• Menu
  • Menu

De ZTL milieuzone in Italië

ZTL-zone

ZTL staat voor ‘Zona Traffico Limitato’, wat betekent dat het gaat om een gebied met beperkt verkeer. Deze zones zijn niet alleen te vinden in de grote Italiaanse steden, maar ook in vele kleine plaatsen zoals Sirmione, Volterra en Sterzing. Het doel van ZTL-zones is om het verkeer in het (historische) stadscentrum te beperken en zo de gebouwen en het leefmilieu te beschermen tegen uitlaatgassen. Dit draagt bij aan het behoud van de historische en culturele waarde van de stad en zorgt voor een betere luchtkwaliteit voor de bewoners en bezoekers. Het is belangrijk om te weten dat alleen voertuigen met een speciale vergunning of voertuigen van bewoners toegang hebben tot deze zones. Toeristen en bezoekers moeten hun voertuigen buiten de zone parkeren en te voet of met het openbaar vervoer verder reizen.

ZTL borden

Een ZTL-zone wordt aangegeven door een rechthoekig bord met daarop de tekst “Zona Traffico Limitato” en een algemeen inrijverbod. Onder het verbodsbord staat de duur van het inrijverbod vermeld. In de meeste steden en dorpen geldt dit inrijverbod alleen op werkdagen tussen ongeveer 07.30 en 19.30 uur. Buiten deze tijden is het wel toegestaan om deze zones binnen te rijden. Werkdagen worden aangeduid met het symbool van twee hamers die een X vormen.

Onder de tijden kunnen symbolen staan van voertuigen die wel de zone mogen inrijden, zoals invaliden met een GPK, motoren, bussen, taxi’s en politieauto’s.

In sommige steden staat naast het bord ook een soort stoplicht. Groen betekent dat je de zone mag binnenrijden en rood betekent dat je alleen mag binnenrijden met een vergunning.

Daarnaast kan de ZTL-zone worden aangegeven als “ZTL-zone attivo” (actief), wat betekent dat je niet mag binnenrijden, en “ZTL-zone non attivo” (niet actief), wat betekent dat je de zone wel mag binnenrijden.

Voorbeeld van een ZTL bord

Welke steden hebben een ZTL-zone?

Op deze website kun je gemakkelijk zien welke steden een ZTL-zone hebben. Vul simpelweg de naam van de stad in en je krijgt direct toegang tot een interactieve kaart. Zo kun je snel en eenvoudig navigeren door de verschillende zones en voorkomen dat je onbedoeld een overtreding begaat.

Accommodatie in de ZTL-zone

Wanneer je een accommodatie boekt in een ZTL-zone, kan je vaak het hotel vragen om je kenteken te registreren bij de lokale politie. Meestal zijn hier geen kosten aan verbonden.

Het is echter belangrijk om altijd bij het hotel te controleren of je de ZTL-zone mag betreden voordat je deze inrijdt. Het verkrijgen van toestemming betekent niet dat je vrij bent om binnen de zone rond te rijden, omdat de regels per gemeente kunnen verschillen.

Boete

Aan het begin van elke ZTL-zone hangen waarschuwingsborden. Direct na deze borden hangt een camera die elke keer dat je een controlepunt passeert, zonder toestemming, een boete kan opleggen. Zelfs als je per ongeluk een ZTL-zone inrijdt, loop je het risico op een boete.

De hoogte van de boete voor het ongeoorloofd betreden van een ZTL-zone varieert per stad en kan variëren van € 80,- tot € 300,-. Het is daarom belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de verkeersregels en de specifieke regels binnen de stad waar je je bevindt. Zo voorkom je onnodige boetes en problemen tijdens je verblijf.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *