Voor onze laatste dag in Napels hebben wij een kindvriendelijke tour door de stad geboekt bij Local in Napels – Iris de Brouwer. Iris is een Nederlandse vrouw die getrouwd is met een Napolitaan en sinds 2005 in de regio Napels woont.
Toen wij enkele maanden geleden de kindvriendelijke tour door Napels boekten kregen wij op voorhand het door Iris geschreven kinderboek “Verdwaald in Napels” toegestuurd. Thijs vindt het boek echt geweldig en keek dan ook enorm uit naar de stad van poes Nola.
Op de dag van de tour hebben we om 09:00 met Iris afgesproken op Piazza Dante. Vanaf het moment dat we elkaar ontmoetten, is het duidelijk dat Iris een passie heeft voor Napels en alles wat de stad te bieden heeft.
Onze tour begint met een bezoek aan poes Nola, de hoofdpersonage uit het kinderboek. Na een wandeling door de wijk waar poes Nola woont. Neemt Iris ons mee naar enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Napels. Zoals Kerk Gesù Nuovo en San Gregorio Armeno, waar we de prachtige architectuur bewonderden en leren over de rijke geschiedenis van de stad.
Ook neemt Iris ons mee naar de lokale vismarkt. Waar we de levendige sfeer van het dagelijkse leven in Napels kunnen ervaren. Onderweg stopten we nog even voor een heerlijke Cedrata Tassoni, een lokaal mousserend citroen drankje.
Wat deze tour echt bijzonder maakt, is de aandacht die Iris aan Thijs besteed. Ze betrekt hem actief bij de wandeling en zorgt ervoor dat hij zich vermaakt. En dat hij en geïnteresseerd blijft (wat best knap is bij een 4 jarige). Ze heeft een speurtocht voor Thijs waarbij hij stickers kan verdienen door typische Napolitaanse items te vinden in het straatbeeld van Napels.
Als je de kans krijgt om een rondleiding te boeken bij deze geweldige gids. Moet je die zeker met beide handen aangrijpen! Je zult er absoluut geen spijt van krijgen!
Een tour door Scampia
Tijdens ons volgende bezoek aan Napels willen wij de anti-maffiatour door Scampia doen.
De wijk Scampia is vooral bekend om zijn problemen met criminaliteit, drugshandel en de Napolitaanse maffia genaamd Comora. De wijk is gebouwd in de jaren ’70 als een sociale huisvestingsproject, maar heeft te maken gehad met verwaarlozing en een gebrek aan investeringen. Ondanks de negatieve reputatie heeft Scampia echter ook zijn eigen levendige gemeenschap en culturele erfgoed. In de afgelopen jaren zijn er inspanningen geleverd om de wijk te herstellen en de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren.
Prachtige verhalen. En mooie Fotos. Prachtig geschreven, nu krijg je echt weer zin om op vakantie te gaan . Ga vooral door met Hellingaopreis.😊😍👍