• Menu
  • Menu

Timișoara – een verborgen parel in oost Europa!

Timișoara is de tweede stad van Roemenië en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een populaire citytrip bestemming. Steeds meer mensen weten deze stad te vinden door de goedkope vliegtickets van Ryanair en Wizzair. In november 2016 betaalden wij voor een retourtje Düsseldorf Weeze – Timișoara € 11,96 voor 2 personen! Dit komt dus neer op € 2,99 per persoon, per enkele reis!!!!

Timișoara heeft een prachtig historisch centrum en een bijzondere geschiedenis, zo is Timișoara de eerste stad met elektrische straatverlichting en elektrische tramvervoer en het is de stad waar de Roemeense revolutie begon in 1989.

De Roemeense revolutie

Sinds de Tweede Wereldoorlog leefden de Roemenen onder het communistisch regime. Vanaf 1967 was Nicolae Ceaușescu president van Roemenië. Hij was één van de wreedste dictators die het Oostblok kende. Zijn regering stond voornamelijk bekend voor een strenge geheime dienst die het gehele land controleerde en persoonsverheerlijking. In december 1989 begonnen de eerste protesten die uiteindelijk het einde betekende van het communistisch regime.

Piata Victoriei, het Victorieplein

Dit plein is één van de grootste en mooiste pleinen van de stad. Aan de zuidkant vind je een prachtig orthodoxe kathedraal en aan de noordkant van het plein een prachtig opera. Voor de opstand heette het plein, het Opera-plein.

Het plein wordt omringd door verschillende (souvenir)winkels en restaurantjes. Zo kocht Michel bij schoenenwinkel Marelbo prachtige leren winterlaarzen voor nog geen € 40,-.

Kathedraal van Timișoara

De orthodoxe kathedraal van Timișoara is gebouwd tussen 1937 en 1940. De kathedraal heeft 11 torens waarvan de middelste toren ongeveer 96 hoog is. Er is een bijzondere bouwstijl gebruikt, de kathedraal is gedeeltelijk geïnspireerd op de Byzantijnse bouwstijl. De kleuren die zijn gebruikt zie je voornamelijk in 14de -eeuwse kloosters. De binnenkant van de kathedraal is rijkelijk versierd met fresco’s, houtsnijwerk en bladgoud.

Piata Libertati, het vrijheidsplein

Het plein is onlangs helemaal opgeknapt, waarbij alle bomen en plantsoenen zijn weggehaald. Wist je dat de bankjes op het plein verplaatsbaar zijn, zo kun je zelf beslissen waar je wil gaan zitten.

Pita Unirii, het plein van de eenmaking

Op het plein 16.000 m2 grote plein staan 2 kerken, de Rooms-Katholieke “Sfântul Gheorghe” en de Servisch Orthodoxe kathedraal “Catedrala Ortodoxă Sârbă din Timișoara”. Het plein is omringd door vele prachtig gekleurde huisjes, waaronder het in Szeceszzió stijl gebouwde Bruck House. Schijnbaar was dit vroeger een huis van lichte zeden.

Iulius Mall

Iulius shoppingcenter is een ontzettend groot en luxe winkelcentrum aan de rand van de stad. Hier vind je meer dan 200 winkels en restaurants, waaronder Starbucks, H&M en Zara. Ook is er een zwembad, speeltuin en een supermarkt.

NB. Na ons bezoek in 2016 is shoppingcenter flink uitgebouwd.

The Kiss Appartment

Tijdens ons verblijf verbleven wij in “The Kiss Appartment” aan de rand van de oude binnenstad. Het aanzicht van het appartementencomplex schrikt misschien een beetje af, maar het appartement is fantastisch! Het appartement is schoon en van alle gemakken voorzien. Goran is een fijne gastheer, erg aardig en behulpzaam. Vanaf het appartement loop je in een kleine 10 minuten naar het centrum.

The Kiss verwijst naar het schilderij “De kus” van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt.

Aanbevolen restaurants

Grill to Chill http://www.grilltochill.ro
Locanda del Corso: http://www.locandadelcorso.ro

Een leuk souvenir

Ben je op zoek naar een leuk souvenir? Koop Rummikub!

Wij kochten bij “Timișoara Souvenirs Accessory” een houten Rummikub spel. Rummikub was van oorsprong een kaartspel dat gespeeld werd met 2 stel kaarten, je was daarom behoorlijk wat ruimte op tafel nodig om het spel te spelen. De Roemeense dictator Antonescu verbood eind jaren dertig van de vorige eeuw kaartspellen. Hij vond het gokgereedschappen en Westerse decadentie. Daarom bedacht Ephraim Hertzano, een vanuit Roemenië naar Palestina geëmigreerde Jood, een versie met allemaal kleine steentjes. Daarbij werden de traditionele waarden 2 t/m 10, boer, vrouw, heer en aas vervangen door de nummers 1 tot en met 13. De kaartkleuren schoppen, harten, ruiten en klaveren werden vervangen door echte kleuren: zwart, rood, oranje en blauw. 

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *