• Menu
  • Menu

De hoogtepunten van Praag in één dag

Onze voorjaarsreis van 2022 sluiten wij af in Praag. Voor mij was dit de vierde keer dat ik deze stad bezocht, die tevens een van mijn favoriete steden is. In deze blog zal ik beschrijven wat we in één dag hebben bezocht.

De Praagse Burcht

Na een heerlijk ontbijt in ons hotel, nemen we de metro naar Hradčanská om de Praagse Burcht te bezoeken. We lopen via de Prašný Most deburcht binnen en waar veel te zien is. De Praagse Burcht herbergt onder andere het Koninklijk Paleis, de Sint-Vituskathedraal, het Lobkowiczpaleis, het Gouden Straatje en de Koninklijke Paleistuinen. Dit is mijn vierde keer in Praag en deze keer bezoeken we alleen de Sint-Vituskathedraal. Als je genoeg tijd hebt, kun je hier gerust een hele dag doorbrengen.

Sint-Vituskathedraal

Een bezoek aan de Sint-Vituskathedraal mag niet ontbreken als je de Praagse Burcht bezoekt. Met een hoogte van bijna 100 meter steekt de kathedraal hoog boven de stad uit en is bijna vanuit elke hoek te zien. De bouw van de kathedraal begon in de 14e eeuw, toen Karel de IV besloot om de oude kerk te vervangen. Uiteindelijk werd de bouw pas in 1929 voltooid. De kathedraal is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en heeft vele indrukwekkende details, zoals de glas-in-loodramen en de imposante torens. Een bezoek aan de Sint-Vituskathedraal is een absolute must-see als je in Praag bent.

De Praagse burcht is het grootste burchtgebied ter wereld! 

De wisseling van de wacht

Als je de burcht via de Mathiaspoort verlaat, kun je getuige zijn van de wisseling van de wacht. Elk uur vindt er een kleine ceremonie plaats waarbij de kasteelwachters elkaar aflossen. Maar om 12 uur ’s middags vindt er een grootschalige wisseling van de wacht plaats op het eerste binnenplein van de burcht. Deze ceremonie wordt begeleid door de prachtige muziek van het 25-koppige muziekensemble van de Music of the Castle Stage. Het is een indrukwekkend schouwspel dat je niet mag missen als je de burcht bezoekt.

De muur van John Lennon

Na een wandeling van zo’n 15 minuten bereiken we de beroemde John Lennon muur. Na de tragische moord op John Lennon werd de muur voor het eerst beschilderd. Een onbekende kunstenaar schilderde een gigantisch portret van de zanger, samen met enkele songteksten. Nadat de overheid de schildering van de muur verwijderde, verscheen er de volgende dag alweer een nieuwe afbeelding. De muur is inmiddels uitgegroeid tot een plek waar iedereen zijn vrijheid van meningsuiting kan uiten. Tijdens ons bezoek zagen we een groot aantal gedichten langs de muur hangen, als steunbetuiging aan de Oekraïners in tijden van oorlog.

Speeltuin bij de Karelsbrug

Terwijl we verder lopen richting de Karelsbrug, komen we bij “Dětské hřiště Pod Karlovým mostem” – een fantastische speeltuin langs de Moldau met een adembenemend uitzicht op de Karelsbrug. Hier kan Thijs zich helemaal uitleven terwijl wij genieten van het heerlijke voorjaarszonnetje. Het is de perfecte plek om even te ontspannen en de prachtige omgeving te bewonderen.

Boottour over de Moldou

Voordat we de Karelsbrug oversteken, besluiten we om tickets te kopen voor een boottocht over de Moldau bij Prague Boats. We kiezen voor een rondvaart van een uur op de Bella Bohemia, een volledig elektrische boot met een lengte van 25 meter en een capaciteit van 250 personen.

De prijs voor 2022 is € 14,- per persoon en is inclusief audiocommentaar in acht talen, namelijk Tsjechisch, Engels, Duits, Frans, Russisch, Spaans, Pools en Italiaans. Bovendien biedt de boot gratis wifi aan boord en een gedrukte gids in zestien talen. Voor wie graag interactieve informatie wil, is er ook een gids beschikbaar die je op je mobiele telefoon kunt afspelen.

Als je liever van tevoren je tickets koopt, is dat ook mogelijk via de website. Zo ben je verzekerd van een plekje op de boot en kun je direct genieten van het prachtige uitzicht op de stad vanaf de Moldau. De boot tickets zijn ook online verkrijgbaar.

Karelsbrug

Na onze boottocht steken we de Karelsbrug over, een indrukwekkende 500 meter lange brug die dateert uit 1357. De bouw van de Karelsbrug werd in 1402 voltooid en tot 1841 was het de enige brug in Praag. Op de Karelsbrug vind je verschillende muzikanten en kraampjes die souvenirs verkopen. Ik herinner me nog dat ik hier zo’n 15 jaar geleden een karikatuur heb laten maken. Het is een fantastische plek om te genieten van het prachtige uitzicht over de rivier en de historische gebouwen van Praag.

Wil je genieten van een prachtig uitzicht op de Karelsbrug en de Praagse burcht tijdens je verblijf in Praag? Zoek dan op Google Maps naar "Výhled na Karlův most" en je zult niet teleurgesteld zijn! 

Matroesjka poppetjes maar dan anders

Iedereen kent ze wel: de Russische Matroesjka poppetjes. Het zijn holle houten poppen die onderdeel zijn van een reeks steeds kleinere in elkaar passende poppen. Je komt ze overal tegen in Oost-Europa, maar in Praag zit wel een hele leuke Matroesjka winkel. Vlakbij de Karelsbrug vind je een winkel met Matroesjka poppetjes van verschillende voetbalclubs. Wij kochten daar voor 750 CZK (ongeveer €30,-) een Matroesjka van Ajax. Een leuk souvenir voor de voetbalfanaten onder ons!

Adres: Karlova 183, 110 00 Staré Město, Tsjechië

Lunchen aan het Staroměstské náměstí

Een belangrijke tip die ik altijd meegeef aan anderen is om nooit in de buurt van grote toeristische attracties te gaan eten. Maar soms kan het gewoon handig zijn! Tijdens ons bezoek aan het oude stadsplein ontdekten we Restaurace White Horse, één van de weinige restaurants in de buurt met goede recensies.Restaurace White Horse is een Tsjechisch restaurant met een terras dat uitkijkt over het oude stadsplein, het historische stadhuis met de astronomische klok, en twee barokke kerken: de Týnkerk en de Sint-Nicolaaskerk.

Wij kozen ervoor om te dineren in de prachtige Romaanse kelder uit de 12e eeuw.Als je op zoek bent naar een authentieke Tsjechische eetervaring met een spectaculair uitzicht, dan is Restaurace White Horse zeker een aanrader. Het restaurant biedt een uitgebreid menu met lokale specialiteiten en klassieke gerechten, bereid met verse ingrediënten van hoge kwaliteit.

De gevulde kipfilet met kruiden, zongedroogde tomaatjes, aardappel-wortelpuree en gepofte tomaten is absoluut een heerlijke aanrader!

Het oude raadhuis en de astronomische klok

Het oude raadhuis

Op het historische plein staat het oude raadhuis, een prachtig gebouw met een indrukwekkende astronomische klok. Het raadhuis dateert uit 1338 en is opengesteld voor publiek. Het hoogtepunt van een bezoek aan het raadhuis is een klim naar de bijna 57 meter hoge toren. Vanaf de top van de toren heb je een adembenemend uitzicht over het oude plein en de stad.

Entree 250 CZK – ongeveer € 10,-

De Astronomische klok

De astronomische klok, die dateert uit 1410, is de oudste nog werkende astronomische klok ter wereld. Het ontwerp is gemaakt door Nicolaas van Kadan met de hulp van professor Jan Sindl, die de berekeningen heeft uitgevoerd. Elk uur verzamelen zich talloze toeristen rond de klok om deze te bewonderen.

Stadsmarkt Havelské tržiště

Na ons bezoek aan het oude stadsplein, waar we heerlijk gegeten hebben en genoten hebben van het uitzicht, lopen we naar de enige bewaarde marktplaats in de oude stad. Op de Havelské tržiště markt kun je terecht voor verse groenten, fruit en verschillende souvenirs. Rondom het marktplein vind je ook talloze souvenirwinkels. Hier hebben we, weliswaar voor veel te veel geld, Buurman en Buurman knuffels en een T-shirt voor Thijs gekocht. Gelukkig is Thijs er ontzettend blij mee.

Na Příkopě winkelpromenade

Na een dag vol culturele activiteiten vinden wij het heerlijk om nog even te shoppen. Daarom sluiten wij de middag graag af in één van de drukste winkelstraten van Praag. In de straten Na Příkopě, 28 Října en Wenceslas Square vind je alle bekende winkelketens zoals Zara, Bershka, H&M, C&A, Desigual en New Yorker. Heb je zin in fastfood? Ook alle grote fastfoodketens zijn hier te vinden.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *