• Menu
  • Menu

Een dag naar Verdun, wandelen door loopgraven van WWI

Verdun staat symbool voor de Eerste Wereldoorlog. In de continue strijd van 300 dagen waarin 300.000 mannen gedood werden en 400.000 Franse en Duitse soldaten werden verwond, is de slag van Verdun is één van de meest bloedige veldslagen uit de geschiedenis.

Op 29 augustus 2020 reisden wij af naar Verdun in Frankrijk om enkele oorlogsmonumenten te bezoeken.

Ossuarium van Douaumont

Het knekelhuis van Douaumont is een monument waarin zich de beenderen van 130.000 ongeïdentificeerde Franse en Duitse soldaten bevinden. Door kleine raampjes aan de achterkant van het gebouw kun je deze beenderen bekijken. Voor het ossuarium liggen 15.000 Franse soldaten begraven.

Tegen over het knekelhuis is een monument ter nagedachtenis aan de 30.000 Israëlische en Islamitische soldaten die gevallen zijn voor Frankrijk.

Fort Douaumont

Ford Douaumont was het machtigste verdedigingswerk van de vesting Verdun. Aan het begin van de slag van 1916 valt het Fort in handen van de Duitsers en wordt vervolgens tot 24 oktober 1916 gebombardeerd door de Fransen die het vervolgens weer in handen krijgen. In het fort liggen meer dan 400 Duitsers die levend begraven zijn door een interne explosie. Tijdens WWI zijn ongeveer 100.000 soldaten omgekomen bij gevechten om dit fort.

Aanvullende informatie
Entreeprijs: € 4,-
Parkeren: gratis
Website

Buggy toegankelijk: buggy moet soms een klein stukje worden getild

Butte de Vauquois

Op de parkeerplaats bij de loopgraven van Butte de Vauquois staan verschillende betonblokken die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gebruikt in verdedigingswerken.

Onderweg naar de loopgraven vindt Michel een onderdeel van een trekkoord van een steelhandgranaat uit WWI.

Tijdens WWI zijn er 519 explosies geteld (199 Duitse en 320 Franse). Terwijl de mijnkamers dieper in de heuvel werden gegraven, werden de mijnen met steeds grotere explosieven geladen. De loopgraven en tunnels waren soms op steenworp afstand van elkaar. Op 14 mei 1916 lieten de Duitsers een mijn van naar schattig 60 ton exploderen en de gehele westkant van de heuvel werd weggeslagen. Tot op de dag van vandaag zijn er 13 enorme kraters van 10 tot 30 meter diep te zien.  
Entree en parkeren: gratis
Niet buggy toegankelijk

Een bom!

Samen met mijn vader en oom heb ik in 2006 ook een bezoek gebracht aan Verdun. Tijdens deze vakantie vonden wij een bom! Ondanks het intensieve ontmijningswerk van Le Département du Déminage liggen er vandaag de dag nog steeds verschillende bommen en zelfs menselijke resten in het bos. Het is ook strikt verboden om rode zones te betreden en stap ook niet zomaar van een wandelpad af. Mocht je iets vinden, noteer dan het perceelnummer van het bos en meldt het dan bij de plaatselijk gendarmerie.

Gevonden tijdens een wandeling door de bossen nabij Verdun in 2006

Meer lezen over de Eerste Wereldoorlog?

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *