Na ons bezoek aan de grotten van Frasassi zijn we op weg naar de Tempio del Valadier, een prachtige tempel die al jaren op mijn “must-see” lijst staat.
Als je vanuit de grotten richting Pianello rijdt, kom je vanzelf langs de kleine parkeerplaats van de tempel (Google Maps: Parcheggio Tempio di Valadier & Santuario Madonna di Frasassi). Vanaf de parkeerplaats loopt een steil wandelpad omhoog richting de ingang van de tempel in de bergen.
Tijdens ons bezoek was het 32 graden en het wandelpad van 800 meter heeft een stijgingspercentage van ongeveer 20%. Aangezien Michel niet geïnteresseerd is in kerken en dergelijke, besloot ik alleen naar de tempel te gaan.
De tempel van Valadier
Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een kwartier lopen naar de poort bij de tempel. Onderweg kom je langs verschillende gaten in de rotswanden. Archeologen geloven dat deze bergen vroeger zijn gebruikt als schuilplaats en dat de gaten dienden voor het positioneren van speren. Daarnaast zijn er om de 50 meter langs het wandelpad 14 kruiswegstaties geplaatst. Deze staties laten elk een deel van de lijdensweg van Jezus zien.
Zodra je bij de poort aankomt, zie je direct de prachtige Tempio del Valadier in achthoekige vorm. Deze tempel is volledig opgebouwd uit travertijnmarmer, een kalksteen die afkomstig is uit de Frasassi-bergen. De bouw van de tempel is in 1828 gestart in opdracht van Paus Leo XII en was ontworpen door de Italiaanse architect Giuseppe Valadier. Het duurde echter maar liefst 9 jaar voordat de bouw voltooid was.
In de tempel staat een replica van het beroemde marmeren beeld van Antonio Canova van Madonna met kind. Het originele beeld bevindt zich in een museum in Genga. Als je de tempel bezoekt tijdens warme temperaturen, is het zeker de moeite waard om de grotten achter de kapel te verkennen. Hier is het zelfs in de zomer heerlijk koel.
De Heilige Maria uitgehouwen in de rotsen
Naast de tempel bevindt zich een bijzonder kerkje, genaamd Santa Maria infra Saxa. Dit kerkje is uitgehakt in de rotswand en dateert uit de 10e eeuw. Destijds werd het bewoond door Benedictijner nonnen. Tot aan de jaren 40 van de vorige eeuw werd hier een houten beeld van de Madonna bewaard, maar helaas werd dit tijdens een brand verwoest. Daarom is er nu een stenen kopie van het beeld te bewonderen.
Laat een reactie achter!