• Menu
  • Menu

Een dagtrip naar Boedapest (vanaf Sopron)

Tien jaar geleden heb ik samen met een vriendin een 6-daagse citytrip naar Boedapest gemaakt. Omdat Boedapest één van mijn favoriete Europese steden is, wilde ik hier tijdens onze rondreis van 2022 graag deze prachtige stad nog een keer bezoek. We verbleven in een appartement in Sopron op een kleine 2 uur rijden van Boedapest. Laat ik voorop stellen dat je Boedapest nooit in 1 dag kan bekijken, maar toch kun je in één dag toch best een aantal highlight van Boedapest bezoeken.

Erzsébet tér

Eenmaal aangekomen in Boedapest parkeren wij onze auto in de parkeergarage onder Erzsébet tér (adres: Budapest Erzsébet tér Mélygarázs, 1051 Hongarije).

Erzsébet tér is een groot plein in het centrum van de stad. Het plein is opgedeeld in 2 delen. Aan de ene kant is een groot grasveld waar je heerlijk kan picknicken en ontkomen aan de drukte van de stad. En op de andere helft vindt je een groot waterpartij, bars en restaurants en niet te vergeten Big Wheel, een 65 meter hoog reuzenrad.

Vörösmarty tér & Váci u

Vanaf de parkeergarage lopen wij in de richting van Vörösmarty tér, een groot plein in het het voetgangersgebied van de stad. Rond dit plein vind je verschillen de restaurantjes en winkels van bekende kleding merken. Het plein gaat over in Váci u, een lange winkelstraat vol restaurants en souvenirwinkels.

De grote markthal – Nagy Vásárcsarnok

Aan het einde van Váci u is de grote markthal, de grootste overdekte markt in Boedapest. Op deze markt kun je heerlijke salami’s kopen maar ook verse groenten, fruit, kruiden en kwaliteitsvlees. Dit is ook de perfecte plek om wat lekkere souvenirs te kopen. Zelf kopen wij hier verschillende soorten paprikapuree en kruiden om thuis Hongaarse goulash te kunnen maken.  

Het Hongaars parlementsgebouw – Országház

Vanaf de grote markt hal lopen wij langs de Donau richting het Hongaars parlementsgebouw. Het parlementsgebouw is grootste en meest bekende gebouw van Hongarije en zelfs het op één na grootste parlementaire gebouw van Europa. Het gebouw is beperkt toegankelijk voor toeristen, dit komt omdat het gebouw nog steeds in gebruik is. Op dagen dat het parlement een zitting houdt, zijn rondleidingen beperkt beschikbaar. Wil je een rondleiding boeken? Doe dat dan ruim op tijd! Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Vlak bij het parlementsgebouw vind je Cipők a Duna-parton (Schoenen op de Donaukade). Het monument bestaat uit 60 paar metalen schoenen die zijn geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de Donau zijn gefusilleerd. De Joden werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen.

Sint-Stefanusbasiliek – Szent István Bazilika

Omdat de Kettingbrug (Széchenyi Lánchíd) naar het stadsdeel Buda tijdelijk is afgesloten, besluiten wij terug te lopen naar de parkeergarage en met de auto naar het stadsdeel Buda te rijden.

Onderweg naar de parkeergarage lopen wij langs de Sint-Stefanusbasiliek, een vrij nieuwe basiliek. De bouw begon halverwege de 19de eeuw en werd aan het begin van de 20ste eeuw afgerond. Vanaf de koepels van de basiliek heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Entreeprijs 3000 forint – € 7,90

Vissersbastion – Halászbástya

Eenmaal aangekomen in het stadsdeel Buda bezoeken wij het Vissersbastion. Het Vissersbastion is één van de highlights van Boedapest. Het bastion is aan de Donau-kant ongeveer 140 meter lang, vanaf deze kant heb je een prachtig panoramisch uitzicht over het stadsdeel Pest en natuurlijk het Hongaars parlementsgebouw.

Mathiaskerk – Mátyás Templom

De Matiaskerk is 1 van de beroemdste kerken van Budapest. Volgens de overlevering werd deze kerk gebouw in 1015, maar werd officieel opgericht in de 13de eeuw. Pas in de 19de eeuw werd de kerk in de huidige gotische stijl herbouwd.

Entreeprijs: 1800 forint – € 4,75

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *