• Menu
  • Menu

Gratis wijnproeven bij wijnmuseum Zeni in Bardolino

Net buiten het centrum van Bardolino, in de heuvels, bevindt zich wijnmakerij en wijnmuseum Zeni. Elk jaar komen duizenden wijnliefhebbers naar dit gebied om meer te leren over de geschiedenis van de Bardolino wijn en het proces van wijnbereiding.

Het milde klimaat van het Gardameer maakt de heuvels rondom Bardolino tot een perfecte locatie voor wijnproductie. Het dorp Bardolino staat dan ook bekend om zijn Bardolino wijn, Bardolino Classico en de rosé Bardolino Chiaretto, zowel nationaal als internationaal.

Museum

Het museum is door eigenaar Gaetano Zeni in 1991 gebouwd. Het is opgedeeld in thematische gebieden die elk gewijd zijn aan verschillende aspecten van de wijnproductieketen, van de teelt van de wijnstok tot het bottelen na de transformatie van de druiven.

Sectie 1

Je vindt als eerste een sectie gewijd aan de teelt van de wijnstok. Aan de muren worden verschillende soorten wijnbouw getoond, waaronder de dubbele gekantelde, het aangespoorde kordon, de Trentino-pergola, de dubbele guyot en de eenvoudige guyot. De tentoonstelling bevat ook enkele voorbeelden van ploegen, het belangrijkste hulpmiddel in de geschiedenis van de beschaving. Dankzij de komst van de ploeg begon de grond op een bepaalde diepte te worden bewerkt, waardoor er meer overvloedige en veiligere gewassen werden verkregen.

Sectie 2

Het 2de gedeelte van het museum is gewijd aan het proces van de omzetting van druiven in wijn. Onder de onmisbare werktuigen voor het verwerken van druiven is er een weger die tot de vorige eeuw werd gebruikt voor het handmatig wegen van de manden met geoogste druiven. Ook vind je ook twee oude wagens die werden gebruikt om de druiven te vervoeren en een rudimentaire drooginstallatie. Langs de route zijn ook oude werktuigen te zien: grote houten trechters, houten emmers van verschillende afmetingen en fietstassen voor het vervoeren van most en wijn. 

Sectie 3, 4 en 5

In het 3de deel zie je de verwerking van de druiven, van oogsten tot pletten, loopt vooruit op de reeks bewerkingen die uitmonden in de productie van wijn als eindproduct. Hier worden enkele voorbeelden tentoongesteld van apparatuur die tijdens deze kelderoperaties wordt gebruikt.

In het 4de deel vind je verschillende gereedschappen van de kuiper. De kuiper is degene die houten containers in alle maten maakt, inclusief vaten. Het ambacht van de kuiper was ooit zeer wijdverspreid, maar tegenwoordig is het een kunst waaraan maar weinigen zich wijden.

In het 5de en laatste deel vind je een tentoonstelling van en voorwerpen die herinneren aan de oorsprong van de oude kunst van het wijnmaken. Op de voorgrond bevindt zich een perscomplex uit de 15e eeuw.

Wijnproeverij

Aan het einde vind je de wijnhandelaar en proeverij. Hier kun je gratis wijnproeven en tegen betaling kun je de duurdere wijnen proeven.

Aanvullende informatie

Adres: Via Costabella 9, 37011 Bardolino
Openingstijden 9.00-12.30 / 14.30 tot 19.00.
Toegang gratis
Website

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *