• Menu
  • Menu

Olijfoliemuseum nabij Bardolino

Een aantal jaar geleden hebben wij een bezoek gebracht aan het olijfoliemuseum in Cisano, gelegen tussen Lazise en Bardolino. Aangezien het alweer een tijd geleden was, besloten we dit jaar opnieuw een bezoek te brengen aan dit kleine maar informatieve museum.

Het museum

Oprichter Umberto Turri werd geboren in 1929 in Grezzana en op jonge leeftijd leerde hij de geheimen van de olijventeelt kennen van zijn vader, Mario Turri, die lange tijd rentmeester was geweest in een Venetiaanse villa en verantwoordelijk was voor het beheer van de olijfgaarden. Als jongen runde Umberto samen met zijn broer een kleine oliemolen in Valpantena. In de jaren zestig verhuisde hij met zijn vrouw Teresita naar Bardolino, waar hij een oude oliemolen overnam en besloot deze nieuw leven in te blazen.

Umberto en zijn vrouw verzamelden tijdens hun camperreizen door Europa verschillende oude persen, enorme schroeven en houten brekertandwielen. Deze zeldzame en vaak unieke stukken werden opgeknapt en werden vervolgens tentoon gesteld in wat het eerste oliemuseum in Italië zou worden.

Het museum opende zijn deuren in de late jaren 80 en biedt een kijkje in de verschillende fasen van de olijventeelt en de productie van olijfolie. Hierbij worden historische werktuigen, gereedschappen en documenten tentoongesteld. Vandaag de dag herbergt dit museum maar liefst vierhonderdvijftig historische stukken, allemaal gerelateerd aan de rijke traditie van de olijventeelt.

Winkel

Naast het museum biedt is er ook een uitgebreide winkel waar je naast hun eigen gemaakte olijfolie ook andere producten kunt vinden, zoals tapenades, olijfhouten planken, oliekannen en meer.

Ook hebben ze een webshop die levering biedt in Nederland en België.

Aanvullende informatie

Openingstijden
Van 1 april tot 31 oktober
Weekdagen: 09.30 – 12.30 | 15.00 – 18.30 uur
Feestdagen: 9.30 – 12.30 uur

Laatste toegang tot het museum:
12.00 uur; middag om 18.00 uur

Van 1 november tot 31 maart zie website

Entreeprijs
Gratis!

 

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *