• Menu
  • Menu

De Großglockner Hochalpenstraße met auto – één van de mooiste bergpassen van Oostenrijk

Wanneer wij in het Salzburgerland of Karinthië verblijven maken wij altijd een uitstap naar de Großglockner Hochalpenstraße. De Großglockner Hochalpenstraße is een 48 km lange bergpas tussen de deelstaten Salzburgerland en Karinthië. Je kan de bergpas bereiken van uit Zell am See/Kaprun in het Noorden maar ook vanuit Karinthië in het zuiden. Langs de Großglockner Hochalpenstraße zijn twaalf tussenstops met informatie over de Großglockner, de Hochalpenstraße en de omgeving. Ook zijn er meerdere restaurants, speeltuinen en souvenirshops.

Fuscher Törl

Één van onze favoriete uitzichtpunten is bij Fuscher Törl. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omliggen de bergen, waaronder de Großglockner, met 3.798 meter de hoogste berg van Oostenrijk.

Op loopafstand van het uitzichtplatform vind je ook een monument dat herinnert aan de arbeiders die bij aanleg van de Großglockner Hochalpenstraße in de jaren 30 dodelijk verongelukten.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan het souvenirswinkeltje. Hier heb ik een paar prachtige bergmarmotsokken gekocht voor onze peuter!

Hochtor Passhöhe

Midden in de tunnel is de grens tussen het Salzburgerland en Karinthië. Vanaf de Salzburgerland gezien ligt er aan de andere kant van de tunnel is een klein restaurant met souvenirshop en een klein museum, Passheiligtum Hochtor, waar verschillende vondsten uit de tijd van de Kelten en de Romeinen wordt tentoongesteld.

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Vanaf Kaiser-Franz-Josefs-Höhe heb je een prachtig uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de 3.798 meter hoge Großglockner en de Pasterze. Met een lengte van ca. 8 km en een oppervlakte van 17km2 is dit de grootste gletsjer van Oostenrijk. Rond 1856 was het totale oppervlakte nog 30km2.

Het is ook mogelijk om de gletsjer te bezoeken, hiervoor kun je gebruik maken van de Großglockner Gletscherbahn. Deze kabeltrein bracht je in de jaren 60 naar de toplaag van de gletsjer. Nu moet je ongeveer een uur – anderhalf uur wandelen tot je de gletsjer bereikt.

Vanaf de parkeergarage Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je de Wilhelm Swarovski observatietoren bezoeken. Dit is een goede plek om wild te spotten, met een beetje geluk zie je marmotten of steenbokken.

Hou rekenschap met het weer

Het weer in de bergen kan onvoorspelbaar zijn. Vooral aan het einde van het seizoen moet je rekenschap houden met de weersomstandigheden. Wij bezochten de Großglockner Hochalpenstraße in augustus 2016, oktober 2020 en juni 2022. Op sommige dagen is het verplicht om met sneeuwkettingen en winterbanden te rijden. Raadpleeg hiervoor de website van de Großglockner Hochalpenstraße.

Enkele dagen voor dat wij de Großglockner Hochalpenstraße in oktober 2020 bezochten is er ontzettend veel sneeuwgevallen, waardoor het op sommige plekken erg glad kon zijn door sneeuw of ijsresten. Ook kan het weer snel verslechteren waar door de Großglockner Hochalpenstraße geen garantie kan geven dat je nog kunt terugrijden. Bereid je dan ook goed voor als je in de herfst de Großglockner Hochalpenstraße wil bezoeken. Laat dit alles je niet tegenhouden om de Großglockner Hochalpenstraße in de herfst te bezoeken want wij vonden het prachtig!

Vanaf Heiligenblut via de Großglockner Hochalpenstraße naar de spareribs van Henk in Mallnitz

In juni 2022 reden wij voor het eerste de hele Großglockner Hochalpenstraße. We vetrokken ’s ochtends vanuit ons appartement in Hermagor en reden via Heiligenblut en de Großglockner Hochalpenstraße naar Bad Gastein. Vanaf Bad Gastein namen wij de autotrein naar Mallnitz. Eenmaal aangekomen in Mallnitz hebben wij overheerlijke spareribs gegeten bij Haus Waldruhe. Komt je de naam Haus Waldruhe bekend voor? Dat zou heel goed kunnen! Henk, Marieke en Lennon deden namelijk mee aan het TV-programma Het Roer om!

Extra informatie

Prijs (2022)
Personenauto: € 38,-
Elektrische auto (geen hybride): € 28,50
Motor: € 28,-
Met de Kärnten Card kregen wij € 4,- korting op de dagprijs.
Wij betaalden in oktober 2020 een speciaal wintertarief van € 27,-

Openingstijden Großglockner Hochalpenstraße
begin mei – 31 mei: 06.00 uur – 20.00 uur
1 juni – 31 augustus: 05.00 uur – 21.30 uur
1 september – eind oktober/begin november: 06.00 uur – 19.30 uur
Website

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *