• Menu
  • Menu

Een wandeling door Florance

Florence, de geboorteplaats van de Renaissance, staat bekend om haar prachtige kunst, historische architectuur, heerlijke eten en prachtige uitzichten. Een dag in Florence biedt talloze mogelijkheden om de stad te ontdekken en te genieten van de vele hoogtepunten die de stad te bieden heeft. Van het bewonderen van de David van Michelangelo tot het ontdekken van gezellige steegjes en het proeven van heerlijke Italiaanse gerechten, Florence biedt voor elk wat wils. In deze blog nemen we je mee langs de hoogtepunten van onze wandeling door deze prachtige stad.

Parkeren in Florence

We parkeerden onze auto net buiten de ZTL-zone in de Parcheggio Sant’Ambrogio FIrenze. Deze parkeerplaats bevindt zich naast de versmarkt op Mercato di Sant’Ambrogio. Deze markt is dagelijks geopend (behalve op zondag) van 07:00 – 14:00. Vandaag is het zondag dus helaas geen markt voor ons. Vanaf hier lopen we richting de Kathedraal van Florance, een wandeling van ongeveer 15 minuten.

Kathedraal van Florence

Vanaf een afstand zien we de kathedraal al liggen. De majestueuze kathedraal van Florence, ook wel bekend als de Duomo, is een van de meest indrukwekkende architectonische meesterwerken ter wereld. Deze prachtige kathedraal is een symbool van de stad en trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld.

De bouw van de kathedraal begon in 1296 en duurde meer dan 140 jaar voordat het werd voltooid. Het ontwerp van de Duomo is verbazingwekkend gedetailleerd en elk element van het gebouw is met uiterste precisie afgewerkt. De grootste attractie van de kathedraal is de enorme koepel, ontworpen door de beroemde architect Filippo Brunelleschi. Deze koepel is niet alleen een architectonisch wonder. Maar ook een technologisch hoogstandje gezien het feit dat het werd voltooid zonder het gebruik van steigers of moderne constructiemethoden.

Het interieur van de kathedraal is prachtig versierd met fresco’s en kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars zoals Giorgio Vasari en Luca della Robbia. De gebrandschilderde ramen laten een zee van kleuren binnen die een mystieke sfeer creëren. Terwijl je door het schip van de kathedraal loopt, zie je ook de grafmonumenten van beroemde Florentijnen, zoals Brunelleschi zelf en de Italiaanse dichter Dante Alighieri.

Helaas is het vandaag erg druk in de stad en zijn de wachtrijen voor zowel het kopen van een ticket als de entree erg lang. Ongeveer 15 jaar geleden heb ik de kathedraal al eens van binnen bewonderd. Maar dit jaar wilde ik graag de koepel van de kathedraal bezoeken. Vanaf de top van de koepel kun je namelijk genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. Naast de kathedraal staat de indrukwekkende Campanile, de klokkentoren van de Duomo. Ook deze klokkentoren is toegankelijk voor bezoekers.

Het is dus verstandig om vooraf online tickets te boeken als je de koepel of de klokkentoren van de kathedraal wil bezoeken. In 2024 zullen wij opnieuw in Toscane verblijven en dan wil ik graag een nieuwe poging doen om de koepel en de toren te bezoeken.

Piazza della Repubblica

Na een wandeling rond de kathedraal vervolgen we onze weg naar Piazza della Repubblica, een van de mooiste pleinen van de stad.

In het midden van het plein staat de Colonna dell’Abbondanza, ook bekend als de Zuil van Overvloed. Deze zuil symboliseert voorspoed en geluk en markeert het exacte middelpunt van de stad, vandaar dat Piazza della Repubblica ook wel de “navel” van Florence wordt genoemd. Op de zuil is een replica te vinden van Donatello’s originele standbeeld van de vrouw met de hoorn des overvloeds. Een andere blikvanger op het plein is de triomfboog van koning Vittorio Emanuele II.

Reis je net als wij met kinderen? Dan kan je nu ook voor slechts €2,- een ticket kopen voor de draaimolen.

Winkelstraat van Florence

We vervolgen onze weg over Via dei Calzaiuoli, een prachtige lange winkelstraat tussen Piazza della Repubblica en Piazza della Signoria. Deze straat staat bekend om zijn brede scala aan bekende kledingmerken. Tijdens onze wandeling maken we onder andere een stop bij Lego en Marlù, een sieradenmerk uit San Marino.

Piazza della Signoria

Na het winkelen komen we uit op Piazza della Signoria. Het Piazza della Signoria wordt gedomineerd door het imposante Palazzo Vecchio, een indrukwekkend middeleeuws paleis dat diende als het politieke centrum van Florence. Het is de moeite waard om even binnen te stappen en de prachtige fresco’s en kunstwerken in de zalen te bewonderen.

Een ander hoogtepunt van Piazza della Signoria is de beroemde replica van Michelangelo’s “David”, een meesterwerk dat oorspronkelijk bedoeld was voor de gevel van de kathedraal, maar nu zijn thuis heeft gevonden bij de ingang van het Palazzo Vecchio. Deze indrukwekkende sculptuur is een symbool van schoonheid en perfectie en trekt dagelijks vele bewonderaars die in de rij staan om een glimp op te vangen van dit meesterwerk.

Tegenover het Palazzo Vecchio staat de Loggia dei Lanzi, een openbare galerij die vol staat met indrukwekkende beeldhouwwerken. Hier vind je onder andere de “Perseus met het hoofd van Medusa” van Benvenuto Cellini en de “Rape van de Sabijnen” van Giambologna. Deze beelden zijn ware kunstwerken die een uitdrukking geven aan emoties en verhalen uit de klassieke mythologie.

Piazza della Signoria is niet alleen een plek van historische en artistieke betekenis, maar ook een bruisend centrum van activiteit. Op het plein vind je vaak straatartiesten, muzikanten en verkopers die hun waren uitstallen. Daarom nemen we plaats op een terras en genieten we van een heerlijke espresso terwijl wij het spektakel aanschouwen.

Beelden op Piazzale degli Uffizi

Naast het Palazzo Vecchio bevindt zich het Piazzale degli Uffizi, een plein vernoemd naar de nabijgelegen Uffizi-galerij. Deze galerij herbergt enkele van de meest indrukwekkende kunstwerken uit de Italiaanse renaissance, waaronder meesterwerken van Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli en Michelangelo. Langs Piazzale degli Uffizi zien we beelden van Leonardo da Vinci, Dante, Giotto Macchiavelli.

Ponte Vecchio

Wanneer we Piazzale degli Uffizi uitlopen hebben we prachtig zicht op Ponte Vecchio, de beroemdste brug van Florence. De oorspronkelijke Ponte Vecchio werd gebouwd in de 14e eeuw en maakte deel uit van een belangrijke route die Florence verbond met de rest van Toscane. In de middeleeuwen waren er voornamelijk slagers gevestigd op de brug, maar in de 16e eeuw verhuisden zij naar elders en werden ze vervangen door juweliers en goudsmeden. Een brug die je mogelijk wel kent van het TV programma “Ontmaskert” van Kees van der Spek.

Wat Ponte Vecchio echt onderscheidt van andere bruggen is de architectuur en het ontwerp. De brug is gebouwd op drie bogen en wordt ondersteund door stevige stenen pijlers. Het heeft een uniek karakter met zijn oude, stenen gebouwen die langs de brug zijn gebouwd. Deze gebouwen worden onderling verbonden door kronkelende straatjes en houten galerijen die een charmant gevoel van eenzaamheid en romantiek creëren.

Een van de meest opvallende kenmerken van Ponte Vecchio is dat het boven de brug een gang heeft die het Palazzo Vecchio verbindt met het Palazzo Pitti, de prachtige renaissancepaleizen die het stadsbeeld van Florence sieren. Deze overdekte gang staat bekend als de Vasari Corridor, vernoemd naar de beroemde Italiaanse kunstenaar Giorgio Vasari die verantwoordelijk was voor het ontwerp ervan. De Vasari Corridor bood een privédoorgang voor de Medici-familie, zodat ze veilig tussen de twee paleizen konden reizen.

Een volgend bezoek aan Florance

We hebben nog lang niet alles gezien van de stad, maar ik heb geen energie meer om verder de stad te verkennen. Helaas ben ik enkele dagen voor onze vakantie ziek geworden en 3 dagen na ons bezoek aan Florence heb ik een arts bezocht. Daar werd vastgesteld dat ik een flinke keelontsteking had.

In Florence is er een legende die zegt dat als je de neus van het beeld van Porcellino aanraakt, je nogmaals terug zult keren naar Florence. Het is daarom maar goed dat we tijdens ons bezoek aan de leermarkt op Mercato Nuovo even over de neus van Porcellino hebben gestreken.

Tijdens ons volgende bezoek aan Florence wil ik graag nog de volgende bezienswaardigheden bezoeken:
– Mercato Centrale
– Basilica di San Lorenzo
– Basilica di Santa Maria Novella
– Forte di Belvedere
– En een werkende buca del vino vinden.

Heb je nog tips? Laat ze dan achter in een reactie!

Wat is een buca del vino?

Buchette del vino zijn voornamelijk te vinden zijn op oude palazzi. Deze ramen werden vroeger gebruikt voor de verkoop van wijn. De welgestelde bewoners van deze palazzi hadden vaak wijngaarden op het platteland. De geproduceerde wijn werd opgeslagen in de kelders van deze grote paleizen. Omdat ze meer wijn produceerden dan ze zelf konden consumeren, besloten ze om de wijn vanuit huis te verkopen. Om echter niet iedereen in hun huis te hoeven ontvangen, bedachten ze het concept van de buchette del vino – kleine raampjes waardoor de wijn verkocht kon worden. In de stad heb ik al veel van deze buchette gezien, maar ik ben nog op zoek naar een werkende buca del vino.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *