• Menu
  • Menu

Een bezoek aan de Vesuvius vulkaan

Tijdens onze rondreis door Italië verbleven wij 5 nachten in Salerno en 3 nachten in Napels. En wanneer je in de omgeving bent van Napels of de Amalfikust mag een bezoek aan de Vesuvius vulkaan natuurlijk niet ontbreken!

De Vesuvius vulkaan

De Vesuvius is de op één na grootste vulkaan van Italië en heeft een hoogte van 1281 meter. Deze indrukwekkende stratovulkaan heeft een diameter van 8 kilometer en een krater die maar liefst 300 meter diep is. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Napels en het schiereiland Sorrentina en met een beetje geluk kun je zelfs Capri zien liggen.

Het ontstaan van Vesuvius gaat terug naar het jaar 79 na Christus, toen de vulkaan Mount Somma uitbarstte. Deze uitbarsting veroorzaakte de verwoesting van de steden Pompeii en Herculaneum, die bedolven werden onder een dikke laag as en modder. Hoewel het exacte aantal slachtoffers van deze ramp niet bekend is, heeft het een groot aantal mensen het leven gekost. Na de uitbarsting stortte Mount Somma in en ontstond Vesuvius. De top van de Vesuvius vulkaan was oorspronkelijk 2.300 meter hoog, na de uitbarsting was dit nog maar 1281 meter!

In de eeuwen die volgden, barstte de vulkaan meerdere keren uit, tot het jaar 1631. In dat jaar vond er nog een explosieve uitbarsting plaats, waarna er nog wel activiteit werd gemeten met kleine uitbarstingen, maar niet meer zo explosief. De laatste kleine uitbarsting vond plaats in 1944, tijdens de tocht kijk je uit op de jongste lavastroom.

Tegenwoordig is de Vesuvius nog steeds actief en worden deze activiteiten nauwlettend in de gaten gehouden.

De beklimming

Vanaf de entree lopen wij in een kleine 1,5 uur naar het einde van het wandelpad. Het begin van de wandeling is even stijl maar de wandeling is goed te doen, ook met een 4 jarige kleuter. Onderweg staan verschillende bankjes waar we even kunne pauzeren, ook komen we verschillende cafétjes tegen waar je iets te eten of drinken kunt kopen.

Eenmaal boven aangekomen wandelen we een stuk langs de krater. Aan het eind van het wandelpad bevindt zich een klein café waar we heerlijk op een bankje hebben gezeten en onder het genot van een Aperol Spritz van het uitzicht hebben genoten.

De afdaling volgt dezelfde route, maar ondanks dat dit dezelfde route terug is kan deze wandeling door de losse steentjes en het vulkanisch zand als lastig worden ervaren. Vergeet daarom niet goede, stevige schoenen aan te trekken!

Online tickets

Om de krater te bezoeken, is het noodzakelijk om van tevoren online tickets te boeken. Sinds COVID-19 zijn er geen tickets meer verkrijgbaar bij de ingang.

Het is belangrijk om te weten dat tickets tijdens het hoogseizoen snel zijn uitverkocht. Wacht daarom niet te lang met het kopen van een entree- en parkeerticket. Je kunt de entreetickets een maand van tevoren kopen via de website. Deze tickets zijn geldig van 40 minuten voor het gekozen tijdslot tot 100 minuten na het gekozen tijdslot. Bijvoorbeeld, als je een ticket koopt voor het tijdslot van 13:00, kun je het terrein betreden tussen 12:20 en 13:40.

De entree voor de Vesuvius vulkaan kost € 11,68 per persoon, inclusief boekings- en administratiekosten. Ben je jonger dan 25? Dan betaal je € 9,55. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Last Minute kaartjes Vesuvius

Ben je te laat met het aanschaffen van een kaartje? Of besluit je alsnog de vulkaan te bezoeken? Een uur voor het begin van elk tijdslot worden 10 nieuwe tickets vrijgegeven. Klik hier voor last minute tickets!

Vanaf 1000 meter hoogte heb je beperkt/zeer slecht internetbereik. Zorg er dus voor dat je je tickets gekocht en gedownload hebt voor je naar de vulkaan gaat. 

Parkeerticket

Ook moet je, wanneer je met de auto komt, vooraf een parkeerticket kopen. Bij de Vesuvius is geen grote parkeerplaats, je parkeert namelijk de auto in de blauwe vakkenlangs de kant van de weg. Wanneer je later op de dag de vulkaan bezoekt kan het dus zijn dat je nog een flink stuk moet lopen naar de entree van de krater.

Adres: Strada per Belvedere Vesuvio (Belvedere della Seggiovia), 59, 80056 Ercolano

Pendelbus naar de entree

Je kan er voor kiezen om vanaf de parkeerplaats naar de entree van de krater te lopen, dit duurt ongeveer 45 minuten. Zelf kozen wij er voor om voor € 3,- p.p. de pendelbus te nemen naar de entree. Let op! De pendelbus kun je alleen contant betalen.

Aanvullende informatie

Openingstijden
november t/m februari: 09:00 – 15:00 (laatste toegangstijd)
maart en oktober: 09:00 – 16:00 (laatste toegangstijd)
april, mei, juni en september 09:00 – 17:00 (laatste toegangstijd)
juli en augustus: 09:00 – 18.00 uur (laatste toegangstijd)

Geen wc op de Vesuvius!
Ondanks dat er meerdere cafeetjes te vinden zijn bovenop op de vulkaan, vind je hier geen wc. Vlak voor de entree is een souvenirshop waar je kunt plassen mits je wat hebt gekocht.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *