• Menu
  • Menu

Sofia – de goedkoopste hoofdstad van Europa!

Sofia is een prachtige stad die vaak over het hoofd wordt gezien als bestemming voor een citytrip. Op maandag 12 juni 2017 vloog ik samen met vriendin Silvia voor 5 dagen naar Sofia. We landden rond 22:00 (lokale tijd) na een vlucht van ongeveer 3 uur op het vliegveld van Sofia. Met een taxi waren we binnen een half uur op onze bestemming, een appartement midden in het centrum van de stad.

Nadat we bij ons appartement waren aangekomen zijn we op zoek te gaan naar een café om de avond af te sluiten. Aangezien het een doordeweekse avond was, hadden we niet verwacht dat er veel open zou zijn. Maar tot onze verbazing zagen we dat er op de Vitosha-boulevard nog talloze restaurants en cafés geopend waren. We kozen voor Raffy Bar & Gelato en namen plaats op het terras, waar we genoten van een heerlijke kaasplank met cocktails. Het was opvallend dat de meeste cafés en restaurants in Sofia, zelfs doordeweeks, tot 2 uur ’s nachts open blijven.

Om je een idee te geven van het prijsniveau in Sofia:

  • ontbijt € 2,50
  • knoflookbrood met dip € 3,-
  • pizza & pasta € 5,-
  • maaltijdsalade € 4,-
  • creme brulee € 2,-
  • calamari € 6,-
  • mojito a 500 ml € 3,50
  • sangria a 1 liter € 7,-

Restaurant tips:
Raffy Bar & Gelato
Happy Grill
Social Cafe Bar & Kitchen restaurant
Spaghetti Kitchen & Bar

Bezienswaardigheden van Sofia

Alexander Nevski Kathedraal 

Deze kathedraal is, met zijn gouden daken en ronde koepels, een onopvallende verschijning in de stad. De kathedraal is gebouwd tussen 1892 en 1912. In de kathedraal hangen gigantische kroonluchters en zijn prachtige fresco’s te zien.

Antiekmarkt bij de Alexander Nevski Kathedraal

Rondom de Alexander Nevski Kathedraal zijn vaak een antiekmarkten. Er wordt van alles aangeboden, van leger attributen tot sieraden. Hier worden ook verschillende dingen uit de Tweede Wereldoorlog aangeboden, zoals postzegels waarop Hitler op afgebeeld staat.

De Banya Bashi Moskee

De Banya Bashi Moskee is de centrale moskee in het centrum van Sofia. Je kan de moskee bezoeken, al moet je uiteraard bedekkende kleren dragen aan en je schoenen uittrekken. Naast de ingang van de moskee hangen capes en hoofddoeken die je kunt lenen.

De ruïnes van het oude Serdica

Naast de moskee is bij de aanleg van de tweede metrolijn een eeuwen oude Romeinse stad onder de grond ontdekt.

Sveta Nedelyakathedaal

De Sveta Nedelyakathedraal is vernoemd naar de Heilige Zondag en stamt uit het midden van de Middeleeuwen. Daarmee is deze kerk één van de oudste kerken van het land. Door verschillende aardbevingen en oorlogen is van het oorspronkelijke gebouw niets meer over. De huidige vorm kreeg de kerk aan het einde van de 19e eeuw, maar door communistisch geweld zijn slechts enkele delen van de kerk nu nog origineel uit die tijd.

Sveti Sedmochislenitsi kerk

Midden in een park staat de 25 meter hoge Sveti Sedmochislenitsi kerk. De kerk is gebouwd in 1902 en is ontstaan uit een oude moskee die niet meer werd gebruikt. De moskee werd in 1528 gebouwd en hierdoor heeft de kerk een bijzondere uitstraling.

Sofia synagoge

Deze synagoge is de op 2 na grootste synagoge van Europa. De synagoge is gebouwd in 1909 en ontworpen door de Oostenrijkse architect, Grüander, zijn inspiratie haalde hij uit een synagoge in Wenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de synagoge platgebombardeerd, door deze bombardementen zijn ook veel Hebreeuwse boeken verloren gegaan.

Ivan Vazov theater

Het theater ontworpen door de door Weense architecten Ferdinand Fellner en Hermann Helmer. De opening was in 1904 en mag zich daarmee het oudste theater van het land noemen. Het theater ligt aan de rand van een park met een prachtig fontein. In de zomer vind je hier verschillende pop up cafés.

Vitosha street

Vitosha-boulevard is de belangrijkste winkelstraat in het centrum van Sofia, met veel luxe winkels, restaurants en bars.

Het Bulgaarse plein en het nationaal cultuurpaleis (NDK)

Het nationaal cultuurpaleis is het grootste multifunctioneel centrum van Oost-Europa. Er vinden jaarlijks vele concerten, markten en tentoonstellingen plaats. Voor de constructie van het centrum werd meer staal gebruikt dan voor de Eiffeltoren. Voor het centrum vind je het Bulgaarse plein met vele bakjes, bloemperkjes en speeltuinen.

Markthal

In 1911 werd één van de grootste overdekte markthallen van Oost-Europa geopend. Het gebouw is grotendeels gebouwd in neorennaisance-stijl, maar architect Naum Torbov heeft ook een aantal barokke en neo-byzantijnse elementen toegevoegd. De markthal huisvest meer dan 130 winkels en restaurantjes, verdeeld over drie verdiepingen.

Borisova Gradina

De Borisova tuinen is het oudste en één van de grootste stadsparken van Sofia. Wij huurden hier een duo fiets om het park te verkennen. Een bijzonder monument in dit park is Bratska Moglia, dit moment is voor alle mensen die zijn gestorven tijden de strijd tegen het fascisme.

Sofia Zoo, een leuk dagje uit of dierenmishandeling?

Als je reviews leest over de dierentuin zie je en een groot verschil. Oost-Europeanen spreken vol lof over de dierentuin en noemen het een leuk dagje uit voor het hele gezin. Als West-Europeanen denken wij daar iets anders over.  

De dierentuin is kaal, de verblijven zijn niet allemaal groot te noemen en er is veel achterstallig onderhoud. De verblijven zijn redelijk schoon, al vond ik de lucht rond de tijgers en andere katachtigen niet echt prettig te noemen. Al met al is het niet een hele slechte dierentuin, de dieren zien er verzorgd uit en heb ik niet het idee dat ze iets te kort komen, ondanks een entreeprijs van maar € 2,-.

Balkan bites tour

De tour vertrekt dagelijks om 14.00 bij het grote hoofdbeeld van Stefan Stambolov in Park Crystal. Tijdens deze gratis foodtour neemt een gids je mee langs verschillende traditionele Bulgaarse familierestaurants. De tour duurt ongeveer 2 uur en gratis, al wordt een fooi aan het einde van de tour erg op prijs gesteld.

Gratis hiking tour naar de Boyana Waterval met Sofia Green Tour

Dagelijks vertrekt er om 11 uur een gratis tour naar de watervallen vanaf het Ivan Vazov theater. De gids houdt taxi’s aan en vertelt de chauffeur waar hij je af moet zetten. Wij deelden de taxi met nog een stel en betaalden ongeveer € 1,50.- p.p. per enkele reis. De hike duurt ongeveer 4 – 6 uur en eindigt bij de Boyana Kerk. Vergeet niet voldoende eten en drinken mee te nemen en de gids aan het eind van de tour een fooi te geven.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *