• Menu
  • Menu

De Stuibenfall in Umhausen – de hoogste waterval in Tirol

Voor wij in augustus 2017 naar het Gardameer gaan verbleven we enkele dagen in Zwieselstein, iets ten zuiden gelegen van Sölden. Tijdens ons verblijf hebben we de Stuibenfall bezocht, de hoogste waterval in Tirol.

De Stuibenfall in Umhausen is ontstaan na de laatste IJstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden. Toen de gletsjers zich terugtrokken, ontstond er een ruig landschap met afgebrokkelde berghellingen en vallende keien. Uiteindelijk ontstond de Stuibenfall doordat een rivier in het Horlochdal werd geblokkeerd. Deze indrukwekkende waterval is een must-see voor natuurliefhebbers en biedt een prachtig uitzicht op de omringende bergen en het omliggende landschap.

De hoogste waterval van Tirol

De Stuibenfall is een indrukwekkende waterval die langs een ruige en steile berghelling naar beneden stort. Met een hoogte van 159 meter is dit de hoogste waterval van Tirol. De naam van de waterval is afgeleid van de nevelwolken die ontstaan door het neerstortende water. Gemiddeld stroomt er 610 liter water per seconde over de rotsen de diepte in. In het voorjaar kan dit oplopen tot wel 2000 liter per seconde, dankzij het smeltwater uit de bergen.

Bekijk de Stuibenfall van dichtbij

Vanaf de parkeerplaats wandel je over een smal en redelijk steil pad in ongeveer een half uur naar het eerste uitkijkpunt, dat zich vlakbij de waterval bevindt. Door middel van een netwerk van trappen en aangelegde paden kun je helemaal naar de top van de waterval klimmen. Deze tocht is behoorlijk uitdagend, omdat er meer dan 700 treden zijn. Tijdens de tocht kom je een 80 meter lange hangbrug en diverse uitzichtplatformen tegen. Op een warme dag zorgt de nevel van de waterval voor verkoeling, maar wij hadden helaas pech en bezochten de waterval op een regenachtige dag. Hierdoor kwamen we doorweekt terug bij de auto, omdat onze waterafstotende jassen toch niet zo waterafstotend bleken te zijn.

Uitkijkpunt Stuibenfall

Heb je weinig tijd om naar de waterval te wandelen, maar wil je toch genieten van het prachtige uitzicht? Geen probleem! Er is namelijk een parkeerplaats waar je een geweldig zicht hebt op de watervallen. Nadat je de laatste haarspeldbochten met de auto hebt genomen vanuit het dal naar boven, kom je vlak voor Niederthai aan de linkerkant van de weg een parkeerplaats tegen. Vanaf hier kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de Stuibenfall.

Aanvullende informatie

De waterval is het hele jaar door toegankelijk voor bezoekers. Tijdens de zomermaanden wordt de waterval op woensdagavonden verlicht tot 12 uur ’s nachts, wat zorgt voor een magische sfeer. Als je met de auto komt, kun je parkeren op de Parkplatz Bischofsplatz. Houd er rekening mee dat de waterval niet toegankelijk is voor buggy’s en we raden ook af om een draagzak te gebruike

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *