• Menu
  • Menu

De Gilfenklamm een prachtige marmerkloof bij Sterzing/Vipiteno

Tijdens ons verblijf in Sterzing (ook wel bekend als Vipiteno in het Italiaans) hebben wij een bezoek gebracht aan de prachtige Gilfenklamm in Stanghe/Stange. Dit is de enige witmarmeren kloof van Europa.

Vanaf Sterzing is het slechts 10 minuten rijden naar de parkeerplaats bij de Sentiero per Cascate di Stanghe (Gilfenklamm), zoals aangegeven op Google Maps. Er zijn verschillende parkeerplaatsen in de buurt, die allemaal goed zijn aangegeven en dicht bij de ingang liggen.

Zorg ervoor dat je de entreetickets goed bewaart, aangezien je deze bij het verlaten van de kloof opnieuw moet laten zien!

De eerste 20 minuten van de wandeling gaat door het bos. Langzaam maar zeker verandert het bos in rotsen en gaat de wandeling verder via diverse houten bruggen richting de waterval. Tijdens de wandeling zie je hoe de Ratschings Bach, die aanvankelijk klein was, transformeert in een brullende rivier die al eeuwenlang zijn weg baant door de marmeren muren van de kloof. Op verschillende plekken zie je het marmer in zijn pure witte kleur, terwijl het op andere plaatsen juist schittert in groene tinten. Het marmer dat hier gewonnen werd, werd onder andere gebruikt voor de bouw van de Hofkerk in Innsbruck.

Franz Joseph I van Oostenrijk

De Kloof werd voor het eerst geopend in 1896 en kreeg twee jaar later de naam “Kaiser-Franz-Josefs-Klamm”, ter ere van Franz Joseph I van Oostenrijk. Dit wordt nog steeds herdacht door middel van een gedenkplaat in de kloof. Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog raakte de kloof in verval. Gelukkig werd in 1961 besloten om de kloof te restaureren en weer toegankelijk te maken voor toeristen. Sindsdien is de kloof een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Wij bezochten de kloof begin september 2021, op dat moment was Thijs bijna 3 jaar oud. Op sommige plekken hebben we Thijs een stukje getild maar verder heeft hij zelf gelopen (ongeveer 5 km). Over de heenweg hebben wij ongeveer één uur gedaan en naar terug naar de auto 30-45 minuten.

Aanvullende informatie

Openingstijden
De kloof is geopend van half mei tot begin november van 9.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus tot 18.00 uur.
Entreeprijs
Volwassenen: € 5,00
Kinderen (6-13 jaar): € 3,00
Familieaanbieding: bij 2 betalende volwassenen is de entree voor 1 kind gratis

Website Gilfenklamm

Lees meer


Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *