• Menu
  • Menu

De Reschenpas en belastingvrij tanken in Samnaun

De Reschenpas (Italiaans: Passo di Resia) is een belangrijke verbindingsweg tussen de Oostenrijkse deelstaat Tirol en de Italiaanse provincie Süd Tirol (Italiaans: Alto Adige). Met een hoogte van 1504 meter is deze pas een populaire noord-zuid route en wordt vaak gebruikt als alternatief voor de Brennerpas. Veel mensen vermijden de drukte van de Brennerpas en kiezen er daarom voor om via de Reschenpas te rijden. Wijzelf geven de voorkeur aan deze route en rijden vaak richting Italië over de Timmelsjoch en terug over de Reschenpas.

De kerktoren in de Reschensee

\Langs de Reschenpas ligt de prachtige Reschensee, een stuwmeer met helderblauw water. Midden in het meer steekt een kerktoren uit het water, die een bijzonder verhaal met zich meedraagt.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw had de Italiaanse regering plannen om een stuwdam te bouwen voor de opwekking van elektriciteit. Het plan werd echter uitgesteld door politieke ontwikkelingen in Italië. In 1939 kwam het bedrijf Montecatini met een nieuw project, waarbij het water in de Reschensee en het Graunermeer zo’n 22 meter omhoog zou gaan. De bewoners van de omliggende dorpen Graun en Reschen werden hierbij vrijwel niet betrokken.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de bouwwerkzaamheden uitgesteld, maar na de oorlog werd het project weer opgepakt. Onder leiding van pastoor Alfred Riepe probeerden de inwoners van Graun en Reschen politieke interventie om de bouw te verhinderen. Zelfs een bezoek aan de paus en een demonstratie voor het bureau van Montecatini in Reschen bleven zonder succes.

In de zomer van 1950 was het dan toch zo ver: de sluizen gingen dicht en het meer werd opgestuwd. Maar liefst 677 hectare grond kwam onder water te staan en bijna 150 families werden uit hun huizen en dorpen verdreven.

Tegenwoordig is de kerktoren een populaire toeristische attractie en een symbool van de geschiedenis van de regio.

Belastingvrij shoppen & tanken in Samnaun Zwitserland

In de Alpen zijn er enkele plaatsen waar je belastingvrij kunt winkelen en Samnaun is daar één van. Deze plaats is gemakkelijk te bereiken vanaf de Resschenpas en je kunt de afslag nemen ter hoogte van Camping Via Claudiasee. Deze afslag is niet te missen, want er staan verschillende reclameborden voor goedkope brandstof. In Samnaun kun je genieten van belastingvrije producten zoals parfum, horloges, zonnebrillen, tabak, alcohol en andere (luxe)merkartikelen tegen zeer gunstige prijzen.

Wist je dat je ook belastingvrij kunt winkelen in San Marino? Dit kleine landje is gelegen in het hart van Italië en staat bekend om zijn belastingvrije status. Hier kun je genieten van een breed scala aan producten, waaronder luxe merkartikelen, elektronica, parfum en nog veel meer.

Eten en slapen langs de Reschenpas

Pizzeria Irene
Op slechts 300 meter van de grens tussen Oostenrijk en Italië vind je Pizzeria Irene. Al sinds 1992 staan zij bekend om hun overheerlijke pizza’s, bereid in een traditionele houtgestookte oven. Maar ook als je geen zin hebt in pizza, ben je bij Pizzeria Irene aan het juiste adres. Ze serveren namelijk ook diverse Oostenrijkse en Italiaanse gerechten. Het restaurant is gelegen op Località Passo, Via Nazionale 49 in Resia BZ, Italië.

Gasthof Martha
Tijdens onze zoektocht naar een plek om te eten in 2021, kwamen we per toeval terecht bij Gasthof Martha. Pizzeria Irene was helaas gesloten, maar gelukkig was Gasthof Martha één van de eerste restaurants die we tegenkwamen. Het restaurant is compleet ingericht in de traditionele Oostenrijkse stijl en biedt een variatie aan Tiroolse gerechten.

Naast het restaurant beschikt Gasthof Martha ook over verschillende hotelkamers en een wellnessruimte met een sauna, stoombad en infraroodcabine.
Adres: Via Claudia Augusta 296, 6543 Nauders, Oostenrijk

Pension St. Lukas

Tijdens onze rondreis in juni 2022 verbleven wij in Pfunds bij Pension St. Lukas voordat we de volgende dag verder reden naar Lago d’Iseo via de Stelviopas. Het pension biedt verschillende kamers en appartementen, waarvan wij kozen voor de Junior Suite met twee slaapkamers en een balkon. De volgende ochtend genoten we van een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet.

Het adres van Pension St. Lukas is Stuben 47, 6542 Pfunds, Oostenrijk.

Na een lange reisdag hadden we geen zin om uit eten te gaan en daarom besloten we om pizza’s af te halen bij Pizzeria Va Bene, gelegen op Stuben 34-37, 6542 Pfunds, Oostenrijk.

Tips over Pian dei Morti gezocht!

Al jaren staat Pian dei Morti op ons to-do-lijstje. Deze Italiaanse tankversperring maakt deel uit van de Alpenmuur (Vallo Alpino), een verdedigingslinie in de Italiaanse Alpen die is aangelegd door de dictator Benito Mussolini. Maar hoe kun je deze plek het beste bereiken en de omliggende bunkers verkennen? Wij zijn op zoek naar tips!

Heb jij ervaring met het bezoeken van Pian dei Morti en de omliggende bunkers? Deel dan jouw tips en adviezen met ons in een reactie. Zo kunnen we ons goed voorbereiden op ons bezoek aan deze historische plek in de Italiaanse Alpen.

*Disclaimer: In dit artikel vind je affiliate link naar Booking.com. Als je via deze link een boeking maakt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt Hellinga op reis om te blijven groeien.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *