• Menu
  • Menu

Cochem – een gezellig plaatsje aan de Moezel

Cochem is een populaire vakantiebestemming onder zowel Nederlanders als Belgen. De stad is gelegen aan de rivier de Moezel en wordt omringd door prachtige wijngaarden en natuurlijke landschappen. Op 2 september 2020 hebben wij Cochem bezocht tijdens een dagtrip vanaf onze camping in Limburg. Vanuit het zuiden van Limburg rijd je in ongeveer 2 uur naar de Eifel, waar Cochem zich bevindt. De rit naar Cochem is al een ervaring op zich, omdat je onderweg kunt genieten van het prachtige landschap van de Eifel.

Burcht Reichsburg en de geschiedenis van Cochem

Cochem wordt voor het eerst genoemd in de kronieken uit de abdij van Prüm in het jaar 866. De burcht Reichsburg werd in de daaropvolgende jaren bewoond door verschillende Paltsgraven en keizers. In de 17e eeuw werd de burcht door de Fransen in brand gestoken en vervolgens opgeblazen met mijnen. In 1689 werd Cochem verwoest en werden veel inwoners vermoord. Halverwege de 18e eeuw werd Cochem langzaam weer opgebouwd en in 1796 werd het stadje opnieuw bezet door de Fransen. Ook Napoleon heeft een tijdje in de burcht Reichsburg gewoond. Sinds 1942 is de Reichsburg eigendom van Duitsland en sinds 1978 is de burcht eigendom van de stad Cochem.

Rondleidingen worden voornamelijk in het Duits gegeven en duren zo’n 40 minuten. Er zijn vertalingen beschikbaar voor bezoekers die geen Duits spreken. De prijs voor volwassenen is € 7,- en voor kinderen van 6 tot 17 jaar € 3,50.

Het centrum en het historisch marktplein

Cochem is een stad die bekend staat om haar prachtige marktplein. Het plein is omringd door kleurrijke en pittoreske vakwerkhuizen. Het middelpunt van het plein is de Martinsbrunnen fontein, die dateert uit 1767. Ook kun je het barokke stadhuis, Erker Rathaus, bewonderen. Dit gebouw stamt uit 1739 en voegt nog meer historische charme toe aan het plein.

De Sesselbahn

De Sesselbahn is een stoeltjeslift die je naar het Pinner Kreuz brengt. Vanaf hier kun je genieten van een adembenemend uitzicht over Cochem en de Moezel. De stoeltjeslift heeft een lengte van ongeveer 360 meter en brengt je naar een hoogte van 255 meter. Naast de open stoeltjes zijn er ook dichte cabines beschikbaar, zodat je ook bij slecht weer van de kabelbaan kunt genieten. De prijs voor een enkele reis bedraagt € 5,-.

De Semfmühle, de historische mosterdmolen

Het museum de Mosterdmolen is een van de oudste mosterdmolens van Europa en bestaat al meer dan 200 jaar. Oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, werd de molen aan het einde van de vorige eeuw door een Duitser gekocht en volledig gerestaureerd. Tijdens een bezoek aan de Mosterdmolen kun je een rondleiding krijgen om te zien hoe de molen werkt en hoe mosterd wordt gemaakt. De entreeprijs bedraagt € 2,50.

Wijn, wijn en nog eens wijn

Het gebied rondom Cochem staat bekend om zijn prachtige wijnen. De Moezel is het oudste wijngebied van Duitsland en langs de oevers van de rivier zijn talloze wijngaarden te vinden op de steile hellingen van de heuvels. Vanwege de extreme hellingen worden de druiven met de hand geplukt, wat de kwaliteit van de wijnen ten goede komt. Het gebied staat vooral bekend om zijn Riesling wijnen, die hier al eeuwenlang worden geproduceerd en worden beschouwd als enkele van de beste ter wereld.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *