• Menu
  • Menu

De Stelviopas (Stilfser Joch) met auto

Op 5 juni reden wij vanuit ons pension in Pfunds (Oostenrijk) over de Stelviopas naar Lago d’Iseo, vlak na de opening van de pas. Met een hoogte van 2758 meter is de Passo dello Stelvio de hoogst gelegen bergpas in Italië en de Alpen. Deze pas verbindt de dorpen Bormio aan de westkant en Prato Allo Stelvio aan de oostkant. Wanneer je de hele pas rijdt, zoals wij deden, passeer je maar liefst 88 haarspeldbochten (in het Italiaans: tornanti). Van Prato naar de top zijn er 48 haarspeldbochten en als je verder rijdt naar Bormio nog eens 40. Door de hellingshoek van 5% tot 9,5% en de vele haarspeldbochten overwin je een hoogteverschil van maar liefst 1870 meter!

Een stukje geschiedenis

In 1822 werd opdracht gegeven om de Stelviopas aan te leggen door Ferdinand I van Oostenrijk. Hij wilde een weg van Val Venostra naar Milaan bouwen, dat destijds onder Oostenrijks bewind stond. Ingenieur Carlo Donegani, die ook de Splügenpas had aangelegd, kreeg de taak om de weg te bouwen en binnen drie jaar was de weg voltooid. Tot 1915 werd de Stelviopas het hele jaar door gebruikt. In de winter werd de weg begaanbaar gehouden voor koetsen door sneeuwscheppers. Tegenwoordig ligt de Stelviopas in de winter bedolven onder metershoge sneeuw.

Van Prato allo Stelvio naar de top

Om half tien ’s ochtends stonden wij bij het openingsbord van de Stelviopas in Prato allo Stelvio. Het eerste deel van de route voert je voornamelijk door naaldbossen, waardoor je helaas weinig kunt genieten van de omgeving. Vanaf ongeveer 2000 meter hoogte opent het landschap zich en kun je genieten van een schitterend uitzicht op de weg die je nog gaat rijden. Na een uur rijden bereikten wij het hoogste punt van de Stelviopas.

Vlak voordat je het hoogste punt bereikt, kom je in de laatste bocht een parkeerplaats tegen. Vanaf deze plek heb je een adembenemend uitzicht over de oostkant van de Stelviopas. Het is absoluut de moeite waard om hier even te stoppen en te genieten van het panoramische uitzicht.

Het hoogstgelegen punt van de Stelviopas

Op de top van de Stelviopas zijn er verschillende hotels, cafés en restaurants te vinden. Daarnaast zijn er talloze souvenirwinkeltjes waar voornamelijk wielrenshirts en andere wielergerelateerde items verkocht worden. Ikzelf heb hier een magneet voor mijn verzameling weten te scoren. Bovendien is er op deze locatie de hoogstgelegen geldautomaat van Europa te vinden.

Van de top naar Bormio, het mooiste stuk van de Stelviopas!

Sacrario militare dello Stelvio

Onze eerste stop tijdens de reis was bij het oorlogsmonument “sacrario militare dello Stelvio”. Dit monument bergt 64 Italiaanse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in dit gebied zijn omgekomen. Het heiligdom is gelegen op een hoogte van 2320 meter en is daarmee het hoogstgelegen heiligdom van de Eerste Wereldoorlog. Het is een indrukwekkende plek waar je stil kunt staan bij de offers die deze soldaten hebben gebracht voor hun vaderland.

Uitzicht over de westkant van de Stelviopas

Onze volgende stop was bij “Vista tornanti Passo Stelvio versante Bormio”. Vanaf deze locatie heb je een panoramisch uitzicht op de westkant van de Stelviopas.

Cascata del Braulio

Onze laatste stop was bij “Bar Kiosk Nationalpark” rond 11 uur. Hier kun je genieten van heerlijke broodjes en een tagliere met verschillende soorten kaas en vleeswaren. Het uitzicht vanaf deze plek op de naastgelegen waterval “Cascata del Braulio” is prachtig.

Fotografen langs de Stelviopas

Tijdens de vele haarspeldbochten langs de weg kom je af en toe een fotograaf tegen die prachtige foto’s maakt van voorbijrijdende auto’s, motoren en wielrenners. Zo heeft Kanyarfoto.com een foto gemaakt van onze auto met Towbox.

Meer lezen over bergpassen?

Meer lezen over de Eerste wereldoorlog in Italië?

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *