderweg ergens nog even een broodje en drinken wilde halen. Ik besloot te stoppen bij Bar del Tribunale en bestelde voor Michel een panini cotoletta en voor mezelf een panini met prosciutto crudo en casciotta d’Urbino, een heerlijke kaassoort uit de regio. Heerlijk!

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *