In november 2013 stond een vakantie naar Egypte gepland, vanwege terroristische dreiging hebben wij deze vakantie om geboekt naar Marokko. Heel eerlijk zag ik een vakantie naar Marokko niet gelijk zitten.
Het Parool op 16 oktober 2013
Verscherpt reisadvies voor Egypte om terroristische dreiging.
Het reisadvies voor Egypte is aangescherpt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is er reële dreiging van terroristische aanslagen in het gehele land.
Achteraf ben ik heel blij dat we hebben omgeboekt naar Marokko. Marokko heeft ons echt positief verrast! In de daarop volgende jaren zijn we nog 6x naar Marokko geweest! In nog geen 4 uur vlieg je al vanaf Amsterdam naar Marrakech, een paar uur vliegen en je bent gelijk in een compleet andere wereld.
Djemaa el Fna
جامع الفناء
Het bekende plein Djemaa el Fna ligt middenin de oude medina van Marrakech en telt als het centrum van de stad. Het plein is altijd heel levendig en druk. In de ochtend worden er verschillende souvenir en eetkraampjes opgebouwd en tegen de avond veranderd het plein in een groot openlucht restaurant met tientallen (misschien wel honderd) eetkraampjes.
Op het plein vind je ook slangenbezweerders, waarbij de slangen bijna voortdurend verdoofd zijn. En je kunt op de foto Berber apen. Naast dat dit pure dieren mishandeling is, is het ook gevaarlijk! Want in Marokko komt hondsdolheid ook voor bij apen.
Tips!
Koop bij 1 van de vele kraampjes verse sinasappelsap
Restaurants met prachtig uitzicht over het plein: Cafe kessabine & Taj’in Darna
Streetfoot op Djemaa el Fna
Het Djemaa el Fna verandert in het begin van de avond naar een groot openlucht restaurant. Zo vind je hier verschillende grillkraampjes waar je voornamelijk vleesspiezen en gegrilde groenten kunt bestellen, maar ook couscous, tajine en tanjia. Daarnaast heb je ook eetkraampjes die slakken, vis, harira of schapenhoofd (ja echt!) verkopen.
De prijzen zijn laag en vaak eten hier zowel locals als toeristen. Let op het brood, olijven, saus en andere dingen (die vaak gewoon door de ober worden neergezet) ook betaald moeten worden waardoor je soms meer kwijt bent dat je in eerste instantie verwacht.
De souks
سوق
Marrakech is bekend om de prachtige souks. De Souks van Marrakech zijn één van de grootste van Marokko. De souks is een doolhof van smalle straatjes waar je alles kunt kopen! Van kruiden en olijven tot sierraden en tapijten. De sousk zijn dan ook de ideale plek om mooie souvenirs en andere spullen te kopen. Michel sfeert al jaren bij de handgemaakte leren teenslippers. Vergeet niet om te onderhandelen! Wij laten de verkoper eerst een bod doen om daar vervolgens zon 65% onder te gaan zitten. Als je het niet eens wordt over de prijs, bedank de verkoper voor zijn tijd en wens hem een fijne dag en loop verder. Vaak accepteren ze je bod alsnog of doen een laatste tegen bod.
De Koutoubia moskee
جامع الكتبية
De Koutoubia moskee is met 77 meter de grootste moskee van Marrakech en vormt al meer dan 1000 jaar het symbool van de stad. De minaret (toren) is aan het eind van de 12de eeuw opnieuw gebouwd, nadat ze erachter kwamen dat hij niet richting Mekka was gebouwd.
De moskee zelf mag je als niet moslim niet betreden, maar rond om de moskee is een heerlijke tuin om even aan de drukte te ontsnappen.
Koranschool Medersa Ben Youssef
مدرسة ابن يوسف
Deze school was ooit de grootste en belangrijkste koranschool van Noord-Afrika. De 900 studenten waren gehuisvest in 130 cellen die gelegen zijn rond een binnenplaats die rijkelijk versierd is met cederhout, marmer, tegelwerk en Islamitische kalligrafieën.
Entreeprijs: 50 dirham
let op! De school is al een geruime tijd gesloten vanwege renovatie.
Paleis El Badi
قصر البديع
Paleis El Badi bestond vroeger uit 360 kamers met een binnenplaats van 135 bij 110 meter met daarin een vijver van 90 bij 20 meter. Deze vijver was aangelegd om de paleiskamers mee te koelen en de omliggende tuinen van voldoende water te kunnen voorzien. Tegenwoordig is het paleis een ruïne die door een groot aantal ooievaars wordt bewoond. Op de binnenplaats vind je nu een prachtige sinaasappelboomgaard. Vanaf de muren van het paleis heb je fantastisch uitzicht over de stad Marrakech.
Entreeprijs: 70 dirham
Paleis Bahia
قصر الباهية
Het paleis is één van de mooiste en grootste paleizen van Marokko. In de 19de eeuw werd het paleis gebouwd in opdracht van vader en zoon die met dit paleis hun macht en rijkdom wilde laten zien. . Het paleis beschikt in totaal over 160 kamers die allemaal gelegen zijn aan binnenplaatsen of tuinen. Het paleis wordt omringd door zo’n 8 hectare aan tuinen.
Entreeprijs: 70 dirham
Saaditombes
ضريح السعديين
De Saaditombes dateren uit de 16de eeuw, de tijd van sultan Ahmad I al-Mansur. De graven zijn herontdekt in 1917 en daarna volledig hersteld. De graven zijn met mozaïeken bedekt en liggen in een door hoge muren omsloten tuin. In het mausoleum liggen 4476 leden van 60 generaties van de Saadi-familie.
Entreeprijs: 70 dirham
De Menara tuin
حدائق المنارة
De historische openbare tuin en boomgaard is een perfecte plek om even aan de drukte en warmte van de stad te ontsnappen Midden in de tuin werd in de 12de eeuw een enorme vijver gegraven, die als reservoir voor de Almohaden-sultans moest dienen. Moulay Abderrahman richtte de tuin in de 19de eeuw opnieuw in en bouwde er het bekende paviljoen met een piramidevormig groen pannendak.
Entreeprijs: Gratis
Jardin Majorelle
حديقة ماجوريل
Deze botanische tuin is in 1924 door de Franse kunstenaar Jacques Marjorelle ontworpen en in 1980 gekocht door de modeontwerpers van Yves Saint Laurant. In de tuin vind je ook een museum die gewijs is aan de Berberse cultuur. Waaro ook depersoonlijke Berberse collectie van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé is ondergebracht.
De kobaltbaluwe kleur, die voor vele decoratieve elementen in de tuin en het atelier is gebruikt , werd later naar deze kunstenaar vernoemd; Majorelleblauw.
Entreeprijs: 70 dirham
De leerlooierijen bij Bab Debbagh
باب الدباغين
Niet de meest frisse plek van de stand maar wel zeker een bezoekje waard. Je vindt de leerlooierijen/Tanneries, aan de rand van de noordelijke medina, vlak bij de toegangspoort Bab Debbagh. Om hier te komen kun je het beste de taxi nemen van af Djemaa el Fna. Lopend is ook goed te doen al vonden wij het wel vervelend om steeds aangesproken te worden door “gidsen”, die ons naar de leerlooijerijen wilden brengen en vervolgens stonden we totaal ergens anders, bijvoorbeeld in een winkel van een neef/broer/oom.
Het looien van de huiden duurt ongeveer 20 dagen. Als eerst beginnen ze met het verwijderen van get resterende haar en vlees. Vervolgens worden ze in kuipen met water en bloed gelegd, waardoor ze steviger worden. Voordat ze geverfd worden, worden de huiden in dierlijke urine en duivendrek gedompeld om ze weer zachter te maken. Ik begrijp dan ook niet dat deze jongens gewoon in deze bakken staan zonder ook maar iets van beschermende middelen te dragen.
Je kunt gewoon rondlopen op de leerlooierij, je hoeft geen entree te betalen, al is 10 dirham voor een takje verse munt geen overbodige luxe.
Laat een reactie achter!