• Menu
  • Menu

Rothenburg ob der Tauber

Wanneer we op weg zijn naar Oostenrijk of Italië, brengen we vaak een bezoek aan het pittoreske Rothenburg ob der Tauber. Hier kunnen we even onze benen strekken en genieten van een heerlijke maaltijd op het terras. Het stadje ligt vlak langs de A7, waardoor het gemakkelijk bereikbaar is.

Rothenburg ob der Tauber is gelegen aan de rivier de Tauber, zoals de naam al doet vermoeden. De stad is gesticht door een adellijke heer rond het jaar 1000 en kreeg stadsrechten in 1172. Vanaf dat moment begon men met de bouw van een binnenste stadsmuur. Later, aan het einde van de 14e eeuw, werd begonnen met de bouw van de buitenste stadsmuur, die bijna 3,5 kilometer lang is. Het grootste deel van het historische centrum is gebouwd in de middeleeuwen.Helaas werd op 31 maart 1945 het oostelijke deel van Rothenburg deels platgebombardeerd. Gelukkig is de stad na de Tweede Wereldoorlog dankzij donaties vanuit de hele wereld weer opgebouwd.

Wij hebben de meest populaire bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Het Plönlein

Het Plönlein is dé trekpleister van Rothenburg en wordt vaak vastgelegd op camera. Het is een smal vakwerkhuisje met een charmante fontein aan de voorkant, omringd door de Kobolzeller toren en de hogere Siebers Tower. Het woord “Plönlein” is afgeleid van het Latijnse “planum”, wat “plat vierkant” betekent. Beide poorttorens zijn gebouwd als onderdeel van de eerste uitbreiding van de stad in 1204.

Marktplatz

Het marktplein vormt het bruisende middelpunt van de stad. De omgeving wordt gekenmerkt door prachtige vakwerkhuizen met kleurrijke gevels. In het jaar 1142 liet Koning Conrad III van Huis Hohenstaufen zijn koninklijk kasteel bouwen, waarna er al snel een dorp omheen ontstond. Handelaren begonnen hun goederen te verkopen op het marktplein, wat resulteerde in een bloeiende handel. Het marktplein is dan ook van oudsher de plek waar mensen samenkomen om te handelen, te socializen en te genieten van de sfeer.

Rathaus

Het Gotische raadhuis, dat dateert uit 1250, is een indrukwekkend gebouw met een rijke geschiedenis. Na een verwoestende brand in 1501 werd een deel van het raadhuis opnieuw gebouwd. De huidige voorgevel, die in 1572 werd voltooid, is een prachtig voorbeeld van de Renaissance-architectuur. Het is absoluut de moeite waard om de 60 meter hoge toren van het raadhuis te beklimmen en te genieten van het adembenemende uitzicht over de stad.

Raadsdrinkhal

Oorspronkelijk was dit een exclusieve herberg voor leden van de gemeenteraad. In 1638 werd er een klok aan de gevel toegevoegd en in 1768 werden daar de kalenderdatum klok en zonnewijzer aan toegevoegd. Elk uur van 10.00 uur tot 22.00 uur verschijnen er mechanische poppen vanuit kleine ramen naast de klok. Deze poppen spelen het beroemde verhaal over de geschiedenis van de stad na.

De Fontein van Sint Joris

Deze fontein is gelegen boven de Herterich-put, die een diepte heeft van meer dan 8 meter. In 1446 werd er een vrijstaande fontein boven de put geplaatst. Later, in 1608, werd de zuil versierd met een beeld van Sint Joris te paard, die een draak versloeg.

Het burgermeestershuis

Het huis van burgemeester Jagstheimer is een historisch pand dat dateert uit 1488 en is gebouwd op de locatie van de oorspronkelijke burgemeesterswoning die al in 1172 werd gebouwd. Dit prachtige huis is een belangrijk onderdeel van de rijke geschiedenis van de stad en is een waardevol cultureel erfgoed.

Käthe Wohlfahrt – Weihnachtsdorf

Op het marktplein vind je ook het kerstwinkel. Hier worden diverse kerstversieringen verkocht en en vind je een tentoonstellingen over de feestdagen door de eeuwen heen.

Rothenburger Schneeballen

Rothenburg staat niet alleen bekend om zijn prachtige middeleeuwse architectuur en historische bezienswaardigheden, maar ook om de beroemde Rothenburger Schneeballen. Deze grote bollen van zanddeeg worden al eeuwenlang in Rothenburg gemaakt en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder chocolade, kaneel en vanille.

De Schneeballen worden met de hand gemaakt en zijn een populaire lekkernij onder zowel toeristen als locals. De naam “Schneeballen” komt van de vorm van de bollen, die lijken op sneeuwballen. Traditioneel werden de Schneeballen gegeten tijdens de wintermaanden, maar tegenwoordig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *