• Menu
  • Menu

De Timmelsjoch – de hoogst gelegen grensovergang van Oostenrijk

Wanneer we naar Italië reizen, kiezen we altijd voor de route via Oostenrijk. Hoewel de meeste mensen de Brennerpas nemen, genieten wij ervan om via verschillende bergpassen te rijden. Een echte aanrader is de Timmelsjoch, die we al meerdere keren hebben genomen.

Met een hoogte van 2509 meter is de Timmelsjoch de hoogstgelegen grensovergang van Oostenrijk. Om op deze hoogte te komen, moet je door meer dan 60 haarspeldbochten slingeren. De bergpas verbindt Sölden in het Ötztal met St. Meran in Zuid-Tirol en heeft een totale afstand van ongeveer 60 kilometer. De weg is afhankelijk van het weer begaanbaar van eind mei tot half oktober. Buiten het zomerseizoen ligt de weg bedolven onder meters sneeuw.

Motormuseum en Top Mountain Corsspoint

Top Mountain Crosspoint bevindt zich op een hoogte van 2175 meter en biedt een scala aan faciliteiten, waaronder het tolstation, skilift, restaurant en motormuseum. Vanaf deze locatie geniet je van een adembenemend uitzicht over de Ötztaler Alpen.

Het motorfietsmuseum bij het tolstation is sinds april 2016 geopend en is het hoogste motorfietsmuseum van Europa. Het museum biedt een prachtige collectie van ongeveer 230 klassieke motoren en enkele auto’s die tentoongesteld worden op een oppervlakte van maar liefst 3.000 vierkante meter. De entreeprijs bedraagt € 10,-.

Brand motormuseum – inmiddels weer geopend

Op 18 januari 2021 heeft er een verwoestende brand plaatsgevonden in het motormuseum, waarbij vele klassieke motoren verloren zijn gegaan. Gelukkig slaagden ongeveer 70 brandweermannen erin om te voorkomen dat de brand zich zou verspreiden naar het naastgelegen restaurant en het dalstation van de Kirchenkar-kabelbaan. Het is echter nog onduidelijk wat de gevolgen van deze brand zullen zijn voor de opening van de Timmelsjoch Hochalpenstraße, aangezien het hele tolstation inclusief het museum in vlammen is opgegaan.

Timmelsjoch Experience

De Timmelsjoch Experience is een unieke ervaring die bestaat uit 6 verschillende punten waar je meer te weten kunt komen over de architectonische sculpturen, geschiedenis, cultuur, maatschappij en economie van de regio. Alle stations van de Timmelsjoch zijn gratis te bezoeken.

Timmelsjoch Museum

Op de top van de Timmelsjoch is een museum gebouwd ter ere van de 50ste verjaardag van de pas. Het museum is ontworpen door de Zuid-Tiroler architect Werner Tscholl en past perfect in de bergachtige omgeving. Het museum steekt als een rots uit de berg aan de Zuid-Tiroolse kant en benadrukt het grensoverschrijdende karakter van de Timmelsjoch-belevenis. Binnenin het museum bevindt zich de “ijsgrot”, als eerbetoon aan de pioniers van de Hochalpenstraße en hun opmerkelijke prestaties.

De Timmelsjoch vanaf eind augustus

Vanaf eind augustus is er op de Timmelsjoch kans op winterse omstandigheden. Zo hebben wij op 2 september 2017 vastgestaan vanwege sneeuwval. Mocht je vast komen te staan of zoals ons niet verder omhoog kunnen omdat de weg te glad is. En is afdalen ook niet verantwoord? Blijf gewoon staan! Wacht op de sneeuwschuiver, dit kan even duren, maar daarna kun je veilig je weg vervolgen.

De Timmelsjoch van zuid naar noord

In september 2022 hebben wij zowel heen als terug de Timmelsjoch gereden. Voor ons was dit de eerste keer dat we van Merano naar Sölden reden via de Timmelsjoch. Je zou denken dat het niet uitmaakt of je de Timmelsjoch van noord naar zuid of andersom rijdt, maar dat is niet helemaal waar. Het uitzicht vanaf zuid naar noord was namelijk veel mooier dan andersom!

Tol en openingstijden

Prijzen 2022
Auto’s enkele reis € 18,- / retour € 24,-
Reis je met aanhanger? Deze mag niet langer zijn dan 4,5 meter

Motor enkele reis € 16,- / retour € 21,-

Campers en bussen zwaarder dan 3,5t: € 28,- enkele reis
Maximaal toegestaan gewicht is 8t en niet breder dan 2,55 meter en niet hoger dan 4 meter en maximaal 10 meter lang.

De Timmelsjoch Hochalpenstraße is dagelijks geopend van 07.00 uur tot 20.00 uur. De tolprijzen zijn inclusief gebruik van de Timmelsjoch Hochalpenstraße op zowel de Oostenrijkse als de Italiaanse kant. Het retourticket is geldig voor het hele seizoen.

Website

Zin in pizza na de Timmelsjoch?

Altijd wanneer wij over de Timmelsjoch naar Italië rijden zijn wij rond het middag uur net over de Timmelsjoch. Een paar jaar geleden ontdekten wij per toeval Pizzeria Brückenwirt. Deze pizzeria biedt niet alleen heerlijke pizza’s, maar ook verse salades, antipasti en diverse pastagerechten. Wil je je pizza meenemen? Dat is natuurlijk ook mogelijk! Bovendien brouwen ze hun eigen bier.

Handig he zo’n Towbox!

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *