• Menu
  • Menu

Necropoli della Banditaccia

Necropoli della Banditaccia is een Etruskische necropolis gelegen bij Cerveteri, zo’n 45 minuten ten noorden van Camping Village Fabulous. Het betaalde gedeelte van Necropoli della Banditaccia bestaat voornamelijk uit grafheuvels, ook wel tumuli genoemd. Dit indrukwekkende gebied herbergt ongeveer 2000 graftombes en beslaat een oppervlakte van maar liefst 10 hectare.

Om het bezoek aan Necropoli della Banditaccia voor onze kleuter wat leuker te maken, hebben we hem een zaklamp gegeven. In de tombes is het namelijk erg donker en dat kan best spannend zijn voor een kleintje. Maar met zijn eigen zaklamp voelde hij zich stoer en klaar voor een geweldig avontuur. Hij vond het fantastisch om de donkere gangen te verkennen en de geheimen van de tombes te ontdekken.

Necropoli komt van het Griekse woord nekropolis dat letterlijk betekent "stad van de doden" of "dodenstad").

De graftombes zijn meestal bedoeld voor hele families en zijn uitgehouwen in tufsteen of diep uitgegraven in de grond. Vervolgens werd er een tumulus opgeworpen, een heuvel van aarde, bovenop de graftombe. Vanaf 650 voor Christus werden de tombes alleen nog onder de grond gebouwd. De Etrusken geloofden dat een persoon na de dood verder zou leven in het hiernamaals. Daarom gaven ze de overledene allerlei voorwerpen mee die van pas zouden kunnen komen.

Wie zijn de Etrusken?
De Etrusken waren een volk dat leefde ten noorden van Rome. Hun gebied omvat de streek ten noorden van de rivier de Tiber en ten zuiden van de rivier de Arno, in het huidige Toscane en Umbrië. Ze waren bekend om hun geavanceerde stedenbouw, kunst en ambachten, en hun sterke invloed op de latere Romeinse cultuur. De Etruskische beschaving werd uiteindelijk opgenomen door de Romeinen.

De verschillende soorten graven

Pozzetto

De pozzettograven stammen uit de 9e eeuw voor Christus en bestaat uit ronde putgraven die zijn uitgehouwen in zacht tufsteen. In deze putten zijn afgesloten urnen van zwart aardewerk geplaatst, soms extra beschermd door een ronde stenen, met daarin de as van de gecremeerde overledene. De put is afgedekt met een platte steen. Zowel in de urn als in de put zijn voorwerpen meegegeven, waardoor kon worden vastgesteld of het om een man of vrouw ging. Bij mannen zijn vaak een scheermes gevonden en als het om een soldaat ging, ook vaak een mes of speerpunt. De urnen van soldaten zijn afgesloten met een deksel in de vorm van een helm. In andere gevallen werd een komvormig deksel gebruikt. Bij vrouwen bestond de grafgift uit sieraden en huishoudelijke voorwerpen.

Tombe a tumulo

Vanaf de 7e eeuw werden ronde grafheuvels, tumulusgraven gebruikt voor de rijkere en aristocratische families. Deze graven bevatten vaak meerdere tombes waar verschillende generaties van dezelfde familie werden bijgezet. Elke tombe had zijn eigen toegang, ook wel dromos genoemd, die de heuvel inliep en leidde naar de eigenlijke tombe.

De overledenen werden, indien ze niet gecremeerd waren, op stenen ligbedden opgebaard. Wanneer er bij het hoofdeind een driehoek te zien is, duidt dit erop dat hier een vrouw lag opgebaard. In veel grafkamers zie je een ligbed voor zowel een man als een vrouw, maar er zijn ook kamers waar twee vrouwen begraven werden. Dit zou mogelijk een moeder en dochter kunnen zijn.

De grafkamers en tombes zijn afgesloten met zware stenen. Telkens wanneer er een nieuwe overledene in de tombe werd bijgezet, moesten deze stenen eerst worden verwijderd en vervolgens weer op hun plaats worden teruggezet.

Tombe a dado

De tombe a tumulo die willekeurig naast elkaar werden opgetrokken, werden vanaf de 5e eeuw voor Christus vervangen door een nieuwe vorm van graven: de Tombe a dado. Deze rechthoekige tombes, ook wel kubusgraven genoemd, zijn geplaatst langs de wegen die door de necropolis liepen. Dit zorgde voor een geordend en gestructureerd uiterlijk.

Tomba dei Rilievi

Een van de meest spectaculaire graven is de Tomba dei Rilievi uit het einde van de 4de eeuw voor Christus. Deze tombe was eigendom van de aristocratische familie Matuna en is rijkelijk versierd. De muren en de twee pijlers zijn voorzien van reliëfs van allerlei objecten uit het dagelijks leven.

Karsporen

Dat Necropolis langs een drukke toegangsweg naar een stad lag is nog steeds zichtbaar op sommige plaatsen. De diepe karrensporen in de straatstenen hebben ervoor gezorgd dat sommige graven nu wel tot 2 meter boven het oorspronkelijke straatniveau liggen.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *